Primarul Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoita, este cel mai bogat dintre edilii de sector proaspat-alesi, avand trecute in declaratia de avere 47 de apartamente si 31 de terenuri, dar si datorii de aproximativ 12 milioane de euro si de peste 27 milioane de lei catre creditori, precum si peste 230 milioane de lei catre Fisc. La polul opus se afla primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, care are doar trei masini.
Rezultatele finale ale alegerilor locale
Daniel Tudorache (PSD), ales primar al Sectorului 1 cu 31,07% din voturi, are, potrivit ultimei declaratii de avere, din luna martie, trei autoturisme Toyota, cumparate in anii 2001, 2002 si 2003. Tudorache nu a mentionat in declaratia de avere case, terenuri, bijuterii sau alte bunuri de valoare, dar nici bani in conturi sau credite la banci.
Mugur Mihai Toader (PSD), ales primar al Sectorului 2 cu 32,83% din voturi, are, conform ultimei sale declaratii de avere, din iunie 2015, cota-parte din doua terenuri in judetul Arges - ...citeste mai departe despre "Averile primarilor de sector: Negoita, cel mai bogat, dar si cel mai dator. Daniel Tudorache, cel mai sarac dintre edili" pe Ziare.com mai mult
Luni, 13 Iunie 2016, ora 09:00
PSD s-a impus in forta la alegerile locale din acest an, castigand, pe langa intreg Bucurestiul, si majoritatea primariilor in 26 de judete.
Social-democratii au castigat lejer, cu peste 70% din primarii, judetele Arges, Buzau, Dambovita, Giurgiu, Maramures, Mehedinti, Olt, Vaslui si Vrancea.
Liberalii au majoritatea primarilor doar in 11 judete, cele mai categorice victorii reputandu-le in Alba si Ilfov, unde au obtinut peste 70% din primarii.
Cu toate acestea, in Ilfov par sa fi aparut probleme, dupa ce sambata au fost facute publice inregistrari care ar incrimina liberalii pentru coruperea alegatorilor, fiind deschis un dosar ...citeste mai departe despre "Harta interactiva: Cum si-au impartit partidele primariile in fiecare judet" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 11 Iunie 2016, ora 17:10
Biroul Electoral Central (BEC) a anuntat rezultatele pentru alegerile locale din 2016, dupa ce au fost numarate si centralizate toate voturile din sectiile din intreaga tara. Acestea nu sunt, insa, finale, deoarece BEC are de solutionat mai multe contestatii.
La consiliile judetene, PSD a obtinut cele mai bune rezultate la nivel national. Dintre cele 41 de judete ale tarii, social-democratii au obtinut cele mai multe voturi in 28, fiind urmati de PNL, cu noua judete, si UDMR, cu patru judete.
In procente, situatia pe tara se prezinta astfel:
PSD - 37,58%PNL - 31,93%ALDE - 6,31%UDMR - 5,33%PMP - 4,27%
PSD a obtinut cele mai multe voturi in majoritatea ...citeste mai departe despre "Harta interactiva - Ce partid a castigat consiliul judetean in fiecare judet" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Iunie 2016, ora 15:12
Biroul Electoral Central (BEC) a anuntat, joi, rezultatele partiale oficiale pentru alegerile locale din 2016.
Au fost numarate si centralizate toate voturile din sectiile din intreaga tara, dar rezultatele nu sunt finale, deoarece BEC are de solutionat mai multe contestatii.
Astfel, potrivit BEC, ...citeste mai departe despre "Harta interactiva - Ce partid a castigat primaria in fiecare resedinta de judet" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Iunie 2016, ora 10:51
Primele estimari exit poll, la iesirea de la urne, au fost facute publice, duminica seara, la ora 21.00. Potrivit acestora, in Bucuresti, PSD a castigat detasat atat la Primaria Generala, cat si la majoritatea primariilor de sector.
La primaria sectorului 1 se pare ca avem o surpriza, castigatoare fiind reprezentanta USB, Clotilde Armand.
Ultimele informatii oficiale arata ca la ora 20:40, prezenta la urne la nivelul tarii era de 48,22%, in timp ce in Capitala abia a ajuns la circa 31%, cel mai mic procent de prezenta din intrega tara.
Primaria generala
Sondaj CURS-Avangarde, la comanda TVR:
Sondaj IRES, la comanda Digi TV:
Sondaj Sociopol, la comanda Antena 3:
"Vreau sa le multumesc celor care azi au votat un om si un program si nu au mai votat impotriva. Le multumesc si celor tineri, si celor mai putini tineri, si celor din cartiere sarace, si celor din cartiere mai bogate, tuturor celor cu care m-am intalnit in aceasta perioada. Ii felicit pe ...citeste mai departe despre "Rezultate alegeri locale 2016: Gabriela Firea castiga detasat Bucurestiul. Surpriza la sectorul 1" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 05 Iunie 2016, ora 21:00
Candidatul PSD la alegerile pentru Primaria Capitalei, Gabriela Firea, are cele mai mari sanse de castiga scrutinul de duminica, in timp ce Nicusor Dan este al doilea favorit, potrivit unui sondaj realizat de IRES.
