Ministerul Agriculturii transmite Parlamentului, ca raspuns la intrebarea unui senator PSD, ca in Romania, in cursul anului 2016, un numar de 155 de cetateni straini care detin terenuri agricole au solicitat fonduri prin APIA, pentru o suprafata de peste 2.500 de hectare, insa in statistica nu sunt incluse si persoanele juridice.
Senatorul PSD Lucian Trufin a adresat o intrebare Ministerului Agriculturii cu privire la statistica privind suprafata terenului agricol din Romania care se afla in prezent in proprietatea privata a cetatenilor straini.
Ministerul a transmis ca in datele existente sunt incluse doar persoanele care desfasoara o activitate agricola in calitate de utilizatori ai suprafetelor de teren agricol si/sau detinatori legali de animale, potrivit APIA si sunt excluse persoanele juridice pentru care cererile pentru masurile de sprijin pot fi depuse de catre administrator/imputernicit/delegat, persoana cu cetatenie romana.
"Din interogarea bazei de date a Agentiei, in campania 2016 au depus cereri pentru masurile de sprijin finantate din fonduri europene si bugetul national un numar de 155 de persoane straine, cu o suprafata solicitata de 2.637,90 ha. Din cei 155 fermieri persoane straine, pana la aceasta data a fost autorizata la plata suma de 291.027,65 euro pentru un numar de 119 fermieri persoane straine", se arata in raspunsul Ministerului Agriculturii.
Guvernul Ciolos voia inasprirea accesului strainilor la cumpararea de teren agricol
In... mai mult
Duminica, 12 Martie 2017, ora 13:42
Presedintele Iohannis se declara "ingrijorat" de faptul ca aproape o treime din terenul nostru agricol a fost deja cumparat de straini, iar ministrul Agriculturii lucreaza de zor la modificarea legislatiei.
De ce ne temem, insa? Vor fugi strainii cu pamantul peste granita? Am revenit la prejudecatile rezumate in celebrul slogan iliescian din anii '90 "Nu ne vindem tara!"?
"Nu pleaca cu pamantul, dar pleaca cu productia. Si ce facem cu populatia din mediul rural, care era angrenata in agricultura, le platim oamenilor ajutoare sociale?", ne-a raspuns Emil Dumitru, presedintele Federatiei Nationale PRO AGRO.
Intr-adevar, problema nu e deloc simpla, asa cum pare la prima vedere pentru necunoscatori.
Un studiu realizat in 2015 de Transnational Institute pentru Comisia Europeana si citat de Economica.net arata ca situatia din Romania este dramatica. Peste 30% din terenul arabil al Romaniei era controlat de cetateni straini, printre marii proprietari aflandu-se cetateni libanezi, ...citeste mai departe despre "Strainii ne iau terenurile agricole - un pericol real sau ne-am intors la "Nu ne vindem tara"?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 Noiembrie 2016, ora 06:09
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, anunta ca Legea 17/2014 privind vanzarea terenurilor agricole urmeaza a fi modificata astfel incat cetatenii straini sa poata achizitiona mai greu suprafete agricole in Romania.
Acesta a declarat, duminica, la Botosani, ca exista presiuni din partea fermierilor romani pentru modificarea legii, dupa ce suprafete foarte mari de terenuri agricole au devenit proprietatea unor companii straine.
Pamantul fertil al Romaniei ajunge in mainile strainilor - noua ce ne ramane?
"Vom introduce filtre care sa asigure ca nu ajunge oricum si la ...citeste mai departe despre "Strainii nu vor mai putea cumpara prea usor terenuri agricole in Romania" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Mai 2016, ora 17:27
Un proiect de lege initiat de PNL prevede conditii dure pentru strainii care vor sa cumpere terenuri agricole in Romania.
Cetatenii UE si firmele din Uniune ar putea cumpara terenuri agricole in tara noastra doar respectand anumite conditii, precum angajarea a 90% romani sau asocierea cu firme romanesti care sa detina minimum 30% din capital.
Proiectul a fost semnat de mai multi deputati PNL si depus la Senat, la inceputul acestei saptamani.
