Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, a facut un nou apel la autoritatile romane sa renunte la modificarile legislative care pun in pericol democratia din Romania si relatia acesteia cu Uniunea Europeana, miercuri, la Bruxelles.
Intrebat de Ziare.com, la Bruxelles, daca a primit vreun raspuns din Romania la scrisoarea sa, Frans Timmermans a facut un nou apel la autoritatile romane sa renunte la modificarile legislative care pericliteaza democratia din Romania si relatia acesteia cu Uniunea Europeana. Prim vicepresedintele CE a mentionat ca nu a primit vreun raspuns la scrisoare, ci stie doar ce a citit in presa.
Timmermans a transmis zilele trecute o scrisoare in care avertizeaza ca Articolul 7 din Tratatul UE va fi declansat in cazul Romaniei daca modificarile aduse Codurilor Penale vor intra in vigoare.
Scrisoarea este datata 10 mai, fiind adresata presedintelui Klaus Iohannis, premierului Viorica Dancila, presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, dar si presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.
"In ultimele luni, Comisia Europeana a fost nevoita sa tot revina asupra evolutiei statului de drept in Romania. Comisia a subliniat de fiecare data ca se fac pasi inapoi in progresele inregistrate in ultimii ani. Problemele pe care le-am identificat, dar si recomandarile date pentru a le rezolva nu au fost luate in considerare.
De asemenea, nici recomandarile facute de Comisia de la Venetia sau GRECO nu au fost abordate. Din... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 19:21
Frans Timmermans nu a fost deloc zgarcit in discursul pe care l-a sustinut la decernarea titlului de doctor honoris causa la SNSPA. A vorbit despre coruptia protejata prin noua lege in Romania, despre anticorpii societatii si despre marea umbra a Rusiei. Despre ce nu a vorbit insa Timmermans e la fel de important.
Partidele europene sunt in campanie pentru alegerile din luna mai, despre care inca nu stim daca vor fi cu Brexit sau fara Brexit, dar stim ca vin pe un teren vulnerabilizat in ultimii ani atat de derapaje democratice in statele membre, cat si de strategiile Rusiei de a intui clivajele si de a le adanci.
In pofida mesajelor optimiste pe care Uniunea Europeana le transmite si a unei campanii insufletite pentru scrutinul din luna mai, centrate pe incurajarea tinerilor sa voteze, pentru ca temele europene ii privesc in mod direct, UE a ajuns destul de greu la start.
In ultimii cinci ani, i s-au pus in fata cele mai neprevazute provocari: Polonia si derapajele democratice, Ungaria lui Viktor Orban, Brexit-ul inca neclar, otravirea unui fost spion rus pe teritoriul UE, la Londra, criza elena, populismul din Italia si sa nu ignoram impostura politica agravanta de la Bucuresti.
Deziluzia cetatenilor fata de modelul mainstream de politica e o problema suplimentara si Europa a aflat deja ca, ignorata, duce la ascensiunea miscarilor populiste.
Oamenii au nu atat asteptari mai mari, cat mai personale, ceea ce complica si mai tare lucrurile, pentru ca... mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 07:13
Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene si candidatul socialistilor la functia de presedinte al comisiei, va fi prezent lunea viitoare la Bucuresti pentru a primi inalta distinctie de Doctor Honoris Causa din partea SNSPA.
Evenimentul se va desfasura in Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", incepand cu ora 16:00, se precizeaza intr-un comunicat transmis Ziare.com de Biroul de presa al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA).
Nascut la 6 mai 1961 la Maastricht, Frans Timmermans a studiat literatura franceza la Universitatea "Radboud Nijmegen", din Olanda si a urmat studii postuniversitare in drept european si istorie la Universitatea din Nancy, Franta.
Si-a inceput cariera in Ministerul Afacerilor Externe al Olandei, iar la inceputul anilor '90 a facut primii pasi in diplomatie. Ulterior a ocupat mai multe functii publice, inclusiv pe cele de ministru al Afacerilor Europene si ministru de Externe.
Din septembrie 2014 este comisarul european desemnat de Olanda, iar din luna noiembrie a aceluiasi an a preluat functia de prim-vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabil de o mai buna reglementare, relatii interinstitutionale, statul de drept si Carta drepturilor fundamentale.
Printre numeroasele distinctii primite, se numara si cea de Comandor al Ordinului "Pentru Merit", din partea statului roman. Frans Timmermans este fluent in italiana, rusa, franceza, germana si engleza, se mai precizeaza in comunicatul... mai mult
Luni, 04 Martie 2019, ora 12:16
Liviu Dragnea a parut luat prin surprindere de noile afirmatii neplacute facute de Frans Timmermans la adresa sa intr-un articol publicat de Politico, liderul PSD spunand ca deocamdata se abtine sa comenteze pana nu citeste materialul respectiv.
