Statul roman vrea sa preia, prin intermediul Romgaz, participatia de 50% din zacamantul de gaze Neptun Deep, detinuta momentan de ExxonMobil, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
Anterior, el afirmase intr-o emisiune online a EM 360, ca polonezii de la PGNIG au renuntat la intentia de a prelua o parte din zacamantul Neptun Deep.
Contactat de AGERPRES, Popescu a precizat ca polonezii nu au oferit vreun motiv pentru decizia lor.
"Nu ne-au anuntat pe noi, ci au anuntat companiile partenere din proiect, Petrom si Romgaz. Nu au oferit vreun argument", a spus ministrul.
Totodata, intrebat care sunt urmatorii pasi in acest proiect, el a precizat: "Am vrea sa luam noi tot pachetul de 50% (al ExxonMobil - n.r.), prin Romgaz. I-am anuntat si pe cei de la Petrom ca vrem noi sa luam tot".
In acest moment, OMV Petrom si ExxonMobil sunt parteneri egali in proiectul de explorare a zacamantului de mare adancime Neptun din Marea Neagra, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparatie, Romania produce in prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Anul trecut, Exxon si-a anuntat intentia de a se retrage din Romania. La randul lor, reprezentantii OMV Petrom au sustinut in mai multe randuri ca extractia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incerta, daca nu va fi modificata Legea offshore.
La inceputul lunii octombrie, Niculae Havrilet, secretar de stat in... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2020, ora 16:03
Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producatori de gaze din Romania, vrea sa achizitioneze servicii jurdice pentru a negocia cumpararea unei cote de participare de la gigantul american ExxonMobil pe perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra.
Subiectul se afla pe ordinea de zi a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) din 11 martie.
"Aprobarea achizitionarii de servicii juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare externa a Romgaz pentru negocierea si dupa caz achizitia unei cote de participare de la ExxonMobil pe perimetrul offshore XIX Neptun Deep", arata convocatorul transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Premierul Ludovic Orban a vorbit luna trecuta despre intentia Exxon Mobil de a vinde participatia de 50% pe care o are la proiectul din Marea Neagra si a precizat ca ar putea exista un consortiu format din Romgaz, OMV Petrom si o alta firma care sa faca o oferta.
La randul sau, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat ca o prioritate a mandatului sau este ca exploatarile din Marea Neagra sa se realizeze, in cel mai scurt timp, insa a transmis companiei Exxon ca, daca doreste sa plece, "sa respecte legislatia romaneasca pe care au folosit-o cand au intrat".
Americanii de la ExxonMobil se pregatesc sa renunte la exploatarea gazelor din Marea NeagraIohannis: Informatia privind vanzarea participatiei Exxon la Marea Neagra nu este reala
"Aceste exploatari reprezinta si o consolidare a securitatii nationale,... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 22:39
Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat joi, la Iernut, ca anuntul Black Sea Oil & Gas de incepere a exploatarii perimetrelor din Marea Neagra este cea mai tare veste pe care a primit-o.
"Black Sea Oil & Gas a anuntat ca incepe exploatarea perimetrelor din Marea Neagra. Cred ca este cea mai tare veste pe are am primit-o. La inceputul saptamanii am semnat autorizatia si ei, dupa ce le-am semnat autorizatia, cu destul de multa celeritate au declarat public ca se apuca de exploatare. Dupa foarte multe discutii in sfarsit unul dintre cei care au explorat in Marea Neagra a luat decizia de a exploata. Asta inseamna ca putem sa facem si alta centrala ca cea de la Iernut, in care sa ardem un gaz pe care il producem noi si inseamna ca putem sa ne gandim la extinderea retelelor de gaze in zonele in care nu a retele de gaze", a declarat Anton Anton.
Ministrul Energiei a vizitat, joi, noua centrala termoelectrica a SNGN Romgaz de la Iernut, a carei constructie costa 269 milioane de euro, care urmeaza sa fie data in folosinta la inceputul anului 2020.
Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG), impreuna cu partenerii sai de concesiune, Petro Ventures Resources si Gas Plus International B.V., au anuntat, joi, aprobarea deciziei finale de investitie pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), cu o valoare de 400 milioane dolari, localizat in zona romaneasca a Marii Negre.