Cetateanul strain si apatridul cu domiciliul in alt stat, precum si firmele din alt stat, pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole aflate in extravilan, respecand urmatoarele obligatii:
foloseste terenul pentru practicarea culturilor agricole, in maximum 6 luni de la incheierea tranzactiei si pastreaza aceasta destinatie a terenului,nu detine datorii la Fisc, in nicio tara, inclsusiv in Romaniaeste asociat in participatiune cu firme romanesti sau persoane fizice din Romania, ponderea capitalului romanesc fiind de ...citeste mai departe despre "Conditii dure pentru strainii care vor sa cumpere terenuri agricole in Romania - proiect" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Aprilie 2016, ora 12:57
Legea care reglementeaza conditiile de vanzare a terenurilor agricole catre straini din 2014 a primit acordul Parlamentului, in ciuda contestatiilor repetate pe care le-au facut asociatiile de producatori agricoli. Pe ultima suta de metri, parlamentarii au mai pregatit o surpriza: au renuntat la dreptul de preemptiune pentru tinerii de pana in 40 de ani.
Reprezentantii sectorului agricol sunt insa nemultumiti de aceasta masura si sustin ca legea mai mult ii incurca pe potentialii investitori in agricultura.
"Noua lege este ireala si foarte greoaie. De la cerintele noastre, la ceea ce a iesit, este distanta mare. Practic, si-au batut joc de lege, mai mult ne incurca decat ne ajuta" a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor de Producatori din Romania (LAPAR).
La polul opus, Ministrul Agriculturii Daniel Constantin considera acest proiect de lege unul foarte important, care raspunde necesitatilor si nevoilor odata cu liberalizarea pietei funciare de la 1 ianuarie 2014.
"Ma bucur ca proiectul de lege a trecut foarte repede prin Parlament chiar daca au survenit cateva modificari. O modificare este aceea prin care se elimina dreptul de preemtiune pentru tinerii pana in 40 de ani. Cred ca este un proiect de lege foarte important care raspunde necesitatilor si nevoilor odata cu liberalizarea pietei funciare de la 1 ianuarie 2014", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Baciu: "Legea adoptata nu este benefica"
In... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 13:50
Statul va elimina restrictiile impuse in prezent cetatenilor straini care vor sa cumpere terenuri agricole, dupa 1 ianurie, inclusiv obligatia de a avea experienta in agricultura, dar pastreaza prevederea cu privire la dreptul de preemptiune al cetatenilor romani, potrivit unui proiect de lege.
Guvernul renuntase recent la intentia de a limita la 100 de hectare suprafata de teren agricol pe care o poate detine o persoana fizica, cetatean roman sau din alt stat UE, dar mentinuse insa conditiile la cumparare privind cunostintele in domeniul agricol si perioada minima de cinci ani de activitate in acest sector.
"Si aceste restrictii au fost eliminate, mentinandu-se insa dreptul de preemptiune la achizitia terenurilor al coproprietarilor persoane fizice, arendasilor, vecinilor persoane fizice si a tinerilor cu varste de pana la 40 de ani care au activitati agricole in localitatea in care se afla respectivul teren agricol", au declarat agentiei MEDIAFAx surse din Ministerul Agriculturii.
Masurile sunt prevazute intr-un proiect de Lege privind reglementarea vanzarii-cumpararii terenurilor agricole de catre persoane fizice. Potrivit surselor citate, proiectul va fi discutat in sedinta de Guvern de miercuri.
Totodata, Agentia Domeniilor Statului se transforma in Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
In momentul in care va primi o oferta de la un cetatean strain, vanzatorul este obligat sa mearga la primarie cu o cerere prin care solicita... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 12:15
Lege prin care autoritatilor vor sa "protejeze" terenurile tarii in fata strainilor dupa liberalizarea pietii funciare din 2014, prezentata in exclusivitate de Business24, este contestata atat de avocati, cat si reprezentanti ai patronatelor din domeniu. Ei spun ca legea are "conditii aberante" si "neconstitutionale".
Ministerul Agriculturii a lansat in dezbatere publica un proiect de lege prin care urmareste sa "limiteze" vanzarea terenurilor catre straini dupa liberalizarea pietii funciare.
