Ce decizii de ordin moral au de luat masinile fara sofer in cazul unui accident inevitabil? Si cine decide aceste raspunsuri programate in prealabil? Aceste intrebari au fost puse publicului, cu rezultate surprinzatoare.
Pana acum, au tot fost discutate aspectele tehnice privind automobilele fara sofer. In prezent, dezbaterea a trecut la partea morala in cazul masinilor autonome.
Cercetatorii de la renumitul Massachusetts Institute of Technology (MIT) au dat publicitatii saptamana aceasta un studiu nou privind preferintele oamenilor in ceea ce priveste deciziile pe care vehiculele autonome le au de luat atunci cand un accident este inevitabil.
Astfel de informatii ar putea fi folosite ulterior pentru a fi incluse in aplicatiile de software din masinile fara sofer, precum si pentru a influenta deciziile politice si legile pe aceasta tema in tarile in care astfel de automobile se vor afla in circulatie.
Cand accidentele sunt de neevitat, cum ar trebui sa decida masinile fara sofer pe care pietoni sa-i calce?
Rezultatele au dezvaluit ca oamenii prefera ca masinile fara pilot sa decida pentru salvarea primordiala a vietilor umane, inaintea celor animale. Mai multa valoare a fost atribuita salvarii unui grup de persoane, spre deosebire de indivizi. De asemenea, salvarea copiilor are prioritate fata de adulti.
Totusi, aceste rezultate nu au fost universale. Studiul a scos la iveala diferente de ordin cultural, cum ar fi o preferinta mai redusa de a-i salva pe... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2018, ora 16:34
Cei mai cautati de catre angajatorii din Romania, la ora actuala, sunt soferii si curierii, dupa numarul de anunturi de angajare postate in acest sens pe OLX. Bonele si menajerele sunt si ele la mare cautare, iar aceste posturi se si ocupa extrem de rapid.
Durata medie in care se ocupa o oferta de munca variaza intre 12 zile si se apropie de 2 luni, in functie de tipul de job si de domeniul de activitate, conform sondajului OLX care a lansat, in aceasta vara, Indexul locurilor de munca, o analiza care va oferi un diagnostic, in timp real, al dinamicii pietei muncii din Romania.
Cel mai rapid, angajatorii isi gasesc candidati pentru bone-menajere (unde timpul mediu de ocupare al unui loc de munca vacant este de 12 zile), casieri - lucratori comerciali (15 zile), evenimente si divertisment (16 zile) si personal administrativ - secretariat (17 zile).
In ceea ce priveste categoria 'soferi - servicii auto- curierat', domeniul cu cele mai multe anunturi de angajare scoase la concurs pe platforma online, datele arata ca durata medie a inchiderii unui anunt este de 21 de zile.
"Soferi - servicii auto- curierat" este categoria cu cele mai multe locuri de munca disponibile la sectiunea Locuri de munca. Nevoia mare de personal in acest domeniu a fost constanta in ultimul an si jumatate, avand in vedere ca in aproape toate lunile aceasta categorie a adunat cele mai multe anunturi de angajare de pe OLX, cu exceptia lunii ianuarie 2017, cand cele mai multe joburi vacante... mai mult
Marti, 24 Iulie 2018, ora 14:29
Aproape unul din cinci soferi a condus sub influenta alcoolului macar o data, peste jumatate dintre soferi nu folosesc dispozitive handsfree la volan si majoritatea biciclistilor nu utilizeaza vreun echipament de protectie cand circula cu bicicleta, arata un sondaj recent.
Nu doar ca 60% dintre soferi vorbesc la telefon in timp ce sofeaza, insa 40% trimit si mesaje. 4% dintre ei marturisesc ca fac asta la fiecare calatorie cu autohehiculul, arata un sondaj realizat in cadrul campaniei nationale de siguranta si preventie rutiera "Fii treaz la volan!", conform unui comunicat remis Ziare.com.
In cadrul sondajului, 8% dintre respondenti au admis ca li s-a intamplat sa atipeasca in timp ce conduceau.
Nu doar soferii poarta vina accidentelor din trafic. Sondajul mai arata ca 70% dintre pietoni traverseaza neregulamentar. 66% fac acest lucru ocazional, in timp ce 7%, in fiecare zi.
Apoi, peste 60% dintre pietoni sunt atenti la ecranul telefonului mobil in timp ce merg pe strada (scriu mesaje, se joaca etc.).
In anul 2015, 1 din 5 accidente grave a fost provocat de indisciplina pietonilor, arata statisticile Politiei.
Sondajul a mai scos la iveala faptul ca 77% dintre biciclisti nu folosesc niciun echipament de protectie cand circula cu bicicleta. Doar 45% dintre biciclisti semnalizeaza cu mana schimbarea directiei de mers de fiecare data, in timp ce 30% fac acest lucru doar uneori, iar 26% nu adopta deloc aceasta practica.
Dintre motociclisti, 54% spun ca... mai mult
Luni, 16 Octombrie 2017, ora 23:11
Cat de des alimenteaza soferii romani? Cati au facut accident in ultimul an? Ce distanta parcurg, in medie, cu masina?
