Suspendarea presedintelui, pe ultima suta de metri. Ce urmeaza?

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 08:01
1339 citiri
Suspendarea presedintelui, pe ultima suta de metri. Ce urmeaza?

Suspendarea presedintelui Romaniei va fi votata vineri in Parlament, incepand cu ora 17, dupa ce solicitarea primeste avizului consultativ al Curtii Constitutionale.

In plenul Parlamentului vor avea loc dezbateri pe tema suspendarii presedintelui, iar Basescu a anuntat ca va participa la dezbateri.

Suspendarea lui Basescu: Concluziile celei de-a doua zile de criza politica

Daca Traian Basescu va fi suspendat in urma votului parlamentarilor, ramanerea sa in functie va fi decisa prin referendum, care va fi organizat in cel mult doua saptamani, zvonurile aparute in presa indicand data de 22 iulie.

Legea referendumului, modificata joi de catre Guvern prin OUG, prevede ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor participanti. Pana acum, presedintele era demis la referendum cu 50% plus unu din numarul alegatorilor inscrisi pe liste.

Legea referendumului a fost modificata. Presedintele, mai usor de demis

Daca Traian Basescu va fi suspendat, pana la alegerile anticipate presedintele interimar al Romaniei va fi Crin Antonescu, in calitate de presedinte al Senatului, adica al doilea om in stat.

Presedintele interimar nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii, nu poate dizolva Parlamentul si nu poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.

Totusi, presedintele interimar are dreptul de a gratia detinuti, sau de a numi magistrati.

In termen de trei luni de la data la care a intervenit vacanta functiei de presedinte al Romaniei, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Presedinte.

Iata cele mai importante evenimente din ultimele trei zile care au zguduit scena publica din Romania:

- In cadrul unei sedinte a Camerelor reunite in care premierul Victor Ponta urma sa prezinte concluziile summitului de la Bruxelles, USL a depus o solicitare la Senat si la Camera Deputatilor, pentru revocarea presedintilor celor doua Camere. Roberta Anastase si Vasila Blaga au fost inlocuiti cu reprezentantii USL Valeriu Zgonea si Crin Antonescu (presedinte a Senatului)

- In cadrul aceleiasi sedinte a fost pusa in discutie si revocarea Avocatului Poporului. Valer Dorneanu a fost propunerea USL pentru a ocupa ca interimar functia de Avocat al Poporului

- Cererea de suspendare a presedintelui Romaniei formulata de juristii USL a fost depusa miercuri la Parlament, sedinta de plen fiind anuntata pentru joi incepand cu ora 10. Presedintele Senatului, Crin Antonescu l-a invitat si pe Traian Basescu la dezbateri

- Legea de functionare a Curtii Constitutionale a fost modificata miercuri prin Ordonanta de Urgenta. Prin modificarea legii, Curtii Constitutionale i-au fost amputate atributiile privind avizul obligatoriu al constitutionalitatii hotararilor Parlamentului Astfel, judecatorii mai pot da doar un acord consultativ, ei nu se mai pot pronunta asupra motivelor de suspendare a presedintelui

- Cererea de suspendare a lui Traian Basescu a fost citita in plenul Parlamentului de catre Presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla. Presedinte a asistat la citirea cererii de suspendare si a raspuns catorva acuzatii

Basescu, in Parlament: Continuati suspendarea respectand Constitutia

- Victor Ponta a schimbat o parte din conducerea INS (Institutului National de Statistica), inlocuind din functie doi vicepresedinti ai acestei institutii

- Legea recensamantului a fost modificata prin ordonanta de urgenta, presedintele Romaniei fiind mai usor de demis. Presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor participanti. Pana acum, presedintele era demis la referendum cu 50% plus unu din numarul alegatorilor inscrisi pe liste.

#suspendare Basescu, #suspendare presedinte, #suspendare Basescu Parlament , #Presedintele Romaniei