Reactia a fost inregistrata la conferinta de presa sustinuta luni de liderul PSD, dupa sedinta Biroului Permanent National, conferinta la care Liviu Dragnea a primit doar intrebari neplacute pe teme precum ordonanta de urgenta pe justitie care a scos sute de magistrati, dar si mii de romani in strada.
Intrebat cum comenteaza afirmatia lui Frans Timmermans potrivit caruia Liviu Dragnea nu a parut convins, la Madrid, ca va face ce a spus ca intentioneaza sa faca privind statul de drept, presedintele PSD a raspuns vizibil iritat: "Sincer, nu am citit articolul, ma abtin".
Liviu Dragnea a reamintit ca la Madrid, cu ocazia Congresului PES, a avut intalniri cu liderii familiei europene, Frans Timmermans, Serghei Stanisev si Udo Bullman.
"Cu Frans Timmermans am avut o discutie lunga si buna, in care cred ca fiecare am inteles cum stam si fiecare a inteles de la celalalt ce isi doreste", a subliniat liderul PSD, adaugand ca a convenit cu partenerul european ca de acum inainte sa aiba discutii directe, astfel incat sa nu mai existe interpretari ale informatiilor aparute in presa.
"Eu m-am angajat, am spus la acea discutie, ca o sa ma abtin sa mai comentez despre declaratii sau cuvinte care nu mi se spun in fata. Deocamdata,... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 14:21
Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a trimis joi o scrisoare premierului Viorica Dancila. Tema nu a fost insa Unirea Principatelor, ci ceva mai actuala si urgenta: ordonanta anuntata de ministrul Justitiei Tudorel Toader, in baza careia cei care au fost condamnati definitiv din 2014 si pana acum de catre completuri de judecata declarate nelegal constituite sa poata face recurs in anulare.
"Comisia urmareste indeaproape discutiile din Romania privind posibila ordonanta de urgenta pe masuri extraordinare de apel ca urmare a doua decizii ale Curtii Constitutionale. Comisia deja a luat act de prima decizie privind completurile de 5 judecatori in raportul MCV.
Prim-vicepresedintele Timmermans a transmis ingrijorarile Comisiei si a cerut lamuriri in cadrul unei scrisori adresate premierului roman pe 24 ianuarie.
Amintim si ca presedintele Juncker s-a exprimat extrem de clar in ce priveste posibilitatea adoptarii unei amnistii in timpul vizitei sale recente la Bucuresti. Asa cum Comisia a spus in repetate randuri, este esential ca Romania sa revina pe drumul combaterii coruptiei pentru a asigura independenta judiciara si a evita si alti pasi inapoi", arata Christian Wigand, purtator de cuvant al Comisiei Europene, intr-o declaratie pentru Ziare.com.
Juncker: O amnistie ar fi un pas inapoi pentru Romania. Nu putem sa exportam in Europa conflicte interne
Premierul Viorica Dancila a afirmat, vineri, la inceputul sedintei de Guvern, ca este o... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2019, ora 20:12
Premierul Viorica Dancila i-a raspuns prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, la scrisoarea in 18 puncte pe care acesta i-a transmis-o in legatura cu modificarile aduse legislatiei penale. Seful Guvernului apara toate modificarile legislative, inclusiv cele declarate neconstitutionale.
Raspunsul Guvernului Romaniei a fost transmis la Bruxelles sub forma unui document de 33 de pagini. Scrisoarea trimisa de Viorica Dancila a fost publicata de Adevarul. Publicatia subliniaza ca raspunul premierului roman este o "adevarata pledoarie pentru infractori."
Modificari pentru Dragnea?
Una dintre cele mai controversate modificari vizeaza infractiunea de abuz in serviciu, despre care mass-media si Opozitia au spus ca sunt facute cu dedicatie pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnat in prima instanta la 3 ani si 6 luni de inchisoare. In Parlament, definitia infractiunii a fost schimbata aproape total prin introducerea unui paragraf surpriza: "in scopul de a obtine pentru sine, sot, ruda, sau afin pana la gradul al II lea inclusiv, un folos patrimonial si prin aceasta cauzeaza o paguba, certa si efectiva".
Trebuie spus ca, in putine dintre dosarele de abuz in serviciu, "folosul patrimonial" este pentru "sine, sot, ruda, sau afin pana la gradul al II lea inclusiv". Acest lucru a fost evitat de presedinti de CJ, de primari sau de directori de institutii publice, pentru ca incalcau prevederile infractiunii de conflict de interese.
