Dragnea si Tariceanu, dupa avertismentul CE: Suntem ingrijorati de modul incorect in care a fost informata

Miercuri, 24 Ianuarie 2018, ora 19:53
962 citiri

Presedintii celor celor doua Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, se declara ingrijorati de "modul incorect in care a fost informata Comisia Europeana in ceea ce priveste transparenta dezbaterilor pe tema justitiei din Romania".

Dupa ce Comisia Europeana a avertizat Parlamentul de la Bucuresti in legatura cu Legile Justitiei si Codurile Penale, cei doi au trimis o scrisoare comuna presedintelui CE, Jean Claude Juncker, si prim-vicepresedintelui Frans Timmermans.

Liderul PSD si cel al ALDE isi incep scrisoarea afirmand ca isi exprima aprecierea cu privire la interesul manifestat de CE in legatura cu dezbaterile din Parlamentul Romaniei referitoare la reforma justitiei si modificarea Codului penal si Codului de procedura penala in acord cu deciziile CCR, directivele europene si deciziile CEDO.

Dragnea si Tariceanu afirma ca elaborarea si examinarea textelor de lege s-au facut cu respectarea exigentelor constitutionale.

Referitor la dezbaterile privind reforma sistemului judiciar, liderul PSD si cel al ALDE afirma ca "au fost prilejuite de necesitatea transpunerii in legislatia nationala a standardelor in materie de justitie la nivel european. Amintim in acest sens, recomandarile Comisiei de la Venetia cu privire la clarificarea statutului procurorilor si judecatorilor si necesitatea separarii carierelor acestora".

De asemenea, mai afirma Dragnea si Tariceanu, "au fost avute in vedere recomandarile Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare cu privire la independenta si reforma sistemului judiciar".

Presedintii celor doua Camere continua prin a explica faptul ca "toti cei preocupati de reforma justitiei au avut ocazia de a formula amendamente si observatii de care s-a tinut seama in procesul de legiferare. Ulterior aceste proiecte au fost dezbatute in Parlament cu participarea permanenta a reprezentantilor CSM, asociatiilor profesionale ale magistratilor, mediului academic si a celorlalti participanti la actul de justitie".

Dragnea si Tariceanu mai spun ca dezbaterile parlamentare au durat 4 luni si au fost transmise live pe site-ul Camerei Deputatilor.

"Referitor la preocuparile exprimate de Comisie in ceea ce priveste consensul realizat fata de aceste legi, va informam ca din cele 316 amendamente care au fost adoptate la cele trei legi privind sistemul judiciar din Romania, 229 au fost propuse de catre CSM, iar aproape toate celelalte au venit din partea sau au fost sustinute de ...citeste mai departe despre "Dragnea si Tariceanu, dupa avertismentul CE: Suntem ingrijorati de modul incorect in care a fost informata" pe Ziare.com