Printre masurile incluse in proiect se numara:
- persoanele fizice nu pot avea mai mult de 100 de hectare de teren agricol in proprietate;
- sa faca dovada ca are cunostinte in domeniul agricol, potrivit normelor metodologice la prezenta lege;
- a desfasurat activitati agricole pentru o perioada de cel putin 5 ani.
Avocatul Radu Ionescu, managing partner al Casei de Avocatura Ionescu si Sava crede ca legea vine cu cateva aspecte neclare si conditii aberante pentru dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole.
"De exemplu, potrivit noului proiect de lege, in Romania nu vei mai putea cumpara teren agricol daca nu demonstrezi studii agricole sau un minimum de 5 ani de exeperienta in domeniul agricol. De asemenea, proiectul reglementeaza foarte strict vanzarea terenurilor catre persoane fizice, fara ca prevederi similare sa fie aplicabile si intreprinderilor. Nu in ultimul rand, prin formula in care este redactat in prezent, proiectul stimuleaza... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 20:03
Romania va face un demers catre Uniunea Europeana prin care sa nu fie obligata sa vanda teren agricol catre nerezidenti, pana in anul 2020, a declarat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, intr-o conferinta de presa.
"Romania nu este pregatita la aceasta data pentru a deschide fondul funciar si fondul agricol si in acest sens vom face un demers catre UE pentru a ne permite prelungirea termenului dupa 2016, astfel incat tara sa nu fie obligata sa vanda teren agricol catre nerezidenti, asa cum au mai facut si alte state.
Sigur ca ramane sa vedem pozitia UE si capacitatea noastra de negociere, dar aceasta este pozitia MADR si a Guvernului Romaniei", a declarat ministrul Agriculturii.
Acesta a precizat ca Romania este conditionata prin tratatul de aderare sa inceapa din 2016 vanzarea de teren pentru nerezidenti
Seful de la Agricultura a precizat ca la ora actuala circa 7-8% din suprafata arabila a Romaniei este utilizata de cetateni straini, care au cumparat in conformitate cu prevederile legale sau au concesionat suprafetele de teren cu cele doua conditionari care se regasesc in Codul Civil.
Astfel, pentru persoanele fizice exista obligativitatea de a avea domiciliul in Romania iar pentru personele juridice sau asociatii de a avea sediul in Romania daca doresc sa detina teren sau sa-l lucreze.
Potrivit datelor MADR, suprafata agricola detinuta de straini in Romania la finele lui 2011 se ridica la peste 700.000 de hectare,... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 19:47
Comisia Europeana recomanda Romaniei si Bulgariei sa permita cetatenilor din UE care nu sunt stabiliti in cele doua tari sa cumpere terenuri agricole, inainte sa expire perioada de tranzitie prevazuta in Tratatul de aderare, respectiv 2014, dar nu considera ca termenele de tranzitie trebuie reduse.Tratatul stabileste o perioada de tranzite de sapte ani de la aderare (pana in 2014), care permite acestor state membre sa mentina restrictiile existente in privinta achizitiei de terenuri agricole si forestiere de catre persoane fizice si juridice din alte tari din Uniunea Europeana/Spatiul Economic European.Masurile tranzitorii sunt reexaminate de catre CE, potrivit tratatului, in cel de-al treilea an de la data aderarii.Comisia a reexaminat restrictiile temporare si efectele acestora, pentru a stabili daca exista posibilitatea scurtarii sau incetarii perioadei de tranzitie inainte de data stabilita in Tratatul de aderare, prin intermediul unui studiu comandat in 2009.CE considera ca in Romania si Bulgaria nu este necesara o reducere a termenelor limita pentru aplicarea masurilor restrictive tranzitorii privind achizitionarea de terenuri agricole, prevazute in Tratatul de aderare din 2005.Comisia subliniaza ca este important ca cele doua state membre sa valorifice perioada de tranzitie ramasa pentru a stimula dezvoltarea sectorului agricol.Promovarea competitivitatii in sectorul de profil poate fi stimulata inaintea expirarii perioadei de tranzitie prin intermediul unor masuri... mai mult
Luni, 20 Decembrie 2010, ora 00:03