Relaxarea fiscala de proportii de anul trecut si din iunie anul acesta face ca spatiul de relaxare sa se ingusteze extrem de rapid si sa dispara spre sfarsitul acestui an, cand se va trece de la deficit la exces de cerere, care se va reflecta in preturi inflationiste sau in deficit de cont curent.
"In iulie 2010 am avut o crestere a cotei medii de TVA de la 17,5% la 22%, s-a redus substantial, zic eu, la 20,6% cand s-a redus cota de TVA la paine in septembrie 2013, apoi la 16% in iunie anul acesta, cand s-a extins la alimente. Este cea mai mica din ultimii 15 ani, s-a dus sub cota medie dinainte de iunie 2010, iar impactul s-a vazut si pe preturi.
Relaxarea fiscala de proportii de anul trecut si din iunie 2015 a schimbat total traiectoria a ceea ce numim PIB potential. Aceasta relaxare fiscala (...) face ca spatiul de relaxare sa se ingusteze extrem de rapid si sa dispara spre sarsitul acestui an", a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in conferinta de prezentare a ...citeste mai departe despre "Isarescu avertizeaza iar: Avem o bucla mare de probleme careia Romania trebuie sa le faca fata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 06 August 2015, ora 13:43
Mediul de afaceri solicita permanent relaxare fiscala, insa statul trebuie sa aiba bani pentru a plati pensiile si ajutoarele sociale, pentru ca altfel se destrama "pacea sociala" si dispare macrostabilitatea, a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
"Avem o macrostabilitate riguroasa in conditii de pace sociala, e si mai important. Avem si partenerii nostri internationali, care ne ajuta sa ne mentinem intr-un cadru economic si financiar corespunzator. Pe acest fond, sa ceri in fiecare intalnire de genul asta (dezbateri - n.r.) iar sa devenim mai prietenosi (cu mediul de afaceri, din punct de vedere fiscal - n.r.), iar sa relaxam, s-ar putea rupe tesutul social si nu mai e pace sociala si daca nu mai e pace sociala, nu mai e macrostabilitate", a afirmat Georgescu la intalnirea "Mugur Isarescu si invitatii sai" organizata la BNR.
El i-a raspuns astfel lui Eugen Radulescu, director de audit in cadrul bancii centrale, care sustinuse ca este necesar un mediu mai prietenos pentru afaceri, reglementari mai suple si o economie cu stabilitate fiscala. El a spus ca pentru un mediu mai prietenos pentru afaceristi este nevoie de reducerea cotelor de impozitare, masuri de imbunatatire a colectarii, mai ales la asigurari sociale.
Georgescu a precizat ca afirmatiile sale se bazeaza pe cifrele pe care le-a avut la dispozitie din pozitia de ministru al Finantelor.
Georgescu: Nu ne lasa partnerul international sa facem o relaxare fiscala
El a spus ca nu se... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 16:37
O noua organizare teritoriala ar putea rezolva problema reformei in administratia fiscala. Romania ii poate lua ca etalon chiar pe vecinii bulgari, care au reusit sa eficientizeze sistemul, gratie regionalizarii.
In Romania, administratia fiscala a devenit un "colos" supraincarcat cu proceduri birocratice si personal nepregatit, care descurajeaza investitorii straini. Diferentele intre cele doua sisteme sunt reflectate intr-un studiu realizat de Gabriel Sincu, partener la firma franceza de consultanta si audit Mazars:
- In Bulgaria: fiecare 1.000 de functionari fiscali aduc la bugetul de stat venituri reprezentand 3,37% din PIB. In Romania: 1.000 de functionari aduc numai 1,1% din PIB
- In Bulgaria exista 3,8 administratii fiscale la fiecare 1 milion de locuitori. In Romania sunt 20,5
- In Bulgaria un contribuabil are de facut un numar mediu de 17 plati pe an pentru indeplinirea obligatiilor fiscale. In Romania are de facut 113.
In contextul in care se vorbeste tot mai mult despre o reimpartire a tarii in regiuni, pare inevitabila o reformare a administratiilor fiscale. Regiunile vor dispune de buget propriu, format taxe si impozite, fonduri europene si fonduri de coeziune de la bugetul central.
Cehia si Polonia, alte exemple de succes
Ba, mai mult decat atat, consultantul fiscal da si alte exemple de succes pe care le poate urma Romania in ceea ce priveste organizarea eficienta a administratiei financiare.
"Exemple reusite de organizare a... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 15:55
Romania are una dintre cele mai reduse poveri fiscale din UE, potrivit Eurostat, dar este prost repartizata, spune analistul Mircea Cosea, care a declarat pentru Business24 ca e nevoie de reforma sistemului de impozite si taxe.
Lituania si Romania aveau, in 2010, cea mai redusa povara fiscala din Uniunea Europeana (UE), ponderea taxelor in Produsul Intern Brut fiind de 27,1% in cazul Lituaniei si de 27,2% in cazul Romaniei.
"In Romania exista un numar foarte mare de impozite si taxe. Ele nu sunt concentrate in cateva capitole. Problema Romaniei este rearanjrea sistemului fiscal in asa fel incat sa putem sa acoperim crearea de locuri de munca, afirma Mircea Cosea.
"La persoanele juridice se impoziteaza foarte mult facilitatea crearii de locuri de munca, adica angajatorul plateste foarte mult. La persoanele fizice este un impozit mare pe consumul curent, plus un mix nu foarte bine gandit intre impozitele si taxele locale si cele pentru bugetul national".
Analistul spune ca in Romania impozitele sunt mari in conditiile in care de multe ori serviciile pentru care se platesc nu exista.
"Ma gandesc la proprietatea pe case, la proprietatea pe terenuri, la tot ceea ce inseamna cheltuielile pentru asigurarile sociale si taxele si impozitele locale care cateodata sunt pur si simplu la buna vointa a factorului local, care nu are o viziune generala asupra economiei", spune analistul.
Mircea Cosea spune ca sistemul de impozite si taxe din Romania trebuie regandit in... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 08:05