Rezultatele sondajului, realizat la comanda Digi 24, arata ca, dintre cei care au declarat ca vor vota in mod cert la alegerile locale, 45% vor vota pentru Gabriela Firea, urmata de Nicusor Dan (USB) - 25% si Robert Turcescu (PMP) - 11%, in timp ce candidatul liberal, Catalin Predoiu, ar obtine 10%, relateaza News.ro.
Citeste si rezultatele sondajului prezentat de Nicusor Dan.
La intrebarea "Veti vota la alegerile din 5 iunie?", 62% dintre bucurestenii intrebati au spus ca sigur vor vota.
La votul ...citeste mai departe despre "Gabriela Firea si Nicusor Dan, favoriti la Primaria Capitalei - sondaj IRES" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Iunie 2016, ora 22:57
Exista o puternica legatura de cauzalitate intre cele doua luni iunie din 2012 si 2016, din punct de vedere al tendintei candidaturilor pentru alegerile locale: votul emotional, cu precadere votul emotional negativ.
Context: Iunie 2012 vs. Iunie 2016
Luna iunie a anului 2012 a ramas in istorie, si la fel se va intampla si cu luna iunie 2016, din doua puncte de vedere: desfasurarea alegerilor locale (tot amalgamul cu pre-campanie, campanie propriu-zisa, strategie, tactici, ziua votului, predictii, exit-poll-uri etc.) si stabilirea unui trend, destul de fidel, pentru alegerile parlamentare din toamna. Reteta a fost aceeasi: rezultatele din vara dadeau, in proportie de 90%, desfasuratorul din toamna.
Detalii tehnice
Sa le luam pe rand: In 2012 s-a votat pe 10 iunie, in 2016 se va vota pe 5 iunie. In ambele situatii s-a votat (se va vota) intr-un singur tur de scrutin, contand in alegerea finala voturile valabil exprimate (VVE), nu pragul de 50 de procente.
In ambele ...citeste mai departe despre "Locale 2016: Votul emotional si influenta anului 2012" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 11:52
Degeaba ancheteaza doamna Kovesi o treime din presedintii Consiliilor Judetene, daca in locul lor PSD si PNL vor propulsa niste personaje la fel de coruptibile si chiar mai infometate.
Cu doar 160 de procurori, care au de gestionat 11.000 de dosare, DNA are rezultate fantastice, dar pur si simplu nu poate opri coruptia de la nivel local. Primarii si consilierii dornici sa se imbogateasca peste noapte sunt dispusi sa isi joace libertatea la ruleta.
Se pare ca merita, cu atat mai mult cu cat, de o vreme, se dau pedepse cu suspendare pentru fapte de coruptie - vezi decizia in cazul lui Boscodeala de la Buzau. Nu vreau sa joc rol de Casandra, ci sa identific niste probleme si sa sustin ca exista rezolvare politica pentru dezastrul care se prefigureaza la locale, chiar daca este ingrozitor de tarziu.
Prima problema este ca, in localitatile in care actualii primari mai candideaza pentru un mandat, asistam la un blat intre PSD si PNL. Luati sectoarele doi si trei din Bucuresti, dar, ...citeste mai departe despre "Cum sa furi alegerile cu legea in mana. O reteta USL" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Martie 2016, ora 08:04
Prin excelenta, anii electorali 2012 si 2016 au marcat clasa politica, societatea romaneasca si au cristalizat opinia publica prin doua miscari de strada distincte, ambele avand loc cu maximum 6 luni inaintea primei campanii propriu-zise.
O paralela intre cele doua momente trebuie facuta, deoarece aplicand stanta anului 2012 am putea gasi un fir de argint legat de cum ar putea arata rezultatul anului electoral 2016.
Revolutia Facebook vs Revolutia Colectiv
12 ianuarie 2012, Targu Mures: oamenii ies in strada, puternic nemultumiti de reformele din sistemul sanitar propuse si promovate de guvernarea Boc.
13 ianuarie 2012, Bucuresti: mobilizarea puternica de pe retelele de socializare (cu precadere Facebook) are ca rezultat coagularea manifestantilor in Piata Universitatii pentru sustinerea lui Raed Arafat, subsecretar de stat al Ministerului Sanatatii, critic virulent al masurilor propuse. 2.000 de oameni pleaca in mars, in ciuda frigului din acea data, catre Palatul ...citeste mai departe despre "Romania 2012 vs. Romania 2016" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 06:12