Ordonanta de urgenta adoptata, luni, de Guvernul Dancila prin care se schimba modul de alegere a presedintilor de consilii judetene este un gest disperat al baronilor PSD de a nu pierde puterea in teritoriu, considera Klaus Iohannis.
Intr-o declaratie de presa prezentata de purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Madalina Dobrovolski, seful statului sustine ca nici nu ar fi constitutionala modificarea dorita de PSD.
"PSD nu a inteles nimic si umbla iar la cutia cu OUG. Votul romanilor nu e bataia de joc a PSD, cetatenii le-au transmis pesedistior ca practica OUG trebuie sa inceteze. Acest instrument e prevazut in Constitutie exclusiv pentru situatii exceptionale, nu poate fi folosit abuziv si netransparent.
Schimbarea facuta azi e o concesie pe care Dancila o face in fata baronilor PSD, in incercarea de a le castiga sprijinul. Vor fi favorizati presedintii de consilii aflati in functii: Oprisan, Buzatu, Arsene...
Acesti baroni, panicati de caderea in sondaje a partidului, fac tot posibiul sa isi securizeze functiile. Constitutia prevede ca autoritati ale administratiei publice locale sunt primarii, consiliile locale si consiliile judetene.
Presedintele consiliului judetean nu e consacrat prin Constitutie si nu e necesara alegerea sa intr-un vot direct. Nu exista un popor al judetului si acest argument mascheaza disperarea PSD, care a inteles ca e pe punctul de a pierde conducerile in foarte multe consilii judetene", a transmis purtatorul de... mai mult
Luni, 03 Iunie 2019, ora 16:17
Fostul premier Dacian Ciolos, liderul PLUS, transmite ca este foarte important ca alegatorii sa voteze si la referendumul de pe 26 mai pe tema justitie, pe langa votul pentru alegerile europene.
"Voi vota DA la ambele intrebari, pentru ca imi doresc ca actuala majoritate de guvernare sa inteleaga ca nu mai avem incredere in ea pentru nicio schimbare in domeniul justitiei sau al politicii penale.
Nu doresc ca cei vinovati pentru fapte de coruptie sa scape de inchisoare prin vreo gratiere sau amnistie acordata de Parlament, oricat ar incerca parlamentarii puterii sa le ascunda in spatele altor norme sau definitii.
Nu mai vreau o noua OUG 13, prin care definitia vreunei infractiuni sa se schimbe peste noapte de dragul unui sef politic, iar apoi sa ne rugam cu totii ca Avocatul Poporului, singurul indreptatit sa ceara interventia Curtii Constitutionale, sa isi faca timp sa redacteze o sesizare.
Despre asta este vorba, pe scurt, la referendumul de saptamana viitoare. Votand DA, vom delegitima orice tentativa a PSD de a continua lupta impotriva justitiei, atat cat o mai fi la guvernare. Suntem pregatiti sa ne asumam responsabilitatea reconstruirii a tot ceea ce au stricat ei", a transmis Dacian Ciolos duminica seara.
Si UDMR a indemnat comunitatea maghiara sa voteze DA la referendum, astfel ca singurele partide care le cer alegatorilor sa nu voteze la referendum au ramas PSD si ALDE.
...citeste mai departe despre "Ciolos: Votand DA la referendum vom delegitima... mai mult
Duminica, 19 Mai 2019, ora 22:09
Premierul Viorica Dancila a declarat, marti, ca in sedinta de miercuri a Executivului va fi adoptata ordonanta de urgenta de modificare a legislatiei electorale, propusa de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), insa nu stie forma exacta in care va fi adoptata aceasta.
Prim-ministrul a spus ca in cursul zilei de marti va purta discutii despre aceasta OUG, iar abia apoi va fi stabilita forma finala in care va fi adoptata.
Intrebata de jurnalisti daca ordonanta va trece in forma propusa de AEP, Dancila a raspuns: "Pentru Guvernul Romaniei e important sa ne ocupam de buna organizare a alegerilor europarlamentare si a referendumului. Vom discuta aceasta ordonanta de urgenta. O sa vad ce acte am pe agenda de maine (miercuri - n.red.) si vom vedea care e forma finala. Vom avea discutii. Voi discuta cu secretarul general al Guvernului si cu cei care au avizat actul normativ".
Referitor la faptul ca proiectul de OUG ii interzice presedintelui sa participe la campania pentru consultarea populara pe care a initiat-o, Dancila a afirmat ca inca nu a citit textul actului normativ.
"Trebuie sa vad textul, pentru ca nu am vazut textul ordonantei de urgenta. Acum iau fiecare act normativ cu secretarul general al Guvernului si vedem care e forma finala. Nu am facut eu afirmatia. Sa vad textul mai intai", a fost raspunsul prim-ministrului.