''Decizia finala de investitie a fost luata cu buna-credinta, pornind de la premisa... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 15:04
Grupul austriac OMV este increzator ca in lunile urmatoare Romania va pune la punct un cadru de reglementare acceptabil pentru proiectul sau de explorare din Marea Neagra astfel ca, la scurt timp, compania va putea da unda verde pentru o investitie in valoare de un miliard de euro, a declarat, vineri, directorul responsabil pentru operatiunile de upstream de la OMV, Johann Pleininger, intr-un interviu acordat Reuters.
In apele teritoriale romanesti ale Marii Negre, companiile ExxonMobil si OMV Petrom exploreaza impreuna blocul Neptun, unde primele estimari arata existenta unor zacaminte de gaze intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi.
OMV are nevoie de un cadru serios cu privire la taxe si redevente inainte de a da aprobarea finala pentru o astfel de investitie majora, a spus Johann Pleininger.
"Ar fi vorba de o investitie de un miliard de euro", a subliniat Pleininger.
Aceasta a mai spus ca OMV are nevoie de asemenea de o garantie ca va putea exporta surplusul de gaze naturale.
Spre deosebire de alte tari din regiune, Romania depinde foarte putin de importurile de energie. Mai putin de 10% din necesarul de gaze naturale al Romaniei este importat din Rusia, iar restul este produs local, in principal de Romgaz si Petrom.
"Am incredere ca Guvernul Romaniei va face o propunere rezonabila care va fi acceptata de industrie", a spus Johann Pleininger, adaugand ca se asteapta la o decizie in acest sens la toamna.
Decizia de investitii a OMV este asteptata... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2018, ora 13:35
Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, miercuri, cu o delegatie a companiilor ExxonMobil si OMV-Petrom, care l-au informat despre proiectele de viitor in privinta rezervelor de hidrocarburi din Marea Neagra, seful statului propunand ca Romania sa devina hub regional pentru operatiuni zonale.
Delegatia consortiului a fost condusa de vicepresedintele executiv al ExxonMobil Exploration Company, Johnny L. Hall, si de CEO-ul Petrom, Mariana Gheorghe.
"Avand in vedere proiectele pe care ExxonMobil si OMV le vor dezvolta in zona Marii Negre, domnul presedinte Traian Basescu i-a propus domnului Johnny L. Hall sa ia in considerare ca Romania sa devina un hub regional pentru operatiunie ExxonMobil si OMV - Petrom in zona Marii Negre", mentioneaza un comunicat de presa transmis de Administratia Prezidentiala.
In cadrul intrevederii, presedintele Basescu a fost informat cu privire la stadiul proiectelor si planurile de viitor ale celor doua companii in cadrul consortiului pe care acestea l-au format in vederea desfasurarii in comun a lucrarilor de explorare offshore a rezervelor de hidrocarburi de la Marea Neagra.
In acelasi timp, reprezentantii cele doua companii au vorbit despre importanta acordata proiectului din blocul Neptun si si-au exprimat increderea ca vor obtine rezultate cat mai bune in urma lucrarilor desfasurate, mai mentioneaza comunicatul.
Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filiala a companiei americane Exxon Mobil, a inceput... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 08:17
Pretul la gaze naturale a scazut de la 480 - 490 dolari mia metri cubi, la 420 dolari, potrivit ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita.
"Un lucru important l-au avut descoperirea gazelor de sist din Statele Unite, unde, asa cum bine stiti, pretul este de 113 dolari mia de metri cubi. Lucrul acesta evident ca va crea o anumita mutatie mai ales in domeniul preturilor. Eu sper ca pretul sa scada in continuare. Inclusiv influenta explorarii gazelor de sist in Europa va duce ca pretul gazelor naturale din Rusia sa scada", a mai spus ministrul.
Pe de alta parte, Constantin Nita, sustine ca si-ar fi dorit ca Romgaz sa fie un jucator mai agresiv in ceea ce priveste exploatarea gazelor naturale din Marea Neagra.
"Este foarte bine ca marile companii petroliere din lume au venit si incearca sa exploreze si probabil sa exploateze gaze naturale din Marea Neagra. Mi-as fi dorit ca Romgaz, de exemplu, sa fie un jucator mult mai agresiv.
Adica, iertati-ma, perimetrele sunt ale noastre si noi mergem la altii sa luam 10%, in loc sa se intample invers, eu vin si joc si dau la celalalt 10%, 20%, 30%", a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, ministrul delegat pentru Energie.
Potrivit acestuia, este o chestiune de politica a companiei si probabil ca in viitor lucrurile in viitor se vor schimba.
