Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor se va afla pe ordinea de zi a Birourilor permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor de marti, cel mai probabil urmand sa intre miercuri in plen, a anuntat vicepremierul Dan Barna.
El a precizat ca tema pensiilor speciale a fost una dintre temele de discutie din sedinta de luni coalitiei guvernamentale, la care au participat premierul Florin Citu si mai multi ministri.
"Am discutat despre o tema importanta, atat pentru USR PLUS, cat si pentru intreaga coalitie, cea legata de pensiile speciale si, pe termen scut, subiectul pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Pe agenda Biroului permanent reunit de maine dimineata va fi acest subiect, astfel incat miercuri, cand va fi o sedinta de plen reunit, sper sa avem pe ordinea de zi regulamentul privind deputatii si senatori, astfel incat sa votam, sa vedem daca reusim miercuri, eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, un prim pas necesar, un prim pas promis, o prima obligatie morala pe care ne-am asumat-o si pe care o vom duce la indeplinire fara doar si poate", a declarat copresedintele USR PLUS, la Palatul Parlamentului.
"Fiecare categorie trebuie analizata in parte"
Potrivit acestuia, este prioritara solutionarea intregii probleme a pensiilor speciale, dar fiecare categorie trebuie analizata in parte.
"Eu vreau sa iesim din logica aceasta a ipocriziei retorice, pe care o vedem pe diverse spatii media legata de pensiile speciale.... mai mult
Luni, 15 Februarie 2021, ora 16:28
Proiectul de lege privind impozitarea pensiilor speciale, care urmeaza sa fie aprobat miercuri de Camera Deputatilor, va fi supus votului si in plenul reunit al Parlamentului de joi, pentru ca se refera si la pensiile deputatilor si senatorilor.
"Pentru ca in aceasta lege (cea privind impozitarea pensiilor care urmeaza sa fie adoptata de Camera Deputatilor miercuri - n.r.) se face referire inclusiv la categoria parlamentari, pentru a nu exista niciun fel de dubiu de neconstitutionalitate, va propun ca maine (joi - n.r), in plenul reunit, sa introducem acest proiect la plenul reunit strict pentru articolul care face referire la parlamentari.
Asa cum stiti, pentru parlamentari e nevoie de un plen comun care sa modifice Statutul parlamentarilor. Presedintele Comisiei de statut este aici, maine dimineata va face sedinta, iar pentru acest articol plenul reunit sa dea din nou un vot.
In acest fel avem o lege constitutionala prin care eliminam toate pensiile speciale din Romania", a spus liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis, in plenul Camerei Deputatilor.
Presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, a mentionat ca joi dimineata se vor reuni Birourile permanente ale Parlamentului pentru a introduce pe ordinea de zi acest proiect.
Citeste si: Liderul deputatilor liberali, Florin Roman: Toate pensiile speciale din Romania vor fi impozitate, amendament PNL si PSD ...citeste mai departe despre "Proiectul privind impozitarea pensiilor speciale va fi introdus joi... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2020, ora 14:39
Legea privind eliminarea pensiilor speciale se afla pe ordinea de zi a sedintei Camerei Deputatilor de miercuri. Cu o zi inainte, Comisia de Munca a adoptat in unanimitate propunerea de eliminare a tuturor pensiilor speciale, cu exceptia celor ale militarilor si politistilor.
Astfel, Camera Deputatilor are, miercuri, pe ordinea de zi proiectul de lege 292/2019, respectiv "Propunerea legislativa privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputati si senatori, judecatori si procurori, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor, politisti, functionari publici cu statut special, functionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic si consular al Romaniei, membrilor Curtii Constitutionale si a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania".
"Anomaliile generate de existenta pensiilor de serviciu sunt de ordin social si financiar si influenteaza negativ societatea romaneasca.
