Tariceanu insista ca abuzul in serviciu nu este incriminat in Germania. Ce risca insa functionarul neamt care incalca legea

Vineri, 13 Iulie 2018, ora 11:15
1108 citiri

Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a insistat joi seara ca infractiunea de abuz in serviciu nu este incriminata in Germania, dupa ce cu cateva ore inainte Ambasada de la Bucuresti arata ca infractiunea este pedepsita drastic in Germania.

Tariceanu a mai dat un detaliu inedit: ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a propus ca infractiunea de abuz in serviciu sa fie eliminata complet din Codul Penal.

Specialistii de la Consiliul Superior al Magistraturii au realizat in 2016 un raport, privind modul in care aceasta infractiune este pedepsita in alte tari, inclusiv in Germania. Documentul a fost intocmit in contextul in care mai multe VIP-uri acuzate de abuz in serviciu au contestat la Curtea Constitutionala constitutionalitatea infractiunii.

Ziare.com va prezinta cum infractiunea este pedepsita in Germania. Acolo este vorba de un sistem de incriminare cu foarte multe infractiuni, legate de abuzul in serviciu al functionarului public. Cele mai multe sunt pedepsite cu inchisoare de pana la 5 ani, iar in cazurile grave se ajunge la 10 ani.

Dialogul Gidea- Tariceanu

Calin Popescu Tariceanu: Eu cred ca nu o sa mai poata, pe baza viitorului articol din Codul Penal, cu abuzul in serviciu sa se faca mii de dosare. Nu o sa mai poata face lucrul asta. Am auzit ca Viorica Dancila a avut o discutie cu Juncker si cu Timmermans, in care i-a intrebat: "Spuneti-mi, in Luxemburg avem abuz in serviciu?" "Nu." "In Olanda, domnul Timmermans, avem abuz in serviciu?" "Nu avem!" "In Germania?" "Nu!" "A, ok!"

Mihai Gidea: Pai si daca ei nu au, noi de ce l-am pastrat in Codul Penal?

Calin Popescu Tariceanu: Vreti sa va spun de ce. Am avut o... A fost o discutie, la un moment dat, cu ministrul Toader, si nu spun nimic din culise, care sa nu fie cunoscut public. Ministrul a spus: "N-o sa se termine complet aceste abuzuri, daca nu scoatem din Codul Penal acest articol". Politic, cu totii ne-am gandit ca, daca luam aceasta decizie, ce-o sa fie? O nebunie. "Vreti sa salvati pe cine? Pe Liviu Dragnea, ca e acuzat de abuz in serviciu! Se personalizeaza totul imediat". Mii de oameni acuzati de abuz... (...) Dupa aceea, ministrul a zis: "Ar fi o solutie care mi se pare echilibrata. Haideti sa luam definitia din Codul Penal francez. De ce? Pentru ca toata legislatia de la noi, Codul Penal, toate codurile, sunt dupa legislatia franceza din pe ...citeste mai departe despre "Tariceanu insista ca abuzul in serviciu nu este incriminat in Germania. Ce risca insa functionarul neamt care incalca legea" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Tariceanu Toader abuz serviciu, #Tariceanu abuz serviciu, #Tariceanu Germania abuz serviciu , #Stiri Administratie