Ministrul Eugen Nicolaescu si reprezentantii FMI, BM si CE au agreat joi, in cadrul unei intalniri avute la Bucuresti, urmatorii pasi "pentru aprofundarea reformei in sanatate", intre care achizitiile publice centralizate si reesalonarea unor programe nationale de sanatate, informeaza MS.
Nicolaescu a avut joi o "intalnire planificata" cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), reprezentantii Bancii Mondiale (BM) si cei ai Comisiei Europene (CE), precizeaza Ministerul Sanatatii.
"Discutiile dintre reprezentantii MS si ai FMI, BM si CE s-au axat pe evaluarea modului in care se deruleaza acordul cu cele trei institutii internationale, in cadrul misiunii de revizuire a documentelor incheiate cu aceste institutii internationale. In cadrul acestor discutii s-au evidentiat eforturile depuse de Ministerul Sanatatii pe parcursul anului 2013 pentru indeplinirea obiectivelor ce stau la baza reformei in sistemul de sanatate. Reprezentantii FMI, CE si ai BM au apreciat pasii facuti de Ministerul Sanatatii si faptul ca toate proiectele se afla in graficul asumat", arata sursa citata.
Pachetul de servicii medicale, de la 1 aprilie
Potrivit MS, in cadrul discutiilor, un accent important a fost pus pe introducerea pachetul de servicii medicale de baza. "Acesta va intrpasi ai a in vigoare la 1 aprilie 2014 si va insemna, totodata, si deschiderea discutiilor pentru pachetul suplimentar de asigurari private de sanatate", subliniaza MS.
De asemenea, partile au agreat... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 18:03
Delegatia Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene s-a intalnit vineri cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, discutiile axandu-se pe eforturile depuse de minister pentru finalizarea reformei in sistemul de sanatate.
"Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a prezentat delegatiei stadiul proiectelor de reforma ale MS, aflate in dezbatere publica, apreciind faptul ca toate proiectele se afla in graficul asumat impreuna cu partenerii internationali. In cadrul discutiilor, un accent important a fost pus pe introducerea pachetului de servicii medicale de baza si, concomitent, a pachetului din asigurari private suplimentare", informeaza un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, ministrul Sanatatii i-a asigurat pe membrii delegatiei FMI, BM si CE ca proiectele care stau la baza reformei in sanatate sunt de natura sa creeze un sistem public de sanatate "echilibrat, care sa respecte nevoile populatiei".
Eugen Nicolaescu le-a transmis partenerilor internationali ca MS va respecta regulile Uniunii Europene, Programul de guvernare si acordul pe care Romania il are cu organismele financiare internationale. mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 17:20
Prin reorganizarea Directiilor de Sanatate Publica se vor realiza opt autoritati de sanatate regionale, cu personalitate juridica, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Nicolaescu a estimat ca prin reorganizarile de la nivelul ministerului, al DSP-urilor si al caselor judetene de sanatate, se vor reduce aproximativ 3.000 - 4000 de posturi.
Ministrul Sanatatii a spus ca tot in urma reorganizarii se va face o economie anuala de 50 milioane de euro, bani care vor putea fi redirectionati pentru imbunatatirea unor programe nationale precum cel pentru oncologie.
"Putem sa gasim banii in interiorul sistemului fara sa apelam la buget. Vrem sa profesionalizam managementul sistemului de sanatate", a punctat Nicolaescu.
El a aratat ca personalul din DSP-urile care vor fi reorganizate, va trece, o parte, la consiliile judetene sau la cele municipale, o parte la autoritatea regionala, iar medicii si asistentele vor fi directionati catre spitale.
In ceea ce priveste personalul care urmeaza sa fie disponibilizat acesta va fi, potrivit ministrului, protejat "prin efectul legii", dupa ce reprezentantii Ministerului Sanatatii vor fi discuta in acest sens cu cei ai Ministerului Muncii.
Se vor infiinta noi agentii nationale, subordonate direct ministerului
Nicolaescu a precizat ca cel mai tarziu pana pe 15 mai va fi finalizat procesul normativ privind reorganizarea, urmand ca apoi sa fie emise actele subsidiare acestora -... mai mult
Sambata, 16 Martie 2013, ora 13:20
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat marti, intr-o videoconferinta la Guvern, ca in scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar International (FMI) s-a convenit ca in toate spitalele din Romania sa fie facute audituri pe baza carora sa poata fi luate decizii pentru o reforma reala.
Nicolaescu a mai spus, la videoconferinta cu prefectii, presedintii de consilii judetene, sefii de directii sanitare si de case de asigurari de sanatate si directorii de spitale, ca in spitalele mari vor fi facute audituri financiare, iar la celelalte unitati, audituri interne, de catre autoritatile care sunt ierarhic deasupra spitalelor.
"Pe baza auditurilor, vom putea lua decizii. Vrem o reforma care sa schimbe din temelii comportamente, atitudini. Vom intensifica actiunile de control in toata tara. (...) O sa va rog sa dati dovada de transparenta, de modestie", le-a transmis ministrul Sanatatii managerilor de spitale.
Nicolaescu le-a mai spus directorilor de spitale ca a vazut in aceste unitati personal cu foarte multa aroganta si a cerut ca respectivii sa-si schimbe atitudinea.
"Sistemul sanitar romanesc s-a autoperpetuat ca un fel de inchisoare. Va rog sa umanizati sistemul, nu va obisnuiti sa fiti inumani", a adaugat Nicolaescu. mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 08:36
Nu sunt adeptul teoriei conform careia politica romaneasca nu s-ar putea mandri cu o diferentiere ideologica a partidelor si nici cu ideea conform careia, in actuala situatie economica, ideologiile ar trebui sa lase locul pragmatismului managerial.
Dupa parerea mea, in pofida unor aliante politice contra naturii ideologice, partidele romanesti au reusit sa-si pastreze in mare masura specificitatea ideologica si sa realizeze un climat de compatibilitate cu mariile familii politice europene.
Iata de ce consider guvernarea USL extrem de interesanta din punctul de vedere al modului in care va reusi sa acomodeze si sa transforme in politici economice unitare doua (chiar trei) ideologii politice opuse. Este un proces atat de sensibil si de complicat, incat nu il pot include, pur si simplu, in ceea ce numim management guvernamental. Cred ca este mult mai mult decat atat. Inclin sa cred ca am putea vorbi de o adevarata arta a combinarii.
Dovada artei combinarii ideologiilor o face cu brio ministrul liberal al sanatatii, domnul Eugen Nicolaescu.
De la liberalismul pisicii cu coada taiata la liberalismul fondurilor taiate
Imediat dupa 1990, liberalismul a promovat in Romania, prin opiniile domnilor Mircea Ionescu Quintus, Radu Campeanu, Horia Rusu, Dinu Patriciu, Ion Popescu Tariceanu sau Andrei Chiliman, principiile economiei de piata prin atributele de superioritate, atat economice cat si sociale, ale proprietatii private.
Partidul National Liberal are meritul... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 10:39