Astfel, in randul majoritatii populatiei exista un sentiment de dezaprobare nemultumire si frustrare fata de acest sistem de pensii de serviciu. (...) Un alt aspect negativ ce genereaza frustrare este si cuantumul acestor pensii de serviciu.
Astfel, in timp ce 5 milioane de pensionari a caror pensie a fost calculata pe baza de contributivitate au un venit lunar mediul de aproximativ 1.100 lei, pensia medie in randul personalului ce beneficiaza de pensie de serviciu este chiar revoltator: peste 17.000 RON... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 09:19
Judecatorii Curtii Constitutionale, membrii Curtii de Conturi, ai Corpului diplomatic, personalul auxiliar din instantele judecatoresti, militarii, politistii, functionarii publici cu statut special care au pensii speciale nu vor putea beneficia de acest tip de pensie daca au fost condamnati definitiv pentru comiterea de infractiuni de coruptie, potrivit unei initiative legislative depuse in Parlament.
Proiectul de modificare si completare a unor acte normative cu privire la instituirea interdictiei beneficiului la pensie de serviciu pentru persoanele remunerate din fonduri publice condamnate definitiv pentru fapte de coruptie a fost initiat de doi deputati PNL: Florin Roman si Romeo Nicoara.
Potrivit proiectului, nu vor beneficia de pensie de serviciu judecatorii CCR, membrii corpului diplomatic si consular al Romaniei, personalul aeronautic civil navigant, membrii Curtii de Conturi, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor, personalul de specialitate criminalistica, tehnicienii criminalisti, militarii, politistii, functionarii publici cu statut special, functionarii publici parlamentari care au o condamnare definitiva pentru coruptie.
"Este nevoie de existenta unei interdictii astfel incat sa nu poate beneficia de pensii speciale cei care au fost condamnati definitiv pentru infractiuni de coruptie precum luarea si darea de mita, traficul si cumpararea de influenta. Prin aceasta masura s-ar descuraja comiterea unor astfel... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2019, ora 14:02
Camera Deputatilor va vota, joi, in calitate de for decizional, proiectul de lege privind Codul Administrativ, care prevede, printre altele, eliminirea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minoritatilor nationale in administratia locala, dar si instituirea de pensii speciale pentru alesii locali.
Initial, Codul Administrativ era introdus pentru vot final in sedinta din 27 iunie, dar a fost retrimis de deputati la comisie, pentru raport suplimentar. Ulterior, comisia a operat o serie de corelari legislative privind incompatibilitatile si conflictul de interese, pentru a nu exista dubla reglementare.
Printre prevederile proiectului legislativ se numara eliminirea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minoritatilor nationale in prefecturi, primarii, consilii judetene si locale, dar si cum vor fi montate placutele bilingve.
"Art.94.- Folosirea limbii minoritatilor nationale
(1) In unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor, autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice aflate in subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean, precum si prefecturile, serviciile publice deconcentrate, au obligatia sa asigure in raporturile cu acestia, folosirea limbii minoritatii nationale respective, in conformitate cu prevederile Constitutiei, ale... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 09:42
Presedintele PMP Eugen Tomac a anuntat, marti, ca alesii partidului pe care il conduce vor depune in Parlament un proiect care prevede eliminarea tuturor pensiilor speciale, deoarece acestea sunt "un furt din banul public".
"Astazi, in Consiliu Executiv National, PMP a decis ca va depune in perioada urmatoare un proiect de lege impotriva pensiilor speciale. Vrem sa eliminam toate pensiile speciale, pentru ca le consideram un furt din banul public. Avem o abordare extrem de clara din acest punct de vedere. (...)
Consideram ca singurii care merita in aceasta tara sa aiba un statut special sunt veteranii de razboi, cei care au luptat pentru onoarea Romaniei in intreaga lume, in rest credem ca toti cetatenii trebuie sa primeasca pensii in functie de contributivitate. Vom face o campanie nationala prin care vom solicita romanilor sa fie alaturi de noi", a afirmat presedintele PMP, Eugen Tomac.
