Alegerile preliminare din Statele Unite ale Americii nu au adus o victorie zdrobitoare nici pentru democrati si nici pentru republicani, dar o privire atenta arata ca stategia demagogica a lui Donald Trump - "eu si restul lumii" - pierde teren.
Americanii au votat in alegerile legislative partiale, in primul scrutin organizat dupa venirea lui Donald Trump la Casa Alba. Dupa numararea voturilor in mai multe state, Partidul Republican reuseste sa-si pastreze majoritatea in Senat, dar o pierde pe cea din Camera Reprezentantilor.
Sa speram ca vom asista la o recentrare a universului politic, spune, pentru Ziare.com, politologul Vladimir Tismaneanu, intr-o analiza succinta, la cald, despre cum arata America dupa jumatatea de mandat al presedintelui Trump.
Cum arata rezultatele alegerilor legislative partiale? Cum arata ele pentru democrati si cum pentru presedintele Donald Trump?
Nu s-a produs acea cezura, acea ruptura prevestita de unii, nicio tabara nu a castigat decisiv. Dar lucrul cel mai semnificativ imi pare a fi recastigarea Camerei Reprezentantilor de catre Partidul Democrat. Plus rezultatele din Midwest, care arata ca, in zonele cu un grad mai inalt de educatie, demagogia lui Donald Trump a fost contra-productiva.
Aceste rezultate modifica esential raporturile de putere?
Sigur, Congresul nu va mai fi dominat de republicani trumpisti. Nu vor putea trece multe din initiativele legislative ale actulului presedinte si ale suporterilor sai.
Xeonofobia... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 12:31
Peste 500 de parlamentari din Franta, Germania si Marea Britanie le-au adresat o scrisoare deschisa omologilor americani pentru a le cere sa il convinga pe Donald Trump sa nu renunte la acordul nuclear cu Iranul.
Intr-o scrisoare deschisa publicata in The Guardian, Der Spiegel, New York Times si Le Monde, ei au facut apel la Casa Alba sa isi schimbe pozitia inaintea termenului limita de 12 mai, stabilit de Trump.
Donald Trump a declarat anterior ca daca Europa nu va veni cu o noua politica pentru a lua masuri privind ingrijorarile sale, SUA se vor retrage din acordul nuclear cu Iranul, denumit si planul de actiune cuprinzator (JCPOA).
"Guvernul american ameninta ca se va retrage din JCPOA desi Iran isi indeplineste obligatiile", se arata in scrisoare. Parlamentarii avertizeaza ca "o iesire a SUA ar putea avea consecinte fatale".
"Impactul pe termen scurt al acestei miscari ar opri controalele privind programul nuclear al Iranului, ceea ce ar putea duce la un conflict devastator in Orientul Mijlociu", precizeaza parlamentarii.
Sunt specificate si consecintele pe termen lung: afectarea credibilitatii semnatarilor acordului precum si efectele negative asupra diplomatiei in general.
Parlamentarii au adaugat ca daca acordul se va destrama, ar fi aproape imposibil sa se formeze o noua coalitie care sa impuna sanctiuni Iranului.
Campania a fost organizata de parlamentarul german Omid Nouripour, membru al Partidului Verde, parlamentarul francez Delphine O,... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 20:57
Presedintele american, Donald Trump, este un mincinos inveterat care isi supune anturajul unui cod de loialitate ce reaminteste atitudinea unui sef mafiot, sustine in memoriile sale fostul director al FBI James Comey.
In aceasta carte foarte asteptata din care au aparut fragmente, joi, in presa, cu cateva zile inainte de lansare, fostul director al politiei federale il descrie pe locatarul de la Casa Alba ca fiind obsedat de detaliile indecente care il privesc, transmite AFP.
James Comey relateaza astfel ca presedintele i-a cerut sa ancheteze asupra afirmatiilor care il descriau in prezenta unor prostituate ruse, in 2013, intr-un hotel din Moscova.
Acest "dosar", amintind despre o inregistrare video cu caracter sexual in care ar aparea Donald Trump, a fost intocmit de un fost agent al spionajului britanic pentru opozantii politici ai candidatului republican. Considerat credibil la inceput de serviciile americane de informatii, autenticitatea sa a fost ulterior pusa total sub semnul intrebarii.
In cursul unei discutii avute in Trump Tower in ianuarie 2017, Donald Trump i-a cerut directorului FBI sa inabuse aceste afirmatii care ii erau foarte nefavorabile "in cazul in care ar exista o singura sansa dintr-o suta sa fie luate in serios de sotia sa, Melania", potrivit lui James Comey.
Schimbul de replici cu presedintele "m-a facut sa revin la inceputul carierei mele, cand eram procuror in fata mediului mafiot", a adaugat el.
