Indonezia a sfidat ambitiile teritoriale ale Beijingului in regiunea Marii Chinei de Sud si a redenumit partea de nord a zonei sale exclusive economice "Marea Natuna de Nord".
Adjunctul ministrului pentru Suveranitate Maritima Arif Havas Oegroseno a prezentat intr-o conferinta de presa, la Jakarta, o noua harta cu noul nume al teritoriului respectiv, relateaza CNN.
"Este necesar sa actualizam numele marii si sa prezentam ONU un raport despre noile frontiere", a declarat Oegroseno pentru agentia proguvernamentala de stiri Antara.
"Acest (sistem) va permite comunitatii internationale sa stie al cui teritoriu strabat", a adaugat el.
Revendicari teritoriale
Marea Chinei de Sud, presarata de sute de insulite, recife si bancuri de nisip, este o ruta cruciala in transportul maritim, iar pe fundul ei ar exista numeroase zacaminte de petrol si gaze naturale.
China revendica intreaga mare, insa Vietnamul, Taiwanul, Filipinele, sultanatul Brunei si Malaysia, tari riverane, au formulat la randul lor revendicari teritoriale concurente asupra unor parti ale marii in zona tarmurilor lor.
China a investit masiv, in ultimii ani, in construirea si militarizarea unor insulite artificiale in Marea Chinei de Sud.
Alte tari din regiune au desfasurat la randul lor, la o scala mai mica, mijloace militare pentru a-si sustine revendicarile.
Indonezia insista ca nu se amesteca in disputa de la Marea Chinei de Sud, in pofida unui conflict cu Beijingul cu privire la un... mai mult
Duminica, 16 Iulie 2017, ora 14:46
Santierele navale din Rusia au primit comenzi pentru constructia mai multor spargatoare de gheata, aceastea urmand sa fie folosite la intretinerea Rutei Maritime de Nord.
Traseul naval pe care Rusia intentioneaza sa il deschida prin zona arctica ar putea usura transportul marfurilor catre diferite regiuni ale globului, scurtand cu mult distanta si timpul de calatorie, relateaza agentia TASS.
"In privinta Rutei Maritime de Nord si a construirii flotei de spargatoare de gheata de care avem nevoie, mai multe vase de acest tip sunt in constructie acum in santierele navale.
Trei spargatoare de gheata cu o putere de 60 MW sunt in constructie la Sankt Petersburg", a anuntat ministrul Industriilor din Rusia, Denis Manturov.
Doua tari detin la aceasta ora tehnologia de a construi spargatoare de gheata de ultima generatie, dupa cum sustine Manturov, Rusia si Finlanda colaborand indeaproape in acest domeniu.
Ruta nordica ar injumatati timpul de transport intre Europa si Orientul Indepartat, iar topirea calotei glaciare permite folosirea traseului pentru 10-11 luni pe an.
In acelasi timp, oficialii de la Moscova realizeaza importanta strategica a acestui traseu, mai multe baze militare din zona arctica fiind reactivate pentru a proteja interesele Rusiei in zona.
De altfel, ministrul Manturov si-a exprimat speranta ca programul colegilor de cabinet de la Transporturi si Aparare sa includa si escorta militara pentru navele care vor alege sa foloseasca acest traseu. mai mult
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 14:33