"Este un lucru foarte bun si apreciem ca avem posibilitatea sa facem lucrul acesta cu companii mari. Mi-as dori ca Romgaz impreuna cu Exxon sa faca lucrurile... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 12:35
Guvernul a obtinut in negocieri cu OMV si Exxon o "participare corecta" a Romgaz la exploatarea noilor zacaminte de gaze din Marea Neagra, in urma unor discutii care au durat doua luni, a spus premierul Ponta,anuntand ca la finele lunii ianuarie va avea o noua intalnire cu presedintele OMV, la Viena.
"Oamenii in care eu am avut incredere, si nu imi pare rau, au negociat cu cei de la OMV si de la Exxon intrarea Romgaz in asociere in ceea ce priveste exploatarile noilor zacaminte din Marea Neagra doua luni, in fiecare zi cei de la OMV si Exxon spunand "gata, nu mai negociem". Sigur, intotodeauna important in acest tip de negociere este sa nu rupi coarda. Pana la urma am obtinut o participare corecta pentru Romgaz, care ramane cu capital majoritar al statului roman", a spus Ponta la Realitatea TV.
El nu a prezentat detalii in acest sens.
Premierul a precizat totodata ca vor fi majorate redeventele nu doar pentru Petrom, ci in toate zonele care tin de resursele naturale, inclusiv petrol si gaze, la media europeana.
OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat in februarie o descoperire semnificativa de gaze la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.
Operatiunile de foraj derulate de cele doua companii in Marea Neagra au inceput la sfarsitul anului 2011.
Extractia de gaze in Marea Neagra este... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 09:30
Rezervele potentiale de gaze din Marea Neagra, precum si posibililele zacaminte de gaze de sist ar putea asigura consumul intern al Romaniei, dar este prea devreme pentru a avansa evaluari privind cantitatile, a declarat presedintele ANRM, Alexandru Patruti.
"Cu certitudine ca, luand in calcul potentialele rezerve din Marea Neagra si gazele de sist, Romania va putea sa isi asigure necesarul de consum din productia interna", a afirmat Patruti.
El a adaugat ca rezervele certe de gaze naturale din Romania se ridica la aproximativ 100 miliarde metri cubi. Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze.
Cei mai mari producatori de gaze din Romania sunt companiile Romgaz Medias si OMV Petrom, care asigura peste 90% din productie, diferenta fiind importata in principal de la firme agreate de grupul rus Gazprom. Productia interna asigura 75-80% din consum.
Potrivit ZF, factura energetica pe care Romania o achita rusilor de la Gazprom an de an se ridica la peste un miliard de dolari, in ultimii opt de ani firmele locale varsand in conturile intermediarilor care aduc gazul rusesc, WIEE si Imex Oil, peste 10 miliarde de dolari.
O alta resursa este reprezentata de gazele de sist. Cantitatea de gaze neconventionale este proportionala cu cea a gazelor conventionale, insa deocamdata nu poit fi estimate rezervele, a precizat presedintele ANRM.
"Potrivit studiilor organismelor internationale, rezervele potentiale de gaze de sist in Romania, Bulgaria si... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 20:10
Executivul a aprobat miercuri, prin Hotarare de Guvern, trei acorduri de exploatare petroliera in Marea Neagra, acorduri prin care companii olandeze si romanesti se angajeaza sa investeasca minim 140 milioane dolari in urmatorii trei ani. Cele trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera din cadrul Rundei a X-a de apel public de oferta vizeaza trei perimetre concesionate, fiecare cu o suprafata de circa 1.000 kilometri patrati in sectorul romanesc al Marii Negre, informeaza NewsIn.
"Acordurile petroliere au o durata cuprinsa intre 20 si 30 de ani, in functie de complexitatea lucrarilor.
Titularii acordurilor sunt companii olandeze si romanesti, iar valoarea programelor de investitii minime obligatorii care se vor derula in urmatorii trei ani este de circa 140 milioane dolari", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.
Dupa finalizarea programului initial, in functie de rezultatele obtinute, titularii pot decide renuntarea la acord sau continuarea lucrarilor cu alte programe al caror cuantum ar putea sa varieze intre 70 si 180 de milioane de dolari pentru trei ani.
Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a anuntat in luna iulie a anului trecut castigatorii perimetrelor scoase la concesionare pentru explorare petroliera, iar in urma rezultatelor Rundei a X-a au fost atribuite 20 de perimetre, dintre care cinci se afla in platoul continental din Marea Neagra.
Pana in prezent, Guvernul a aprobat... mai mult
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 07:21