Fostul sef al FBI a descris o... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 08:27
Presedintele american Donald Trump a scris duminica, pe Twitter, ca nu mai vrea acordul DACA pentru imigrantii intrati in SUA ca minori si a avertizat ca va retrage State Unite din pactul comercial NAFTA daca Mexicul nu va opri intrarea in SUA a oamenilor si drogurilor din America Centrala.
"Trebuie sa opreasca intrarile mari de droguri si de oameni, sau voi opri eu vaca lor de muls, NAFTA. Avem nevoie de zid", a scris Trump duminica, pe Twitter, cu cateva minute inainte de sosirea sa la biserica pentru slujba de Paste, impreuna cu sotia sa, Melania.
Intr-o serie de tweet-uri, presedintele a mai sugerat ca nu mai vrea sa incheie un acord pentru asistarea imigrantilor care au intrat ilegal in tara ca minori si a reluat un apel adresat senatorilor republicani pentru a obtine o majoritate simpla de 51 de voturi, pentru ca legislatia sa fie adoptata mai usor.
Mexico is doing very little, if not NOTHING, at stopping people from flowing into Mexico through their Southern Border, and then into the U.S. They laugh at our dumb immigration laws. They must stop the big drug and people flows, or I will stop their cash cow, NAFTA. NEED WALL!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 1, 2018
"Granicerii nu isi pot face treaba cum trebuie la granita din cauza unor legi liberale (democrate) ridicole, cum ar fi Prinde si Elibereaza. Devine mai periculos. Vin caravanele. Republicanii trebuie sa recurga la optiunea nucleara pentru a aproba acum legi mai dure. Gata cu acordul... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2018, ora 08:56
Departamentul american pentru Securitate Interna a dispus ca celelalte departamente din cadrul Guvernului si agentii guvernamentale sa dezinstaleze din sistemele IT antivirusul companiei Kaspersky, cu sediul la Moscova.
Departamentul s-a declarat ingrijorat de presupuse legaturi intre repezentanti ai companiei si servicii ruse de informatii.
Masura a fost anuntata inaintea unui vot in Senat, prevazut saptamana aceasta, in vederea interzicerii utilizarii de catre Guvern a produselor acestei companii ruse in domeniul securitatii cibernetice.
Kaspersky Lab a respins in mai multe randuri acuzatii potrivit carora ar avea legaturi cu Kremlinul.
Insa aceste acuzatii au determinat o serie de comercianti cu amanuntul din Statele Unite sa retraga produsele Kaspersky Lab de la vanzare.
Kaspersky are peste 400 de milioane de clienti in intreaga lume, insa nu a reusit sa devina un furnizor important in domeniul securitatii cibernetice al Guvernului american.
Secretarul interimar pentru Securitate Interna, Elaine Duke, le-a dat un termen limita de 90 de zile institutiilor vizate sa dezinstaleze si sa inlocuiasca software-ul.
"Departamentul este ingrijorat din cauza legaturilor dintre anumiti reprezentanti Kaspersky, (serviciile) ruse de informatii si alte agentii guvernamentale", a declarat ea, citata intr-un comunicat.
Exista "riscul ca Guvernul rus sa actioneze singur sau in colaborare cu Kaspersky, sa se foloseasca de accesul oferit de produsele Kaspersky si... mai mult
Joi, 14 Septembrie 2017, ora 11:40
Presedintele American Donald Trump pare ca renunta la planurile discutate la summitul G20 cu omologul sau rus Vladimir Putin privind o unitate de securitate informatica in comun cu Moscova. Propunerea sa initiala a fost criticata dur de republicani, care i-au atras atentia presedintelui ca Rusia nu este de incredere.
Duminica, Trump a minimalizat ideea unitatii comune, aparuta in timpul discutiilor cu Putin de la summitul G20, de la Hamburg, din Germania, relateaza Reuters.
"Faptul ca presedintele Putin si cu minte au discutat despre o unitate de securitate informatica nu inseamna ca eu cred ca se poate intampla. Nu se poate", a scris Trump pe Twitter.
The fact that President Putin and I discussed a Cyber Security unit doesn't mean I think it can happen. It can't-but a ceasefire can,& did!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 10, 2017
El a notat apoi ca un acord cu Rusia privind incetatea focului in Siria "poate s-a intamplat".
Duminica dimineata, Trump a scris pe Twitter ca el si presedintele rus Vladimir Putin au discutat despre formarea unei "unitati impenetrabile de securitate informatica" pentru a se ocupa de chestiuni precum riscul unei ingerinte informatice in alegeri.
Ideea a fost criticata dur de mai multi colegi de partid ai lui Trump, care s-au intrebat de ce ar colabora Statele Unite cu Rusia dupa ce Moscova ar fi incercat sa influentee alegerile din 2016.
"Nu este cea mai proasta idee pe care am auzit-o vreodata, dar este destul de... mai mult
Luni, 10 Iulie 2017, ora 08:50
Interdictia de calatorie revizuita a presedintelui american Donald Trump intra in vigoare, dupa ce a fost contestata in justitie, joi, la ora locala 20:00 (vineri, 6:00, ora Romaniei).
