Femeile, mai bune la teorie la examenul auto, barbatii mai buni la condus

Joi, 21 Octombrie 2010, ora 17:18
2115 citiri
Femeile, mai bune la teorie la examenul auto, barbatii mai buni la condus

Femeile se decurca mai bine la partea de teroie a examenului pentru soferi, in timp ce barbatii detin suprematia la proba practica, potrivit unui sondaj al Institutului Roman de Cercetari Economico-Sociale si Sondaje, informeaza Mediafax.

De asemenea, opt la suta dintre elevii scolilor de soferi nu se gandesc la siguranta lor, a pasagerilor din masina sau a celorlalti participanti la trafic atunci cand se urca la volan, insa 84 la suta dintre candidati se considera pregatiti pentru a sofa dupa finalizarea cursurilor, potrivit sondajului.

Bogdan Ciocanel, manager la Institutul Roman de Cercetari Economico-Sociale si Sondaje (IRECSON), a aratat joi la Forumul International pentru Siguranta Rutiera ca 84 la suta dintre elevii scolilor de soferi intervievati in cadrul unui sondaj de opinie se cred pregatiti sa sofeze dupa ce termina cursurile scolii, in timp ce 35 la suta dintre acestia spun ca nu sunt "in totalitate" pregatiti.

De cealalta parte, 15 la suta dintre candidati se simt total nepregatiti pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice la finalizarea scolii de soferi.

In plus, peste 60 la suta dintre instructorii scolilor vad o asemanare intre ei si profesorii de liceu, insa aproximativ 68 la suta dintre cursanti nu sunt de acord cu aceasta perspectiva.

De asemenea, o mare parte dintre candidati si instructori (aproximativ 88 la suta de ambele parti) sunt de parere ca elevii sunt constienti de responsabilitatile ce decurg din statutul de sofer.

Bogdan Ciocanel a precizat ca studiul este unul pilot, care a fost realizat in luna mai, in mai multe scoli de soferi din Capitala.

El a adaugat ca, in functie de impactul acestuia, studiul ar putea fi extins la nivel regional sau chiar national.

Examenul de soferi este mai sever in Romania decat in UE

Totodata, seful Serviciului Examinari de la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule (DRPCIV) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Gino Bosman, a declarat pentru MEDIAFAX ca promovabilitatea la examenul pentru obtinerea permisului de conducere este, in toata tara, de peste 27 la suta.

Spre deosebire de Romania, media europeana de promovabilitate este de 32 la suta, ceea ce indica un examen mai sever in tara noastra, a spus Bosman.

Cele mai slabe rezultate s-au inregistrat in judetul Caras-Severin (18 la suta), iar la extrema cealalta se situeaza judetul Cluj, unde promovabilitatea este de 40 la suta.

Potrivit lui Bosman, scopul DRPCIV este eliminarea extremelor.

Femeile se descurca mai bine cu partea de teorie

In ceea ce priveste impartirea pe sexe, femeile se descurca mai bine la partea de teorie (54 la suta trec testul), insa la proba practica a examenului de condus barbatii detin suprematia (60 la suta din barbati iau proba, spre deosebire de numai 40 la suta din femei).

De asemenea, cel mai mare grad de promovabilitate (40-47 la suta) a fost inregistrat la categoria de varsta 30-45 de ani, procentele scazand pe masura de varsta scade sub sau creste peste acest interval.

Seful Serivicului Examinari a mai precizat ca, potrivit estimarilor Politiei Rutiere, accidentele cauzate de soferi incepatori reprezinta 16-17 la suta din total, ceea ce este ingrijorator.

Bosman a adaugat ca, prin sprijinul ARR, al Politiei Rutiere si al auditorilor care vor inspecta proiectele de drumuri nationale si autostrazi, spera ca numarul incidentelor rutiere sa scada. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#accidente, #barbati, #femei, #practica, #scoala, #soferi , #stiri Impact