Fumigena cu potential de bomba fiscala: Intrebarile cu care ne-a lasat Guvernul despre impozitul pe gospodarie

Joi, 13 Aprilie 2017, ora 10:51
3111 citiri
Fumigena cu potential de bomba fiscala: Intrebarile cu care ne-a lasat Guvernul despre impozitul pe gospodarie
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Nici nu am apucat sa ne dumirim cu Legea salarizarii ca Guvernul Grindeanu vine cu o noua nascocire - impozitul global pe gospodarie care se vrea sa fie o adaptare mioritica a sistemului fiscal american.

Ministrul de Finante, Viorel Stefan, a incercat sa povesteasca in doua randuri miercuri ce ar presupune modificarile care, potrivit programului de guvernare al PSD, ar trebui sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2018. Insa ce a spus Stefan intr-o conferinta dupa sedinta de guvern si apoi seara la Antena 3 e putin diferit de ce scria in programul PSD pe care Parlamentul si-a dat girul.

Astfel ca se nasc mai multe intrebari capitale, existand atat de multe neclaritati incat nu ne dam seama in acest moment daca, pana la urma, povara fiscala a romanilor, cu tot cu latura sa birocratica, va fi diminuata sau, din contra, majorata.

Cum nu exista decat niste vorbe pe acest subiect in acest moment - si intre noi fie vorba nici ministrul Stefan nu parea ca are foarte clar in minte ce vrea sa faca - principala intrebare care apare este daca aruncarea acestor propuneri in piata acum nu este cumva doar o fumigena menita sa ne distraga atentia de la Legea salarizarii si alte proiecte pe care coalitia de guvernare le are in plan sa le treaca prin ordonante sau in Parlament, dupa cum au atras atentia, la Antena3, consultantul fiscal Gabriel Biris si senatorul PNL Florin Catu.

"Stiti povestea cu piatra aruncata in lac si inteleptii care incearca sa o scoata? Nu avem ce comenta pana nu vedem un proiect de ordonanta, un proiect scris. (...) Nu au sens masurile astea, e altceva in spatele lor", a spus Biris.

"Avem de-a face doar cu teme aruncate pentru a ascunde o neincredere, chiar a celor din PSD, in capacitatea Guvernului de a pune in aplicare programul de guvernare sau chiar in programul de guvernare. Pentru a ascunde Legea salarizarii. E doar o fumigena aruncata", si-a exprimat opinia si senatorul PNL Florin Catu.

Ce impozite promitea PSD in programul de guvernare si cu ce noutati vin acum Finantele

In programul de guvernare cu care PSD a castigat alegerile si s-a dus in fata Parlamentului era prevazut ca, de la 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit sa devina 10% pentru venituri mai mari de 24.000 de lei anual (2.000 de lei/luna), iar pentru cele de sub acest prag nu va mai exista deloc.

Totodata, PSD promitea ca, tot din 2018, impozitul pe venit sa fie eliminat pentru mai multe categorii de salariati, precum medici, artisti, scriitori, jurnalisti, ...citeste mai departe despre "Fumigena cu potential de bomba fiscala: Intrebarile cu care ne-a lasat Guvernul despre impozitul pe gospodarie" pe Ziare.com

#impozit global gospodarie PSD probleme, #impozit venit creste scade , #Stiri Taxe si impozite