Presedintele Vladimir Putin si-a propus sa reduca dependenta Rusiei de importurile de alimente si sa modernizeze industria de lactate ruseasca, iar in acest sens se bucura de ajutorul Europei, transmite Bloomberg.
La cinci ani dupa introducerea unui embargou care viza printre altele branza gouda din Olanda si parmezanul italian, companiile rusesti au inceput sa aduca de peste granita mii de vaci de lapte rasa Holstein care ajung in ferme moderne construite de firme din Germania si Suedia.
In prezent, Rusia este cel mai mare importator de vaci de lapte din Uniunea Europeana, iar cea mai mare companie producatoare de lactate din Rusia este detinuta de o firma germana.
Toate aceste masuri fac parte din planul Guvernului de la Moscova de a transforma Rusia dintr-un mare importator de lapte intr-o tara care sa isi asigure singura necesarul de consum in decurs de opt ani.
Daca acest obiectiv va fi atins ramane de vazut dar Rusia are experienta in injectarea de fonduri in industria agricola prin subventii de stat, credite cu dobanzi reduse si reduceri de taxe.
In prezent, Rusia isi asigura singura necesarul de carne de pasare si porc, dupa ce guvernul a finantat noi investitii, si in paralel domina industria mondiala a graului.
"Conditiile din Rusia pentru crescatorii de vaci sunt foarte bune. Aceasta inseamna teren accesibil de buna calitate, o clima buna si subventii guvernamentale", spune Stefan Duerr, fondatorul firmei Ekosem-Agrar AG, cel mai mare... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 13:08
Agentia rusa pentru Protectia Consumatorilor (Rospotrebnadzor) a anuntat joi ca a interzis importurile de sucuri din Ucraina, relateaza Itar-Tass, in pagina electronica.
Rospotrebnadzor a precizat pe site-ul sau ca interdictia asupra importurilor de sucuri din Ucraina include alimentele pentru bebelusi si a fost decisa la 29 iulie.
Agentia a explicat ca decizia a fost luata din cauza ca sucurile din Ucraina nu respecta reglementarile in domeniu.
Anterior, luni, Rusia a decis sa suspende importurile de fructe si legume in conserva provenind din Ucraina din cauza neregulilor, la trei zile dupa ce a limitat importurile de produse lactate ucrainene din motive similare.
Moscova este nemultumita de semnarea de catre Ucraina a unui acord de liber schimb cu Uniunea Europeana si a avertizat ca Rusia va lua "masuri de protectie" daca se va dovedi ca acordul ii prejudiciaza economia.
Rusia a folosit aceeasi retorica si impotriva Republicii Moldova, limitand importurile de carne, fructe si vinuri moldovenesti dupa semnarea unui acord intre UE si aceasta fosta republica sovietica.
Moscova este acuzata deseori de folosirea armei comerciale, invocand in special motive sanitare, ca mijloc de presiune diplomatica asupra vecinilor sai. mai mult
Joi, 31 Iulie 2014, ora 13:49
Rusia a decis sa limiteze, incepand de luni, importurile de produse lactate provenind din Ucraina, evocand riscuri sanitare, in contextul in care Ucraina actioneaza in vederea unei apropieri comerciale de Uniunea Europeana (UE).
"Am avut o reuniune pe tema laptelui si produselor lactate ucrainene si am decis sa restrangem, incepand de la 28 iulie, importarea acestor produse in Rusia", a declarat pentru agentia publica RIA Novosti Aleksei Alekseenko, un consilier al directorului Roselhoznadzor, Agentia veterinara rusa.
Autoritatile ruse reproseaza produselor lactate ucrainene faptul ca ar contine reziduuri de antibiotice si bacterii.
"Am contactat serviciul veterinar ucrainean pentru a efectua o ancheta, dar n-am primit niciun raspuns din partea lor", a anuntat Alekseenko.
"Decizia a fost luata. I-am informat pe colegii nostri ucraineni" in acest sens, a confirmat o sursa pentru agentia Interfax.
De asemenea, autoritatile ruse au decis sa interzica, incepand de luni, prezenta produselor de origine vegetala provenind din Ucraina in bagaje de mana, bagaje si colete trimise in Rusia.
La inceputul lui iulie Moscova a interzis si importurile de cartofi din Ucraina, evocand o infestare cu daunatori. Moscova nu vede cu ochi buni semnarea de catre Ucraina a unui acord de liber-schimb cu UE si a avertizat ca va adopta "masuri de protectie" in cazul in care se va adeveri ca Acordul dauneaza economiei rusesti.
Rusia a recurs la aceeasi retorica si impotriva... mai mult
Vineri, 25 Iulie 2014, ora 14:47
Rusia a interzis importul unor noi produse lactate din Ucraina din motive sanitare, in plina criza intre cele doua tari.
Agentia pentru protectia consumatorilor Rospotrebnadzor a afirmat, intr-un comunicat, ca a constatat contaminari microbiene si incalcari ale normelor, dupa inspectarea branzei produse de catre Milkiland, o firma cu sediul la Kiev, conform Mediafax.
Importul in Rusia a productiei de la sapte fabrici apartinand acestei intreprinderi sunt interzise incepand de vineri.
Rusia este acuzata ca impune sanctiuni vecinilor sai cu care intretine relatii tensionate, aplicand restrictii comerciale, intre altele, vinurilor din Georgia si produselor lactate din tarile baltice.
Moscova a interzis deja, in aprilie, importul anumitor produse lactate ucrainene.
La inceputul saptamanii, Rusia a limitat drastic importul de carne din Romania, dar si din Republica Moldova. Aceasta actiune a fost denuntata de catre UE ca represalii dupa semnarea unui acord de asociere intre Republica Moldova, o fosta republica sovietica, si Bruxelles. mai mult
Sambata, 05 Iulie 2014, ora 16:04
Agentia pentru protectia consumatorilor din Rusia (Rospotrebnadzor) a anuntat luni ca a anulat importul de produse lactate din Ucraina, in special branzeturi si unt, in plina criza intre cele doua tari dupa anexarea peninsulei Crimeea.
Restrictiile vizeaza companiile Ros, Ahtirski Sirkombinat, Piriatinski Sirkombinat, Gadiacir, Zolotonoski Maslodelni si Tehmolprom, potrivit Mediafax.
Autoritatile ruse au explicat ca decizia este motivata de "garantarea drepturilor consumatorilor" si in urma constatarilor privind incalcarea normelor sanitare.
Rusia a fost acuzata in mai multe randuri ca impune sanctiuni comerciale tarilor partenere, avand in vedere presiuni asupra statelor din regiune, cum a fost cazul resctrictiile pentru importurile de vin din Georgia, sau al produselor lactate din tarile baltice.
De altfel, premierul rus Dmitri Medvedev a avertizat sambata ca Rusia "va lua masuri pentru protectia pietei agricole" in cazul in care Ucraina va semna Acordul de Asociere cu UE sau va iesi din Comunitatea Statelor Independente (CSI).
Deteriorarea relatiilor dintre cele doua tari, pe fondul apropierii Kievului de Bruxelles, a condus deja la o scadere a schimburilor comerciale in 2013 si a agravat criza economica din Ucraina. mai mult
Luni, 07 Aprilie 2014, ora 13:59