Presedintele vrea extinderea termenului de utilizare a fondurilor UE pana in 2016

Joi, 24 Mai 2012, ora 09:16
1559 citiri
Presedintele vrea extinderea termenului de utilizare a fondurilor UE pana in 2016

Seful statului a declarat ca a propus la Consiliul European sa se analizeze posibilitatea de extindere a perioadei de utilizare a fondurilor europene pana in 2016, flexibilizarea utilizarii banilor de pe un program pe altul, precum si ca finantari BEI sa nu fie considerate componenta a deficitului.

"Pentru a diminua riscul ca Romania sa nu cheltuiasca toata suma alocata pe fondurile structurale, am propus Comisiei si Consiliului sa analizam in perioada urmatoare posibilitatea extinderii termenului de utilizare a banilor din bugetul 2007-2013 cu trei ani, deci nu pana in 2015, ci pana in 2016.

Astfel am diminua in mod considerabil riscul ca Romania sa nu utilizeze toti banii si sa ne putem apropia de un procent de 100% al alocatiei din bugetul 2007-2013", a mentionat Basescu.

Presedintele Basescu a mai spus ca o alta propunere care vizeaza cresterea economica a Romaniei este legata de posibilitatea de a transfera fonduri de pe un program pe altul.

"Aici am exemplificat cu programul de la MDRT, care avea un grad de absorbtie, pe 4 mai, de 19,6%, un program care merge foarte bine si programe in care avem un nivel de absorbtie de 2,3,4 procente. In aceste conditii, am cerut flexibilizarea reglementarilor, care sa ne permita alocarea de bani de pe un program pe altul", a explicat el.

Seful statului a mentionat in context problema POSDRU. "Avem problema POSDRU, va dau un exemplu, nu vreau sa credeti ca spun sa se ia bani de la POSDRU, dar s-ar putea sa avem probleme in derularea acestui program. Si atunci, decat sa ramanem cu banii necheltuiti, daca vor fi cumva probleme, mai bine ii mutam pe programul de dezvoltare regionala in timp util, astfel incat sa ii putem cheltui in perioada n+3 ani sau n+2, daca nu vom obtine n+3, dar eu cred ca vom obtine", a aratat el.

Presedintele a mentionat ca vede flexibilizarea utilizarii banilor de pe un program pe altul ca o solutie de crestere pe termen lung, simultan cu continuarea reformelor structurale.

De asemenea, seful statului a solicitat sa se analizeze posibilitatea ca banii de la BEI utilizati pentru investitii ori sa nu fie considerati componenta a deficitului bugetar, ori sa existe o relaxare a obiectivelor de deficit. El a mentionat ca finantarile de la BEI nu pot fi utilizate la capacitate, intrucat cresc deficitul bugetar, existand astfel restrictii in utilizarea lor.

"Am cerut sa se analizeze posibilitatea ca banii de la BEI, utilizati pentru investitii, ori sa nu fie considerati componenta a deficitului bugetar, ori sa avem o relaxare a obiectivelor de deficit bugetar, pentru ca nu sunt bani care se duc in consum, ci bani care contribuie la crestere", a spus el.

Presedintele Basescu a precizat ca la acest summit - care a avut intre teme solutiile de crestere economica - nu au existat concluzii, fiind doar o discutie premergatoare Consiliului European din iunie si ca, de aceea, face referire doar la punctul de vedere pe care l-a exprimat in Consiliu si nu la opiniile generale.

Presedintele a subliniat ca solutia corecta intr-o strategie care vizeaza cresterea economica la nivel european inseamna consolidare fiscala, reforme structurale si investitii.

Pe de alta parte, seful statului a amintit ca in timpul Guvernului Ungureanu a fost lansata o invitatie pentru guvernele statelor membre privind o discutie pe tema fondurilor structurale, sub deviza "Prietenii coeziunii", care a fost reinnoita de Guvernul Ponta, pentru data 1 iunie.

"Pentru a nu crea impresia ca se izoleaza Estul de vechea Europa, am informat toti participantii ca oricine vrea sa participe la intalnirea de la 1 iunie de la Bucuresti este binevenit, inclusiv presedintele Barroso. (...) Nu e o intentie a Bucurestiului de a aduna Estul pentru o coalitie, ci este o invitatie deschisa catre toate statele membre, pana la urma discutam probleme care ne framanta si pe unii si pe altii", a adaugat Basescu.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Traian Basescu Consiliu European fonduri, #transfer fonduri programe, #fonduri UE 2016 , #Programe fonduri europene