Pentru a raspunde la aceste intrebari, portalul VeziCatFace.ro a realizat un infografic bazat pe un sondaj de opinie realizat pe un esantion de 3.927 de respondenti din mediul urban cu varste cuprinse intre 18-55 ani, arata un comunicat remis Ziare.com.
Vanzarile Volkswagen in Romania, in cadere libera - Radiografia pietei auto
- 64% dintre romani si-au cumparat masina second hand
In functie de regiune procentajele difera destul de mult. Astfel, cei mai multi romani care si-au cumparat masina second hand se afla in Banat (69%) si Ardeal (66%). Urmeaza apoi Moldova (59%), Muntenia (58%) si Bucuresti (49%).
- 43% dintre romani alimenteaza o data pe saptamana sau mai des
Cel mai des alimenteaza cei din Moldova (46%) si cei din Muntenia (46%). Pe locurile urmatoare se claseaza romanii din Banat (44%), Ardeal (39%) si Bucuresti (36%).
- 8% dintre ...citeste mai departe despre "Infografic despre soferii romani: Cat de des alimenteaza, cati au facut accident si ce distante parcurg" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 19:50
Soferii nu trebuie sa se panicheze daca vor fi trasi pe dreapta si vor fi intrebati unde merg si de unde vin.
In urmatoarea perioada, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) va face un fel de recensamant, cu scopul "orientarii investitiilor, alocarea bugetelor si ajustarea strategiilor de dezvoltare".
"Ancheta de circulatie origine - destinatie" se va desfasura in zilele de 10, 17, 24 iunie si 19 august.
Parapeti in valoare de 24,7 milioane de euro - Cum vrea CNADNR sa faca drumurile mai sigure
Potrivit unui comunicat al CNADNR remis marti Ziare.com, sondajul constituie "baza de date statistice pentru determinarea curentilor de trafic in scopul orientarii investitiilor, alocarea bugetelor si ajustarea strategiilor de dezvoltare".
Actiunea se va desfasura in puncte "determinate prin metode statistice", pe intreaga retea de drumuri nationale din Romania.
In aceste puncte vor fi echipe de recenzori si agenti de circulatie care vor ...citeste mai departe despre "Atentie, soferi: Veti fi trasi pe dreapta si intrebati unde ati fost si unde va duceti" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Iunie 2015, ora 12:19
O revista din Marea Britanie a realizat un sondaj legat de cele mai bune masini de pe piata.
Cititorii Auto Express au putut sa dea autovehiculelor note de la 1 la 100, luand in calcul mai multi factori, precum costurile de intretinere, fiabilitatea, confortul, eficienta si usurinta cu care se conduc.
Astfel, pe primul loc s-a clasat Skoda Yeti, care a reusit sa depaseasca branduri mai cunoscute, precum BMW, Jaguar sau Mercedes.
Producatorul ceh, care a fost cumparat de Volkswagen in 2000, a mai reusit sa obtina un loc pe podium cu modelul Superb, in timp ce Octavia s-a clasat pe locul al saselea.
Luna trecuta, vanzarile inregistrate de Skoda au ajuns la cel mai mare nivel de pana acum in Marea Britanie, depasind 9.000 de unitati, inregistrand astfel un avans de 14,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Citeste mai multe despre Top cele mai bune masini, votate de soferi pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 03 Mai 2013, ora 14:03
Romanii sunt ultimii din UE in privinta disponibilitatii de a accepta concesii legate de viteza, marimea sau autonomia masinii pentru a proteja mediul, dar sunt pe locul al doilea in randul europenilor, dupa bulgari, dupa ponderea celor care merg pe jos pentru deplasarile zilnice, potrivit Mediafax. Aproape 29% dintre romanii chestionati au mentionat mersul pe jos ca principal mod de transport pentru deplasarile zilnice, usor in urma bulgarilor (30,1%), in timp ce 30,3% folosesc un autovehicul, 26,5% transportul in comun, iar 5,2% bicicleta, potrivit unui studiu Eurobarometru.
Motocicleta este utilizata de 0,5% din romani, iar alte modalitati de transport de 1,5%. Procentajul romanilor care au declarat ca nu se deplaseaza zilnic sau periodic, de 7%, este cel mai ridicat din UE, inaintea Bulgariei (5,8%) si Ungariei (4,1%).
Cipru conduce in randul statelor unde populatia foloseste masina sau motocicleta pentru transport (91% din respondenti).
In Franta, Irlanda sau Slovenia, aproximativ doua treimi dintre respondenti utilizeaza transportul motorizat.
Romania se plaseaza in partea de jos a acestui clasament, doar 31% din participanti la sondaj folosind un autoturism sau motocicleta pentru transportul zilnic. Doar Letonia si Ungaria, ambele cu 29%, au iregistrat un procentaj mai slab.
In randul ultimelor cinci state se numara si Slovacia si Bulgaria, cu 33% in ambele tari.
In privinta compromisurilor pentru protejarea mediului prin reducerea emisiilor de dioxid de... mai mult
Joi, 24 Martie 2011, ora 23:23