Implementat corespunzator, modelul polonez de regionalizare ar putea aduce o lunga perioada de prosperitate Romaniei. Un asemenea proces implica insa reformarea totala a sistemului de fonduri europene si introducerea unui concept nou in administratia romaneasca: meritocratia.
Romania va fi impartita in opt regiuni de dezvoltare, iar procesul va incepe chiar din acest an. Desi ne aflam in cel de-al doisprezecelea ceas, prea putine aspecte se cunosc despre atributiile unui nou nivel administrativ: regiunea.
Asadar, ce atributii va ceda Guvernul catre regiuni, cat va creste independenta financiara, cum va fi organizat sistemul de fonduri europene?
Proiecte similare implementate in alte tari europene au fost dezbatute de-alungul mai multor ani. In Franta, discutiile au inceput in anii '50, iar procesul a inaintat cu pasi, reforma teritoriala avand loc in 1992. In Polonia, implementarea proiectului a fost rapida, insa toata lumea stia ce are de facut: doar dezbaterile au durat trei ani.
Polonia este considerata un model de succes in procesul de organizare administrativa, datorita ratei ridicate de absorbtie a fondurilor europene, posibila prin rolul pe care l-au jucat unitatile teritoriale de autoguvernare.
Inainte de regionalizare, tara cuprindea 49 de regiuni administrative de talie medie si 2800 de comune, o impartire administrativ-teritoriala asemanatoare cu cea a Romaniei: 41 de judete si 2700 de comune. De notat este faptul ca Polonia este mai mare totusi... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 14:03
Guvernul USL condus de Victor Ponta si-a fixat drept obiectiv, pentru acest an, reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii, prin crearea regiunilor, diviziune folosita de numeroase tari europene, inclusiv Polonia.
Aceasta problema a fost adusa in discutie de fostul premier Emil Boc, sustinut de presedintele Traian Basescu, insa a fost abandonata in 2011.
In prezent, proiectul se afla inca la stadiul de discutii, dar exista cateva elemente care par a fi deja hotarate.
Problemele regionalizarii: Intoarcerea la era comunista, gestionarea banilor si descentralizarea
Ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, a precizat ca spera ca, in septembrie 2013, sa se organizeze referendumul pentru revizuirea Constitutiei, in care vor fi adaugate regiunile ca unitati administrativ-teritoriale cu personalitate juridica.
De asemenea, pana in luna decembrie, oficialul roman a anuntat ca acestea vor fi valide, prin trecerea prin Parlament a actelor normative de implementare a regionalizarii.
Noile unitati administrativ-teritoriale vor fi conduse de consilii, in frunte cu un presedinte sau guvernator, ce vor fi alesi de catre primarii de pe teritoriu.
Guvernul si Consiliile Judetene vor transfera competente catre regiuni si, implicit, posturi din schemele de personal, urmarindu-se astfel descentralizarea.
Cea mai probabila varianta este impartirea in 8 regiuni, pe structura actualelor regiuni de dezvoltare.
Citeste mai multe despre Regionalizarea dupa... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 09:50
Cu opt regiuni si un minister in plus nu am rezolvat problema atragerii fondurilor europene. Guvernul Boc si-a pus mare nadejde in fondurile europene inca din anul 2009, cand Romania cauta cu disperare bani cu camata pe la toate organismele financiare internationale.Chiar daca foamea de bani a statului roman s-a mai potolit in ultima vreme, guvernantii nostri au inteles ca fara investitii masive, toata politica de austeritate de pana acuma este, scuzata-mi fie expresia, frectie la un picior de lemn.
Asadar, cum veniturile la buget sunt inca insuficiente, iar tintele de deficit stabilite cu Fondul Monetar si cu Uniunea Europeana nu ne permit sa sustinem proiecte de dezvoltare din bani publici, am ajuns la concluzia ca doar fondurile europene ne mai pot salva.
Numai ca, fir-ar sa fie de fonduri, dupa trei ani de lupta cu ele tot nu am reusit sa le aducem pe plaiurile mioritice, asa cum au facut polonezii, cehii sau ungurii.
Tintele pe care guvernul Boc si le-a propus in fiecare an au fost marete, de la atragerea a cinci-sase miliarde de euro in 2009, la zece miliarde de euro in 2010 si cam tot atatea in 2011.
Ca sa vezi ghinion insa, in trei ani de la aderarea la Uniunea Europeana am tras pana intr-un miliard de euro, in timp ce am contribuit la bugetul Uniunii cu peste trei miliarde de euro.
Colac peste pupaza, chiar si din putinul de bani atrasi, exista riscul ca o parte sa ii dam inapoi, caci baronii si baronetii nostri i-au deturnat dupa reguli numai de ei stiute catre... mai mult
Vineri, 01 Iulie 2011, ora 12:08