Hossu: Guvernul s-a razgandit. Contributiile catre angajat vor fi transferate doar partial

Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 17:51
1215 citiri
Hossu: Guvernul s-a razgandit. Contributiile catre angajat vor fi transferate doar partial
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, ca Guvernul s-a razgandit in ceea ce priveste transferul contributiilor catre angajat, astfel ca ele nu se vor mai face complet, ci partial, avand totusi un impact asupra salariilor nete, asa ca pana nu vad un draft de lege, sindicalistii nu renunta la proteste.

"Se doreste transferarea unor parti de contributii de la angajator la angajat conform celor discutate care ramane sa le vedem efectiv in urmatoarele zile intr-un document oficial. Ceea ce s-a specificat este ca fondurile speciale - somaj, fondul de risc profesional, fondul de garantare al salariilor, concedii medicale, inclusiv obligatiile angajatorului pentru conditii de munca deosebite si speciale - vor ramane in continuare in sarcina angajatorului.

Deci din totalul obligatiilor sale vor fi transferate aproximativ numai 20% din cele 22,7 contributii pentru conditii normale sau se adauga cinci puncte procentuale pentru deosebite si zece puncte procentuale pentru speciale", a afirmat Hossu, la finalul intalnirii pe care sindicalistii au avut-o la Palatul Victoria cu vicepremierul Marcel Ciolacu si cu ministrii Muncii, Sanatatii, Finantelor si Justitiei.

In acelasi timp, el a aratat ca potrivit precizarilor ministrului Justitiei, "fara sa se prejudicieze problema dreptului de proprietate, legea va prevedea in mod expres si imperativ faptul ca angajatorii sunt obligati sa creasca cu 20% nivelul salariilor brute la care se vor aplica noile contributii sociale de 35% pentru angajat si la restul cele 10% impozit pe salariu".

In conditiile respective cresc salariile nete si in sectorul economic privat, mixt sau de stat cu aproximativ 8% in structura data, a mai sustinut liderul sindical.

"In acelasi timp s-a convenit, cel putin aparent e convenit cu sectorul bugetar, ca de fapt in 153, legea de salarizare bugetara, cresterea de 25% prevazuta pentru 1 ianuarie 2018 include si transferul de taxe sociale. Deci, practic, sectorul bugetar va vedea majorarea de 25% din care se vor scadea taxele sociale - 20% pentru angajator, deci vor avea o crestere pe net de aproximativ 5%.

Problema noastra era, pe de o parte, ca era prea mica la sectorul bugetar, dar ca, in acelasi timp, era o cresetere negativa pe net nu pe brut. A ramas sa se studieze impactul legat de repartizarea pe brut in salarii a noilor cresteri pentru ca ne vom apropia foarte mult ca salarii brute care se raporteaza la nivelul statistcii europene de salariile din Grecia ...citeste mai departe despre "Hossu: Guvernul s-a razgandit. Contributiile catre angajat vor fi transferate doar partial" pe Ziare.com

#contributii angajator angajat , #Stiri Taxe si impozite