Cine poate intra in SUA?
Criteriul stabilit de Curtea Suprema este ca strainii sa aiba o relatie "credibila de bona fide" cu o entitate (o scoala sau un angajator, de exemplu) ori o persoana care traieste in America (un sot sau o sotie, de exemplu), relateaza CNN.
In cazul in care nu se poate stabili o astfel de relatie apropiata, persoanei respective i se impune o interdictie pe o perioada de 90 de zile daca provine din Libia, Siria, Iran, Somalia, Yemen si Sudan ori de 120 de zile in cazul in care persoana respectiva este un refugiat, indiferent din ce tara provine.
Potrivit noilor reguli, trimise la misiunile din strainatate miercuri, solicitantii trebuie sa probeze ca au o relatie cu un parinte, sot ori sotie, fiu ori fiica, ginere ori nora, frate ori sora in Statele Unite, afirma un oficial de rang inalt din cadrul administratiei.
Aceste reguli nu au fost postate inca pe site-urile departamentelor de Stat sau Securitatii Interne (DHS) si pot fi modificate.
Organizatii pentru apararea drepturilor omului precum Amnesty International (AI) intentioneaza sa trimita joi cercetatori pe aeroporturi americane - precum Dulles si John F. Kennedy - sa monitorizeze evolutia si sa observe implementarea interdictiei in cazul in care apar dispute.
Cine este scutit
Inainte ca... mai mult
Joi, 29 Iunie 2017, ora 11:01
S-au aruncat pe piata destule analize dupa ce presedintele Romaniei a fost la Casa Alba, dar eu as vrea sa remarc un subiect peste care cred ca s-a trecut prea usor: s-a dezumflat propaganda rusa, care ne demoraliza anuntand ca Trump va bate palma cu Putin si va abandona Romania.
O observatie: aceasta propaganda a fost cu atat mai credibila cu cat, adesea, ea era difuzata de oameni de buna credinta.
Am fost unul dintre cei care au avut incredere si l-au votat pe Trump, la fel ca multi alti romani stabiliti in SUA. Nicio clipa nu am crezut ca republicanii se vor intelege cu Moscova.
A fost si mai clar in momentul in care noua administratie republicana si-a adus in echipa niste duri precum generalul Mattis, care conduce Pentagonul, sau generalul McMaster, care a preluat functia de consilier pe securitate nationala.
Citeam insa uluit, in presa de la Bucuresti, in toamna lui 2016, analizele unor mari jurnalisti care anuntau apocalipsa dupa Trump si-l certau pe presedintele Iohannis pentru ca ii face pe plac.
"Frica de o retragere de facto a Americii a produs si reactia cam slugarnica a presedintelui Iohannis (...) In traducere, comunicatul suna cam asa: noi stim ca ati amenintat in campanie ca SUA vor apara doar aliatii NATO care respecta angajamentul de a cheltui minim 2% din PIB pe aparare, si iata ca Romania face asta, asa ca sa ne aveti in vedere (...) Mi se pare o pozitie cam prea adusa de spate", scria, la 9 noiembrie 2016, Cristian Pantazi.
Am ales... mai mult
Joi, 15 Iunie 2017, ora 12:07
La Casa Alba se sfarseste o saptamana haotica, in care membrii echipei lui Trump si el insusi si-au dat cu stangul in dreptul. Dupa demiterea-soc a sefului FBI, au urmat zile de balbe, declaratii contradictorii, o situatie care a scapat de sub control si nu a putut fi gestionata defel.
Din ce in ce mai multi isi pun intrebarea: ce s-ar intampla in cazul unei crize reale majore si nu uneia generate chiar de Casa Alba?
Si ceva urmeaza sa se intample, nu are cum sa nu se intample, remarca Politico. Iar comportamentul lui Trump, stilul haotic de management, declaratiile sale din ultima saptamana care au luat mai multe versiuni, prezentate dezinvolt, fara vreo grija, nu ajuta; ii creeaza o imagine lipsita de credibilitate. Reprezentanti ai clasei politice si din securitatea nationala sunt pur si simplu ingroziti.
Temerea e si mai mare cu cat in cele 114 zile de cand e presedinte, Trump si administratia sa nu au avut de-a face cu vreo criza majora, interna sau externa. Toate crizele care au lovit administratia au fost create din interior. Aceasta administratie nu a avut de gestionat vreun atac cum a fost cel de la 11 septembrie, nu a fost nevoita sa ia masuri dupa vreun uragan cum a fost Katrina si nici nu a trebuit sa gestioneze vreo epidemie de ebola. Nu s-a confruntat cu vreun atac la vreo ambasada sau cu vreo luare de ostatici, mai arata sursa.
Potrivit lui Andy Card, seful personalului de la Casa Alba in vremea lui George W. Bush, de vina pentru acest haos e... mai mult
Duminica, 14 Mai 2017, ora 20:35