"Care este... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 12:16
Comisia Europeana (CE) analizeaza daca amendamentele aduse Legilor Justitiei, Codului Penal si Codului de Procedura Penala sunt in conformitate cu legislatia Uniunii Europene, daca Romania isi asuma obligatiile sa protejeze interesele Uniunii Europene si sa se conformeze cu dreptul penal european.
Acesta ar fi unul dintre mesajele transmise printr-o scrisoare adresata premierului Dancila de prim vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Ziare.com v-a informat, in exclusivitate, ca Timmermans i-a solicitat premierului Viorica Dancila ca pana la 1 noiembrie sa raspunda la un set de 18 intrebari punctuale privind modificarile Codurilor Penale. Intrebarile arata ca, potrivit CE, aceste modificari ar putea incalca trei directive europene foarte importante.
Citeste amanunte aici: Viorica Dancila, scoasa la tabla de Frans Timmermans. 18 intrebari laser, trei directive incalcate
"Timmermans i-a transmis Vioricai Dancila ca el si presedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, si-au exprimat preocuparile cu privire la modificarile aduse Codurilor Penale si Legilor Justitiei. El a subliniat faptul ca independenta sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei sunt elemente esentiale pentru ca Romania sa fie puternica in Uniunea Europeana", au explicat surse politice pentru Ziare.com.
Potrivit acestora, scrisoarea are 5 pagini, din care 4 sunt anexele cu cele 18 intrebari. Chestionarul detaliaza cele mai delicate modificari ale Codurilor Penale si verifica... mai mult
Duminica, 07 Octombrie 2018, ora 07:09
Prim-vicepresedintele PNL Raluca Turcan sustine ca liderul PSD, Liviu Dragnea, impreuna cu premierul Viorica Dancila isi asuma incalcarea Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, prin actiunile lor recente, care indeparteaza tara noastra de valorile UE.
"Liviu Dragnea si Viorica Dancila submineaza ordinea constitutionala a Romaniei si angajamentele noastre internationale. Prin actiunile lor, Liviu Dragnea si Viorica Dancila nu doar ca se plaseaza in afara Constitutiei Romaniei ci transmit si mesajul ca guvernarea PSD-ALDE si-a asumat incalcarea Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana", sustine Raluca Turcan, intr-o postare pe Facebook.
"Prin atacurile la adresa justitiei, a statului de drept si a libertatilor fundamentale, prin inducerea in eroare a Comisiei Europene si a Parlamentului European, Liviu Dragnea si Viorica Dancila fac tot posibilul sa genereze sanctiuni la adresa Romaniei.
Represiunea brutala din Piata Victoriei, atacurile la adresa presei independente, pilon al democratiei, ca si actiunile de subminare a statului de drept transmit mesajul ca guvernarea PSD-ALDE nu doreste respectarea criteriilor politice care au facut posibila aderarea noastra la Uniune Europeana.
Consider ca Romania se confrunta cu pericolul iminent al sanctiunilor europene, inclusiv de natura financiara, din cauza actiunilor iresponsabile ale celor doi. Actiunea anti-nationala a infractorilor si a interpusilor lor semi-analfabeti trebuie oprita de... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2018, ora 14:07
Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat joi, la Bucuresti ca institutia pe care o reprezinta este foarte bine informata, iar scuza ca nu ar exista o buna informare nu va mai exista pe viitor, deoarece va exista un contact direct.
"Vreau sa evit orice fel de neintelegere si de aceea am stabilit ca vom avea contacte directe cu institutiile implicate si tocmai pentru ca se depun eforturi intense mari, suntem bine informati, putem fi mai bine informati dar nu am avut impresia ca nu am fost informati. (...) Motivul pentru care suntem in contact direct, ca presedintii Camerelor sa ma sune direct cand au impresia ca nu am inteles. Sa mearga in presa daca vor, dar sa ma sune pentru ca merge mai bine daca vorbim direct", a declarat Frans Timmermans.
Vezi aici cum s-a desfasurat vizita-maraton a prim-vicepresedintelui Comisiei Europene in Romania
Acesta a mai spus ca exista o echipa buna a Comisiei Europene la Bucuresti si mereu va informa corect.
"Am o echipa foarte buna in Reprezentanta CE, echipa condusa de Angela Cristea. Sunt mereu foarte bine informat, stiu exact ce se intampla aici. Putem rezolva problemele doar daca toate institutiile sunt implicate. GRECO, Comisia de la Venetia sunt dornice sa va asiste. Trebuie sa lucram pe Legile Justitiei si Codul Penal, pentru a ne asigura ca facem ce trebuie", a spus Timmermans.
Citeste si ce le-a zis Timmermans membrilor Comisiei Iordache: Romanii vor sa vorbim de problemele lor, nu de... mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 17:43