Cati dintre soferii romani cumpara piese auto din dezmembrari

Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 13:47
2027 citiri

O analiza realizata in randul soferilor romani cu ocazia Zilei Internationale a Statisticii scoate la iveala faptul ca doua treimi dintre romani isi achizitioneaza masini second hand, dar si faptul ca 9 procente dintre soferi prefera sa cumpere piese auto din dezmembrari.

Industria auto autohtona a cunoscut o crestere fara precedent in ultimii ani, companiile de piese auto fiind dornice sa investeasca in Romania, unde forta de munca este calificata si costa mai putin decat in alte state europene.

Desi la noi in tara se produc piese auto din abundenta, 9% dintre soferi opteaza pentru componente provenite din dezmembrari.

Motivul principal pentru care aleg sa achizitioneze piese din centrele de dezmembrari in locul celor noi este pretul mult mai scazut in cazul pieselor second hand, insa la aceste centre se gasesc piese originale, de mai buna calitate decat cele aftermarket.

Pe termen lung insa nu este neaparat o investitie profitabila, masina necesitand noi reparatii in mai putin timp decat in cazul in care s-au folosit piese noi si originale.

Pe zone, procentul soferilor care prefera piese din dezmembrari se situeaza cam la aceleasi cote: Bucuresti - 9%, Moldova - 10%, Muntenia - 8%, Banat - 10%, Ardeal - 10%.

Un alt studiu a mai aratat faptul ca, in cazul celor care opteaza pentru piese originale atunci cand trebuie schimbata o componenta la masina, costurile reparatiilor cresc cu 22% ajungand in medie la 1.180 de lei anual.

In cazul in care se folosesc piese provenite din dezmembrari, atunci pretul mediu anual ajunge la 1.085 de lei, iar piesele aftermarket vor aduce costurile reparatiilor la o medie pe an de 965 de lei.

Romanii nu cumpara doar piese auto la mana a doua, ci si automobile. De fapt, un procent covarsitor dintre soferii romani au optat pentru un automobil rulat - 64%.

Imbucurator este insa faptul ca 95% dintre participantii la acest sondaj realizat de VezicatFace.ro au declarat ca detin o masina care a fost achizitionata in ultimul deceniu.

Analiza pe zone a relevat faptul ca in Banat se fac cele mai

  • http://anunturi-auto.4tuning.ro/masini-second/
- 69%, pe locul doi situandu-se Ardealul cu 66%, iar pe trei Moldova cu 59%. Muntenia cu cele 58 de procente ocupa locul al patrulea, iar in Capitala soferii achizitioneaza cele mai putine mai putine masini second hand, comparativ cu restul tarii, 49%.

In vreme ce 9% folosesc piese din dezmembrari, 6 procente dintre soferi prefera sa se ocupe singuri de raparatia masinii atunci cand intervine o defectiune. Cei mai priceputi in ale mecanicii auto sunt locuitorii din zona Munteniei, 7% dintre ei isi repara singuri masina. In Ardeal si Moldova, in schimb, doar 4% dintre soferi lucreaza la masina, majoritatea preferand sa se lase pe mana profesionistilor.

Aceasta analiza a fost realizata pe un esantion de 3.927 de respondenti din mediul urban cu varste cuprinse intre 18 si 55 ani.

Aproape jumatate dintre soferi trec pe la benzinarie cel putin o data pe saptmana, cel mai des alimenteaza cei din Moldova - 46% dintre ei merg la benzinarie o data pe saptamana sau mai des. Bucurestenii sunt cei care merg mai rar la benzinarie, 36% dintre soferii din Capitala alimenteaza cel putin o data pe saptamana.

Tot locuitorii Capitalei sunt si cei care parcurg cei mai putini kilometri anual - doar 26% dintre ei au parcurs 15.000 de kilometri intr-un an, acest lucru putand fi pus si pe seama faptului ca reteaua mijloacelor de transport in comun este mai dezvoltata decat in alte orase din tara. In Moldova, spre exemplu, 38% dintre soferi au declarat ca intr-un an parcurg cel putin 15.000 de kilometri, situandu-se in aceasta categorie pe primul loc.

In ceea ce priveste accidentele rutiere, 8% dintre respondenti au trecut printr-un accident in ultimul an. In Bucuresti sunt soferii cu cele mai multe accidente inregistrate in ultimul an, 12% dintre ei au fost implicati intr-un eveniment rutier in ultimele 12 luni. In top urmeaza moldovenii, cu 9,2 procente, muntenii si ardelenii, fiecare cu cate 7 procente si banatenii cu 6 procente.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#piese auto second hand, #piese auto aftermarket, #piese auto dezmembrari , #Piata auto