Intrebata daca totusi proiectul de OUG nu ar trebui lansat in dezbatere publica, in contextul in care este unul nou, Dancila a spus ca... mai mult
Marti, 07 Mai 2019, ora 12:07
Adoptarea Ordonantei de Urgenta ce modifica si completeaza acte normative in materie electorala cu o luna inaintea referendumului din 26 mai "nu respecta recomandarile Codului de bune practici in materie electorala al Comisiei de la Venetia", se afirma intr-o scrisoare deschisa semnata de reprezentanti ai societatii civile si trimisa, marti, presedintelui Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Constantin Mituletu-Buica.
"Proiectul de ordonanta de urgenta prevede calcularea procentului de prezenta necesar pentru validarea referendumului raportat la numarul alegatorilor inscrisi in registrul electoral si nu la numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente, cum cere Legea 3/2000.
Avand in vedere ca aceasta modificare este categoric de natura a afecta drepturile electorale, in masura in care presupune cresterea semnificativa a cvorumului de prezenta, consideram ca adoptarea ei prin OUG cu mai putin de o luna inaintea scrutinului contravine articolului 115 alin (6) din Constitutia Romaniei si nu respecta recomandarile Codului de bune practici in materie electorala al Comisiei de la Venetia", arata sursa citata.
Potrivit reprezentantilor societatii civile, "limitarea practicii modificarii legislatiei electorale prin ordonante de urgenta doar la prevederi menite sa faciliteze organizarea si sa contribuie la buna desfasurare a procesului electoral este o recomandare de lunga durata a organizatiilor societatii civile".
Recomandari similare si la... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2019, ora 14:45
Parlamentul a votat, miercuri, solicitarea presedintelui Klaus Iohannis privind organizarea referendumului pe Justitie, intr-o sedinta marcata de tensiuni.
Mai exact, PNL si USR au acuzat PSD ca a introdus in raport mai multe recomandari ce nu au fost discutate marti de Comisiile juridice reunite ale celor doua camere.
Cu toate ca Opozitia a cerut eliminarea acestor recomandari, parlamentarii Puterii nu au fost de acord iar raportul a fost adoptat in forma dorita de ei cu 263 de voturi "pentru", 9 "impotriva" o abtinere.
ULterior, votul a fost reluat la solicitarea deputatului PSD Florin Iordache iar recomandarile au fost eliminate. De data aceasta au fost 218 voturi "pentru", 11 "impotriva" si 3 abtineri.
Recomandari pentru Iohannis: Sa respecte Constitutia
In recomandarile introduse in proiect se arata, printre altele, ca, potrivit Constitutiei, amnistia si gratierea nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor si ca, potrivit unei decizii a CCR, presedintele nu poate initia un referendum legislativ.
"Parlamentul avizeaza favorabil initierea de catre presedintele Romaniei a unui referendum national consultativ cu privire la urmatoarele probleme de interes national: interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie si interzicerea adoptarii de catre Guvern a OUG in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare corelata cu dreptul altor autoritati constitutionale de a sesiza direct CCR cu privire la... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 12:01
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, luni, ca initiaza o noua consultare a Parlamentului pentru largirea ariei de cuprindere a referendumului, in contextul in care, pe 26 mai, romanii sunt chemati sa se pronunte in legatura cu directia in care isi doresc sa mearga reforma Justitiei.
Seful statului a avertizat totodata Guvernul sa nu dea nicio ordonanta de urgenta pe justitie pana cand nu afla vointa poporului.
Presedintele e obligat sa consulte Parlamentul inainte de convocarea unui referendum, iar alesii sunt obligati sa decida, in cel mult 20 de zile de la solicitarea sefului statului, daca sunt de acord, cu votul majoritatii celor prezenti.
In declaratia de astazi a lui Iohannis s-au evidentiat doua teme majore. Seful statului a spus ca sub nicio forma nu este de acord cu amnistia si gratierea coruptilor si nici cu modul in care PSD-ALDE guverneaza prin ordonante de urgenta. Iohannis considera ca e necesara reglementarea ordonantelor, precum si posibilitatea contestarii lor la Curtea Constitutionala.
Amintim ca Iohannis a anuntat, pe 28 martie, ca va convoca referendum pe justitie pe 26 mai, in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare.
Inca nu stim care va fi intrebarea ce va fi pusa in cadrul referendumului, aceasta urmand sa fie stabilita dupa consultarea Parlamentului.
Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:
- Buna ziua! Vom avea referendum pe 26 mai.
- Acum este un lucru cunoscut ca guvernarea... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2019, ora 14:00
Senatorul USR Florina Presada sustine ca PSD se pregateste sa dea o ordonanta de urgenta pentru ca alegerile europarlamentare si referendumul sa fie organizate in sectii de votare separate.
