Sute de mii de persoane au manifestat, duminica, la Atena pentru a cere guvernului elen sa nu accepte folosirea termenului de "Macedonia" in nicio posibila intelegere cu Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei (FYROM).
Principalul orator al protestului, care s-a desfasurat in Piata Syntagma, vizavi de Parlamentul elen, a fost compozitorul Mikis Theodorakis, in varsta de 92 de ani, care a fost decenii la rand un simbol al stangii elene si a carui participare la miting a provocat deceptie in acest sector al societatii.
Casa lui Theodorakis, care a compus muzica filmului "Zorba grecul", a fost atacata sambata seara cu grafitti si cu pungi cu vopsea, un gest pe care compozitorul l-a atribuit "fascistilor, rasistilor, anarhistilor, teroristilor si criminalilor".
"Sunt un patriot, un internationalist si dispretuiesc si lupt impotriva fascismului, in forma sa cea mai inselatoare si periculoasa, care este stanga", le-a spus Theodorakis participantilor la protest.
"Prin folosirea termenului de Macedonia, Skopje vrea sa-si extinda frontierele in detrimentul Greciei... Daca facem concesii ar fi ca si cum ne-am deschide frontierele celor care ne ameninta", a avertizat el, care a cerut organizarea unui referendum pe tema numelui de Macedonia.
La protest a fost prezent si liderul partidului neonazist Zori Aurii, Nikos Michaloliakos, insotit de tot grupul sau parlamentar; fostul premier conservator Andonis Samaras; vicepresedintele principalei forte de opozitie, Adonis... mai mult
Duminica, 04 Februarie 2018, ora 18:12
Orasele grecesti Atena si Salonic au fost zguduite, vineri seara, de confruntari violente intre politisti si studentii care au marsaluit pe strazi pentru a comemora revolta din 1973.
Protestul a fost pasnic la inceput. Nu mai putin de 10.000 de persoane s-au adunat in apropierea Ambasadei SUA din capitala elena. De asemenea, aproximativ de 5.000 de politisti au fost dislocati pe strazile Atenei.
Oamenii au scandat diverse slogane, iar manifestatia a decurs initial fara incidente, transmite Reuters.
Dupa o vreme au aparut insa si ultrasii.
La un moment dat, sute de tineri ce purtau cagule au aruncat cu pietre, fumigene si sticle incendiare in directia fortelor de ordine.
Tensiunile s-au amplificat, asa ca politistii au raspuns cu gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea furioasa.
Un scenariu similar s-a petrecut si in al doilea mare oras al Greciei. Protestatarii din Salonic au adus pancarte pe care scria mesaje precum "Vom trai liber" si au scandat impotriva liderilor politici, pe care i-au acuzat ca au dus tara in faliment.
Asa ca si aici au izbucnit conflicte.
Doua persoane au fost ranite in urma incidentelor din orasele elene. O femeie a fost spitalizata cu arsuri la Atena, dupa ce a fost lovita de o fumigena. La Salonic, un sofer de motocicleta a fost ranit dupa ce a intrat intr-o baricada a protestatarilor.
Nu se stie cati manifestanti au fost retinuti de politie.
Marsul de comemorare a revoltei studentesti din 1973 este un eveniment... mai mult
Sambata, 18 Noiembrie 2017, ora 19:44
Grecii au iesit in strada, joi dupa-amiaza, pentru a protesta fata de politica de austeritate la care s-a angajat Guvernul condus de Alexis Tsipras in fata creditorilor internationali.
24.000 de persoane marsaluiesc la aceasta ora pe strazile capitalei statului elen, in timp ce alti cativa mii de oameni s-au adunat in alte orase, informeaza The Guardian.
Grecii, suparati pe ...citeste mai departe despre "Proteste violente la Atena: Greci satui de austeritate, sticle incendiare si gaze lacrimogene (Foto)" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 13:51
Mii de manifestanti ce se opun conditiilor noului plan de ajutor convenit de Grecia cu creditorii ei manifestau pasnic, miercuri seara, la Atena unde parlamentarii sunt chemati sa voteze in timpul noptii un nou pachet de masuri contestate.
