O parte dintre cei mai bogati oameni ai lumii au averi mai mari decat se stie, ceea ce inseamna ca statele sunt private de miliardele pe care acestia ar trebui sa le platesca sub forma de taxe si impozite.
Cercetarile efectuate, separat, de Philip Vermeulen, economistul Bancii Centrale Europeane, si de Gabriel Zucman de la London School of Economics arata ca averile celor superbogati - ascunse de fisc si despre care persoanele in cauza nu amintesc cand sunt chestionate - sunt mai mari decat se stie. La aceeasi concluzie a ajuns si Banca Mondiala, cand a rectificat diferentele din datele veniturilor, eliminand progresele facute in perioada 1998-2008 in reducerea diferentei dintre bogatii si saracii lumii, spun cei de la Bloomberg.
Joseph Stiglitz, castigatorului unui premiu Nobel in economie si autorul lucrarii "The Price of Inequality" a spus ca mereu au existat banuieli despre raportarea gresita a averilor: "Este tot mai prezent sentimentul ca sistemul nostru este rigid si nedrept".
Imposibilitatea de a masura valoarea reala a bogatiei arata ca economistii si politicienii nu au inteles corect gradul de disparitate. De exemplu, se apreciaza ca daca veniturile si activele ar fi mai concentrate, ar putea stimula schimbarea structurii fiscale, a declarat Zucman.
Cel mai bogat om
Cel mai bogat om din America detinea 23,5% din toata avere Statelor Unite in 2012, dupa ce s-au adaugat in avere si estimarile privind banii ascunsi in paradisurile fiscale, a... mai mult
Joi, 07 August 2014, ora 17:10
Bill Clinton se claseaza pe pozitia a zecea intr-un clasament al celor mai bogati 34 de sefi de stat ai Statelor Unite si este singurul fost presedinte in viata din "Topul 10" realizat de blogul 24/7 Wall St., citat Huffington Post.
Topul a fost intocmit pe baza activelor detinute de catre cei 43 de presedinti, ca de exemplu terenuri, economii stranse in timpul vietii, estimate in functie de castigurile obtinute la locurile de munca, mosteniri si bunuri imobile, conform Mediafax.
El a obtinut venituri de milioane de dolari in urma lansarii unor carti si de peste 100 de milioane de dolari prin sustinerea unor conferinte. Sotia sa, fostul secretar de Stat Hillary Clinton, prezentata de analisti ca viitorul candidat democrat in alegerile prezidentiale din 2016, a inceput sa castige, la randul ei, la fel de bine.
Hillary Clinton ar fi primit in avans, pe o carte scrisa anul trecut, suma de 14 milioane de dolari, si a castigat sute de mii de dolari la fiecare conferinta sustinuta, o suma care rivalizeaza cu cea incasata de catre sotul ei, potrivit portalului. 24/7 Wall St. estimeaza averea neta a celor doi soti Clinton la suma de 55 de milioane de dolari.
Barack Obama nu se afla printre cei mai bogati presedinti
In schimb, presedintele Barack Obama nu se afla printre cei mai bogati presedinti. E primeste un salariu lunar de 400.000 de dolari pe an care, desi generos, nu este nici macar pe aproape de salariile pe care le incaseaza unii directori executivi,... mai mult
Luni, 17 Februarie 2014, ora 16:49
Numarul romanilor cu averi de peste 30 de milioane de dolari va creste in urmatorii 10 ani cu 34%, in timp ce avansul la nivel mondial va fi de 50%, potrivit unui raport al companiei de consultanta Knight Frank, cu sediul central la Londra.
In Romania, numarul romanilor cu averi de peste 30 de milioane de dolari va ajunge la 183, de la 137, anul trecut. In Europa, cresterea va fi de 31%, de la 54.170 de persoane in urma cu un an la 70.864 de persoane.
Cei mai multi astfel de milionari sunt in America de Nord. In aceasta regiune, in urmatorul deceniu va avea loc o crestere de 32% a numarului milionarilor, de la 65.579 de persoane anul trecut la 86.965 in 2022.
Numarul persoanelor cu averi mari, de peste 30 de milioane de dolari, a crescut anul trecut cu 8.700, respectiv cu 5%, la nivel global. Averile cumulate ale acestora au urcat anul trecut cu 2%, la 26.000 de miliarde de dolari. In urmatorii 10 ani, numarul acestor persoane va creste cu 50%, la peste 285.000, potrivit raportului.
Dintre tarile europene, numarul persoanelor cu averi de peste 30 de milioane de dolari va creste cu 20% in Germania, la 20.286, in Franta cu 28%, la 5.212, iar in Marea Britanie cu 36%, la 14.140.
In Rusia va avea loc o crestere de 51%, la 1.694 persoane, in Polonia de 41%, la 1.128, iar in Cehia cu 38%, la 367.
Londra si New York vor fi principalele destinatii pentru elita mondiala a bogatilor, in urmatorul deceniu, chiar daca averile vor fi construite cel mai rapid in Asia... mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 09:59
Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, ramane cel mai bogat american, cu o avere de 66 miliarde dolari, in urcare cu 7 miliarde dolari, in timp ce Mark Zuckerberg a inregistrat cea mai mare scadere, de 8 miliarde dolari, aproape jumatate din avere, din topul Forbes 400 al celor mai bogati americani.
Gates este lider in SUA pentru al 19-lea an consecutiv, potrivit revistei americane Forbes, citata de Washington Post.
Investitorul Warren Buffet s-a situat din nou pe pozitia a doua, cu 46 miliarde de dolari, in timp ce cofondatorul Oracle, Larry Ellison, ramane al treilea, cu 41 miliarde de dolari.
Pe pozitia a patra se afla, la egalitate, fratii Charles si David Koch coproprietari ai conglomeratului Koch Industries, cu cate 31 miliarde de dolari.
Bogatii din Statele Unite au devenit in acest an, in mare parte, si mai bogati, potrivit Forbes. Averea a 241 din primii 400 a crescut, in timp ce doar 66 au inregistrat scaderi. Avansul burselor, revenirea pietei imobiliare si a celei de arta au ajutat la cresterea averilor.
Mai multi membri ai familiei Walton, fondatorii Wal-Mart, au intrat in top 10, unde i-au inlocuit pe investitorul George Soros si pe fondatorul Las Vegas Sands, Sheldon Adelson. Primarul orasului New York, Michael Bloomberg, care si-a construit averea cu firma de servicii de informatii financiare Bloomberg, a revenit de asemenea in top 10, pe ultima pozitie, cu 25 de miliarde de dolari.
Mogulii retelelor de socializare au avut cele mai mari... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 08:29