La aproape o luna dupa ce scandalul reciclarii ambalajelor a devenit public si la aproape 3 luni de cand procurorii au descoperit frauda de aproximativ 56 de milioane de euro in acest domeniu, autoritatile romane vor incerca miercuri sa gaseasca o cale de compromis, astfel incat sa reduca din impactul noilor reglementari in materia reciclarii ambalajelor.
Principala problema se regaseste insa in curtea organizatorului acestei intalniri, Ministerul Mediului, care vrea sa-i aduca la aceeasi masa si pe reprezentantii companiilor investigate (OTR-uri), si pe cei care sunt pusi acum sa plateasca in locul acestor OTR-uri - producatorii.
In materie de protectia mediului, una dintre obligatiile asumate de Romania este atingerea, in 2016, unui grad de reciclare a deseurilor de 55%. La inceputul lui 2015, Romania recicla undeva intre 5% si 10% din deseurile municipale.
Cum functioneaza industria, cum se produc fraudele
In vreme ce Parchetul continua ancheta in dosar, nimeni nu ...citeste mai departe despre "Industria de sute de milioane a reciclarii: Vinovatii marilor fraude sunt ignorati - Ce propune Guvernul" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Februarie 2016, ora 07:53
Camera de Industrie si Comert din Erfurt (IHK) va organiza o vizita a firmelor din landul Turingia, centrul Germania, in Romania, companiile germane fiind interesate in special de sectorul de reciclare a deseurilor din tara noastra.
IHK va organiza, cu ajutorul Camerei germane de Comert Exterior, doua vizite ale companiilor din Turingia in Romania si Malaezia, la inceputului anului 2013.
Vizita in Romania este planificata la mijlocul lunii februarie. Companiile germane sunt interesate de sectorul de reciclare a deseurilor. "Este necesara o reorientare fundamentala a sectorului. Pentru aceasta, UE pune la dispozitie fonduri substantiale si ofera astfel firmelor din Turingia siguranta necesara pentru planificarea si finantarea proiectelor", a declarat directorul IHK, Gerald Grusser.
In prezent, Romania recicleaza doar 3% din deseuri, iar 90% dintre acestea nu sunt depozitate conform standardelor europene, a mai spus Grusser, adaugand ca Romania este interesata de expertiza germana in gestionarea deseurilor. mai mult
Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 17:32
Criza economica mondiala a aratat ca statele puternic industrializate au reusit sa infrunte efectele acesteia cu mult mai eficient decat omoloagele lor, slab industrializate, bazandu-se pe politici industriale extrem de bine structurate si ancorate in realitatea economica globala.
Exemplul Germaniei este elocvent, care pe langa faptul ca a suportat cel mai slab impact in anii dificili ai crizei, 2009-2011 si-a asumat si responsabilitatea salvarii financiare a Uniunii Europene, partea putreda a acesteia, apartinand zonei euro.
Romania a avut sansa ei, pe care a irosit-o, criza de sistem de dupa 1989, generand un amplu proces de dezindustrializare, urmat de un altul de delocalizare.
A avut loc un proces primitiv si rudimentar, de-a lungul a cel putin 15 ani, de externalizare prin privatizare si vanzare a infrastructurii industriale a Romaniei, in contradictie cu alte state, gen Polonia si Cehia, campionii Europei Centrale si de Est, in ceea ce priveste performanta economica, in special a companiilor de stat.
Daca in acest tip de state, politica de consolidare industriala, de intarire a companiilor de stat, in special din domeniul energetic, minerit, productie de petrol si gaze naturale sau de combustibili, a devenit regula, conferind rezultatele cunoscute, considerate deja model si referinta pentru celelalte state din regiune, in Romania s-a transformat in exceptie, aruncand economia tarii intr-un con de umbra nemeritat.
Inalta tehnologie, a doua sansa a... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 18:01