Circa 6.000 de persoane, potrivit politiei, s-au adunat in apropierea parlamentului. Aproximativ 5.000 de militanti ai sindicatului PAME, afiliat la partidul comunist, au format cea mai mare parte a manifestantilor, noteaza AFP.
Ei s-au alaturat in fata parlamentului unui grup de aproximativ 700 de protestatari care au raspuns la apelul centralei sindicale a functionarilor publici, ADEDY, opusa unui nou plan de ajutor considerat "barbar".
Veste buna pentru Grecia de la BCE in timp ce Tsipras incearca sa treaca reformele in Parlament
Un al treilea grup de 300 de manifestanti s-a indreptat, de asemenea, spre ...citeste mai departe despre "Protest la Atena fata de noul plan de ajutor - mii de oameni, in strada" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 22:45
Mii de greci s-au adunat, vineri seara, in Piata Sintagma din Atena. Oamenii acuza ca "nu"-ul pe care l-au votat la referendum s-a transformat in "da", joi seara, cand Guvernul elen a capitulat si a adoptat un pachet de reforme chiar mai dure decat cele propuse de creditori.
Guvernul grec a trimis Eurogroupului un nou plan de reforme, inclusiv majorarea taxelor, pentru a primi un nou credit de 53 miliarde euro de la Mecanismul European de Stabilitate (ESM) care sa salveze tara de la faliment, plan ce urmeaza a fi analizat si acceptat sau nu de liderii europeni, in cadrul summit-ului extins de duminica.
Marturii de la Atena - deriva Greciei, prin ochii unei romance
In timp ce in Parlamentul grec se dezbate la aceasta ora planul lui Tsipras pentru salvarea Greciei, oamenii s-au adunat in piata Sintagma, pentru a transmite ca resping masurile de austeritate, scrie The Guardian.
"Nu a devenit da!" sau "Nu masurilor de austeritate" scandeaza oamenii.
The #OXI rally right now. ...citeste mai departe despre "Cand "nu" s-a transformat in "da": Mii de greci protesteaza la Atena (Foto & video)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 20:44
Cateva mii de militanti ai partidului de opozitie Stanga radicala (Syriza) s-au adunat duminica seara in fata Parlamentului la Atena pentru a denunta continuarea politicilor de austeritate in timp ce deputatii dezbateau o motiune de cenzura impotriva guvernului.
Conform politiei, manifestantii erau in jur de 2.000. Insa, conform jurnalistilor si organizatorilor aflati la fata locului, acestia erau in jur de 5.000.
"Vom opri catastrofa", "Plecati acum!", "Nu planurilor de austeritate", proclamau afisele manifestantilor adunati in piata Syntagma, in fata Parlamentului, teatrul unor proteste importante, uneori violente, la inceputul crizei din Grecia in 2010.
O motiune de cenzura impotriva guvernului de coalitie dreapta-socialisti a premierului conservator Antonis Samaras, a fost depusa de catre Syriza joi dupa evacuarea de catre politie a locatiei fostei televiziuni publice ERT, din nordul Atenei.
Conform Syriza, motiunea vizeaza denuntarea "politicilor catastrofale" ale guvernului care duce in prezent discutii la Atena cu reprezentantii creditorilor internationali, UE-BCE-FMI, cu privire la eventuale noi masuri de austeritate.
Dezbaterea din Parlamentul asupra motiunii de cenzura a inceput vineri si trebuie sa se termine printr-un vot nominativ duminica la miezul noptii. O majoritate absoluta de 151 de voturi este necesara pentru a inlatura guvernul, ceea ce este imposibil de obtinut de catre opozitie deoarece majoritatea guvernamentala dispune de 155 de... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 08:51
Grecia va fi marcata saptamana aceasta de o avalansa de greve si proteste impotriva concedierilor si transferurilor fortate in sectorul public, dar si a masurilor de austeritate impuse de creditorii internationali in schimbul ajutorului financiar, primele incidente inregistrandu-se deja luni dimineata la Atena, unde politia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa paznicii de scoli care au incercat sa patrunda cu forta in cladirea Ministerului Reformei Administrative, transmit agentiile Reuters si EFE.