"Ce ironie! La 10 ani dupa ce PSD (parte a coalitiei cu PDL in Guvernul Boc) introducea prin OUG un articol in Legea privind organizarea referendumului (art. 15^1) care spune ca in cazul organizarii simultane de alegeri si referendum, se folosesc aceleasi sectii de votare, azi, acelasi PSD se pregateste sa anuleze masura, tot prin OUG. Vrea sa separe sectiile de votare in care cetatenii vor vota pentru alegerile europarlamentare si la referendumul convocat de Presedinte in data de 26 mai 2019", arata Florina Presada pe Facebook.
Senatorul USR sustine ca PSD urmareste astfel invalidarea referendumului din lipsa de cvorum, in conditiile in care oricum voturile nu vor fi inregistrate prin sistemul electronic.
"Miza nu este alta decat folosirea Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezentei la Vot - SIMPV. In acest moment, exista baza legala pentru folosirea SIMPV DOAR in cazul alegerilor europarlamentare. Va reamintesc ca am depus o initiativa legislativa pentru ca SIMPV sa poata fi folosit si in cazul unui referendum, insa initiativa e blocata la Camera Deputatilor in comisiile de specialitate (dupa ce a fost respinsa de Senat in data de 25 februarie 2019, desi avea raport de admitere cu amendamente de la Comisia Juridica si era in regula din punct de vedere tehnic) .... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 21:15
Guvernul Dancila se va reuni, luni dimineata, de la ora 9:00, intr-o sedinta extraordinara pentru a adopta o ordonanta de urgenta care sa modifice Legile Justitiei, cele extrem de controversate si de abia promulgate de Klaus Iohannis.
Informatia a fost confirmata, vineri, de ministrul de Externe, Teodor Melescanu.
Acesta a explicat ca sedinta a fost programata asa devreme, pentru ca in restul saptamanii Viorica Dancila va fi plecata intr-un turneu international in Turcia, Dubai, Abu Dhabi si Kuweit.
Abia duminica informatia a fost publicata si pe site-ul Guvernului.
UPDATE Pe ordinea de zi a sedintei de guvern, remisa presei luni dimineata, nu figureaza niciun proiect de OUG. Dar poate intra pe ordinea de zi suplimentara.
Pe de alta parte, tot luni, trebuia sa aiba loc prima sedinta a Biroului Permanent National dupa referendumul ratat pentru pentru modificarea Constitutiei, insa sedinta s-a amanat pentru marti.
Ce contine OUG
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a discutat, saptamana trecuta, cu reprezentanti ai Comisiei de la Venetia despre continutul viitoarei ordonante de urgenta prin care vor fi puse in acord Legile Justitiei, recent modificate de Parlament, cu recomandarile Comisiei.
Vineri, presedintele Klaus Iohannis a promulgat Statutul Magistratilor, ultima dintre cele trei legi ale Justitiei care au fost modificate de Parlament, generand un urias scandal si masive proteste de strada. Legea a fost contestata de mai multe ori la CCR, atat... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2018, ora 08:55
Expert Forum avertizeaza ca exista un risc considerabil ca referendumul de la acest final de saptamana sa fie fraudat, prin manipularea listelor electorale. In principal, in OUG emisa de Guvern pe aceasta tema, a fost strecurata o ambiguitate care poate ajuta la validarea scrutinului, prin raportarea unui numar mai mare de votanti decat voturile din urna.
Concret, semnaleaza Expert Forum, paragraful 18 din OUG 86/2018 stabileste ca:
In tot cuprinsul anexelor nr. 2-6, sintagma "Numarul participantilor trebuie sa fie egal cu suma ce rezulta din aditionarea cifrelor de la pct. 5, 6 si 7" se inlocuieste cu sintagma "Pct. 2 >/= Pct. 5 + pct. 6 + pct. 7."
Cu alte cuvinte, in procesul verbal privind rezultatele referendumului numarul participantilor trebuie sa fie mai mare sau egal cu suma voturilor valabil exprimate la raspunsul DA, a celor la raspunsul NU si a voturilor nule.
"In contextul in care miza referendumului este asigurarea unui cvorum, consideram ca aceasta exprimare poate facilita atingerea acestuia in conditii incorecte si arbitrare", arata Expert Forum intr-un comunicat remis joi Ziare.com.
Organizatia neguvernamentala atrage atentia asupra altor doua puncte esentiale, care genereaza indoieli legate de desfasurarea corecta a referendumului:
- In contextul lipsei SIMPV din procesul de organizare a referendumului si a utilizarii intense a listelor suplimentare, nu exista mecanisme aplicabile si eficiente prin care se poate verifica frauda la... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 11:28