Piata de mase plastice din Sudul Europei este cea mai dinamica la nivel mondial

Vineri, 09 Mai 2008, ora 13:24
1456 citiri
Piata de mase plastice din Sudul Europei este cea mai dinamica la nivel mondial

Suntem martorii unei dezvoltari explozive a industriei in aceasta parte a Europei, avem a doua piata ca marime in Europa, dar cea mai dinamica, depasind ca viteza de reactie Europa Centrala, a declarat in cadrul unei conferinte de presa, directorul PlasticsEurope Italia, Giuseppe Riva.Din ianuarie 2008, la initiativa EuPC(European Plastics Convertors) si a asociatiilor de specialitate din Italia, se deruleaza un proiect PHARE cu participarea asociatiilor de profil din Italia, Bulgaria, Croatia, Grecia si Turcia. Romania este reprezentata de ASPAPLAST(Asociatia Patronala a Prelucratorilor de Mase Plastice din Romania)in acest proiect.


"Suntem martorii unei dezvoltari explozive a industriei in aceasta parte a Europei, de departe cea mai interesanta zona pentru acest sector din intreaga lume.Avem a doua piata ca marime in Europa, dar cea mai dinamica, depasind ca viteza de reactie Europa Centrala. Consideram ca in aceste conditii, in urmatorii 2 ani, tarile noastre vor avea cea mai vasta piata de mase plastice", a afirmat directorul PlasticsEurope Italia, Giuseppe Riva.


Producatorii romani de mase plastice, alaturi de cei din 4 tari ale zonei sud-est europene, respectiv din Italia, Bulgaria, Croatia, Grecia si Turcia vor putea beneficia de cele mai bune modalitati de management al deseurilor din plastic si de noutatile privind normele si legislatia europeana in domeniu.


"Reuniunea de la Bucuresti a fost extrem de interesanta pentru ca a ocazionat un schimb de experienta in domenii foarte concrete pentru cluster-ul mediteranean. Este important ca toate intreprinderile sa cunosca legislatia si normele europene", a declarat directorul juridic EuPC, Ingrid Vershueren.


Reuniunea de la sediul CCIB(Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti) face parte din derularea acestui proiect, temele abordate cu aceasta ocazie fiind legate de legislatia in domeniul deseurilor de mase plastice, legislatia privind ambalajele de uz alimentar, legislatia europeana in domeniul REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals), cum ar fi instrumentele de aparare comerciala, competitie, comunicare si managementul asociatiei.


Chiar daca Romania a negociat cu Bruxelles-ul anumite termene de gratie privind obligatia de reciclare a 22% din deseuri, europenii apreciaza eforturile romanilor de a se alinia acestor cerinte, devansand termenele convenite, au fost de parere expertii EuPC, care au prezentat acquis-ul comunitar (Acquis-ul comunitar este ansamblul de drepturi si obligatii asumate de statele membre ale Uniunii Europene, normele juridice ce reglementeaza activitatea Comunitatilor Europene si a institutiilor UE, actiunile si politicile comunitare).


Au avut, de asemenea, prezentari privind situatia din Romania, reprezentanti ai Ministerului Economiei si Finantelor si ai firmei ECOROM Ambalaje.


"Avem nevoie de ajutorul media. Managementul deseurilor, fara implicarea tuturor cetatenilor, este ineficient si toti trebuie sa stie ca atunci cand arunca la cos o sticla sau un ambalaj de plastic, arunca o resursa foarte valoroasa", a mai spus Giuseppe Riva.


In continuarea reuniunii de la Bucuresti, ASPAPLAST organizeaza la Ramnicu Valcea, impreuna cu s.c. OLTCHIM s.a., sesiunea semestriala a "mediterranean cluster, cu participarea asociatiilor din domeniul maselor plastice din cele 5 tari mentionate anterior.


Programele de actiuni stabilite cu ocazia acestor sesiuni semestriale vor contribui la consolidarea relatiilor de cooperare intre aceste tari si la accelerarea procesului de informare, destinat mediului de afaceri privind impactul legislatiei UE asupra sectorului de mase plastice.


Joi si vineri a avut loc la sediul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), in organizarea Sectiunii Membri Colectivi a CCIB, a ASPAPLAST (Asociatia Patronala a Prelucratorilor de Mase Plastice din Romania) si a Organizatiei Europene a Prelucrarii de Mase Plastice (European Plastics Convertors - EuPC), reuniunea asociatiilor de specialitate din tarile zonei sud-est europene, reunite sub denumirea de cluster mediteranean, sub coordonarea Italie