Acest "tsunami" de greve este determinat in principal de angajamentul pe care guvernul de la Atena si l-a asumat in fata troicii creditorilor internationali (UE-BCE-FMI) de a transfera 12.500 de angajati din sectorul de stat pana la sfarsitul lunii in curs si inca atatia pana la sfarsitul anului, in cadrul asa-zisei scheme de mobilitate a fortei de munca.
Aceasta schema presupune transferul fortat al angajatilor sau concedierea lor intr-un termen de opt luni din momentul primirii preavizului. In aceasta perioada, ei primesc numai 75% din salariu si pot fi mutati oricand pe un alt post vacant sau sunt concediati daca la sfarsitul celor opt luni nu li se gaseste vreun post.
Profesorii sunt cei care au inceput luni greva. Ei vor fi urmati de personalul administrativ din invatamant, de functionarii publici din organismele de ocupare a fortei de munca si de securitate sociala, de personalul medical din spitalele de stat si de avocati. Incepand de miercuri a fost... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 14:54
Principalele uniuni sindicale din Grecia desfasoara marti o greva de 24 de ore la scara nationala in semn de protest fata de un proiect de lege elaborat de guvernul elen care prevede reducerea numarului de angajati in sectorul public si diminuarea in continuare a deficitului bugetar, relateaza The Telegraph si Russian Athens.
Adoptarea acestei legi, care include, de asemenea, masuri privind colectarea de impozite, privatizarea, reforma in sanatate si sectorul financiar reprezinta o conditie prealabila pentru deblocarea promisa de Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar Internatonal (FMI) a unei noi transe de imprumut.
Sindicatele elene sunt nemultumite de aceste planuri ale executivului care intentioneaza deja in timpul imediat urmator sa treaca 12.500 de angajati din sectorul public in asa-numita "in rezerva de lucru", cu pastrarea a 75 la suta din salariu. In cazul in care in decurs de opt luni acest personal nu va putea transferat in alte locuri de munca din sectorul public, oamenii vor fi concediati.
Pana la sfarsitul anului 2013, conform acordului cu creditorii, ar urma sa fie disponibilizati 2.400 de angajati din administratia publica, 2.200 de agenti de paza din scoli, 1.500 de cadre didactice, 3.500 de angajati ai politiei municipale, precum si functionari din diverse ministere.In total, guvernul grec intentioneaza sa trimita in concediu administrativ pana la sfarsitul anului 25.000 de angajati, asupra carora planeaza riscul... mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 08:50
Premierul elen Antonis Samaras a propus redeschiderea partiala a radioului si televiziunii publice, a caror inchidere brutala a starnit nemultumire in Grecia si a atras numeroase critici in Europa.
Partenerii sai din coalitia guvernamentala au insistat, insa, asupra redeschiderii totale a radioteleviziunii publice (ERT), respingand propunerea lui Samaras de redeschidere partiala, transmite AFP.
"Nu suntem de acord cu aceasta propunere si cerem anularea imediata a actului legislativ", care a permis inchiderea unilaterala a ERT, a declarat pentru AFP Andreas Papadopoulos, purtator de cuvant al micii formatiuni de stanga (Dimar), una din cele trei membre ale coalitiei aflate la putere, alaturi de conservatorii premierului Samaras si socialistii din PASOK.
La randul lor, socialistii au cerut redeschiderea ERT, recunoscand insa ca si partidul Dimar, necesitatea unei restructurari a radioteleviziunii publice elene, infiintata in urma cu 60 de ani.
Actul legislativ prin care ERT a fost inchisa a fost semnat numai de primul ministru si de ministrul de finante Yannis Stournaras, fara acordul Dimar si al PASOK. O reuniune cruciala pe acest subiect este prevazuta, luni seara, intre Antonis Samaras si sefii PASOK si Dimar, respectiv Evanghelos Venizelos si Fotis Kuvelis.
Sute de angajati ai ERT continua sa ocupe sediul institutiei de la Atena pentru a patra zi consecutiv.
Presedintele Uniunii Europene de Radioteleviziune (UER), Jean-Paul Philippot, venit special la... mai mult
Sambata, 15 Iunie 2013, ora 17:32