Belgia: Parlamentarii isi reduc salariile cu 5%

Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 10:12
1441 citiri
Belgia: Parlamentarii isi reduc salariile cu 5%

Parlamentarii federali belgieni, deputati si senatori, au decis sa-si reduca salariile cu 5% in efortul de a ajuta economia tarii, au anuntat intr-un comunicat presedintii celor doua camere, informeaza AFP.

"Dupa modelul a ceea ce a fost facut pentru ministri, indemnizatia parlamentara va fi diminuata cu 5% cu efect imediat", au precizat presedintele Camerei Reprezentantilor, Andre Flahaut, si omologul sau din Senat, Sabine de Bethune.

Parlamentarii federali vor avea reduse veniturile nete de la 5.729 euro la 5.442 euro. Deputatii si senatorii au convenit de asemenea sa alinieze sistemul lor de pensii la cel din sectorul public, cu o "prelungire a carierei si o crestere progresiva a varstei de pensionare", potrivit comunicatului.

Indemnizatiile pentru "functii speciale", ca presedintele unei adunari sau al unei comisii, vor fi de asemenea "substantial diminuate", au afirmat Abndre Flahaut si Sabine de Bethune.

Regele Belgiei Albert al II-lea a decis luni sa "contribuie voluntar" in 2012 si 2013 la efortul de asanare, platind el insusi lucrari de renovare prevazute in mai multe resedinte regale, costuri care ar fi trebuit in principiu sa revina administratiei publice.

Guvernul condus de Elio Di Rupo a anuntat saptamana trecuta economii suplimentare de 1,2 pana la doua miliarde de euro, dupa ce a decis la sfarsitul anului 2011 reducerea bugetului cu peste 11 miliarde de euro.

#Belgia parlamentari reduceri salariale, #salarii diplomati Belgia , #Belgia