Acesta a anuntat ca parlamentarii PMP vor vota impotriva Codului administrativ, care prevede ca alesii locali vor primi indemnizatii speciale la incetarea mandatului.
Proiectul de lege privind modificarea Codului administrativ va fi votat in plenul de miercuri al Camerei Deputatilor, dupa ce a fost adoptat de Senat, prim for sesizat.
"Persoanele alese incepand cu anul 1992 de catre cetateni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect si liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene,... mai mult
Marti, 26 Iunie 2018, ora 18:08
Ordonanta de urgenta care a limitat posibilitatile de majorare a pensiilor speciale doar cu rata inflatiei intra in vigoare de vineri, actul normativ determinand inmultirea cererilor de pensionare in ultimele luni.
Guvernul a adoptat, pe 4 august, o ordonanta de urgenta care stabileste ca pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la cresterile salariale, ci doar in functie de coeficientul de inflatie, asa cum se procedeaza, in prezent, in cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010.
Actul normativ prevede, de asemenea, ca valoarea neta a pensiei de serviciu nu va mai putea depasi media soldelor/salariilor nete cuprinse in baza de calcul a pensiei.
In schimb, niciuna dintre pensiile de serviciu aflate in plata nu va fi micsorata ca urmare a adoptarii ordonantei de urgenta, transmitea Ministerul Muncii printr-un comunicat de presa.
De asemenea, institutia anunta ca baza de calcul nu este modificata si nu intervin schimbari nici in ceea ce priveste varsta si vechimea avute in vedere la data depunerii cererii de pensionare.
Actul normativ reglementeaza pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informatii, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic si Consular, al Curtii de Conturi, cel auxiliar din instante si parchete, al functionarilor parlamentari, dar si al membrilor Senatului Romaniei si Camerei Deputatilor.
Pensiile magistratilor nu sunt incluse, pe motiv ca acestea au facut obiectul a doua... mai mult
Vineri, 15 Septembrie 2017, ora 07:18
600 de fosti parlamentari, dintre care 443 sunt fosti deputati si circa 150 fosti senatori, vor beneficia de la 1 august de pensii speciale. Guvernul a alocat la rectificarea bugetara 20 de milioane de lei pentru plata de anul acesta.
Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara pe anul 2016, exista 13 milioane la Camera Deputatilor si 7 milioane lei la Senat, in conditiile in care cuantumul indemnizatiei se suporta din bugetul de stat si se plateste prin bugetul Parlamentului.
Fostii senatori si deputati care doresc sa beneficieze de aceasta indemnizatie trebuie sa depuna o cerere la Secretariatul General al Camerei Deputatilor sau al Senatului, dupa caz, pana in acest moment fiind depuse ...citeste mai departe despre "Sute de fosti parlamentari primesc, de luni, pensii speciale" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 31 Iulie 2016, ora 14:47
Deputatii si senatorii care au fost condamnati definitiv pentru comiterea, in calitate de parlamentar, a unei infractiuni de coruptie nu beneficiaza de pensia speciala, potrivit proiectului de lege pentru modificarea Statutului parlamentarului adoptat marti de plenul comun.
Potrivit proiectului de lege, deputatii si senatorii au dreptul, dupa exercitarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard sau in cazul pensionarii pe caz de boala, la o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar. De aceasta indemnizatie beneficiaza cei care nu mai au calitatea de parlamentar.
Parlamentarii si-au votat pensii speciale - vor primi in plus pana la 4.600 lei
"Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputatilor si Senatului, si se plateste de acestea. Cererea pentru acordarea indemnizatiei pentru limita de varsta se depune la Secretariatul general al Camerei Deputatilor sau Senatului, dupa caz. Nu beneficiaza ...citeste mai departe despre "Pensii speciale pentru parlamentari - nu si pentru cei condamnati definitiv pentru coruptie" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 17:35