Romania ar fi fost vizata de ingerinte ale Administratiei Vladimir Putin similare cu cele din Ucraina daca nu ar fi devenit membra a Uniunii Europene, a afirmat luni, la SNSPA, Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene.
"Integrarea europeana a facut atat de multe lucruri in ultimii 20 de ani. Avantajul de a fi in pozitia mea, de a avea traiectoria mea publica (...) este ca va pot spune ca am vazut Romania cu ochii mei si era complet diferita la sfarsitul anilor 1980 si la inceputul anilor 1990.
Daca imi spuneati atunci ca Romania va fi un stat membru al Uniunii Europene in 2007, v-as fi spus ca trebuia sa ne internam intr-un spital de boli mintale. Dar poporul roman a facut acest lucru posibil. Si restul Uniunii Europene a facut acest lucru posibil.
A fost un eveniment istoric. Nu este niciun dubiu in mintea mea ca, daca nu faceati acest pas istoric, ceea ce Putin face acum in Ucraina ar fi facut si in Romania. Pentru mine, aceasta este o problema fundamentala", a declarat Frans Timmermans.
Rusia a anexat regiunea ucraineana Crimeea in anul 2014. Administratia Vladimir Putin este acuzata ca ofera sustinere grupurilor insurgente separatiste proruse implicate in confruntari militare cu serviciile de securitate ucrainene in provinciile Lugansk si Donetk. Moscova neaga acuzatiile.
Oficialul european a participat, luni, la Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti, la evenimentul la care Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative... mai mult
Luni, 11 Martie 2019, ora 20:47
Autoritatile britanice sunt convinse ca stiu "tot ce este de stiut" despre tentativa de asasinat a fostului spion rus Sergei Skripal si sustin ca au inclusiv dovezi care duc direct la presedintele Vladimir Putin.
Celula rusa de spionaj care se afla in spatele atacului din Salisbury a fost distrusa in Marea Britanie si nu va mai functiona aici ani de zile, sustin surse guvernamentale citate de The Telegraph.
Amenintarea reprezentata de GRU (serviciul militar rus de informatii) a fost aproape desfiintata, ca urmare a anchetei ce a scos la iveala agentii care l-au otravit pe Skripal.
Alte surse apropiate anchetei sustin ca detaliile atacului au fost dezvaluite si puse la cap la cap, inclusiv lantul de comanda care duce pana la liderul rus Vladimir Putin, care si-a dat acceptul pentru utilizarea agentului neurotoxic pe teritoriul UK.
"Suntem siguri ca stim tot ce este de stiut despre atacul din Salisbury. Celor de la GRU le va lua ani de zile pana vor opera din nou in Marea Britanie", au declarat sursele citate.
Operatiunile agentiei ruse au fost expuse din cauza mai multor erori. De exemplu, mai multi agenti sub acoperire au primit pasapoarte care aveau serii de inregistrare consecutive. Astfel, serviciile de informatii din UE au reusit sa detecteze agentii trimisi in strainatate sub acoperire.
De asemenea, expulzarea spionilor din ambasadele rusesti din Europa si SUA a jucat un rol imens in distrugerea retelei de informatii a Rusiei in strainatate. UK a... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2019, ora 12:25
Iarna se apropie, iar Duster, unul dintre cele mai laudate SUV-uri ale momentului, a fost supus unui test drive in Rusia, in conditii de zapada si gheata.
Comercializat la rusi sub denumirea de Renault Duster, SUV-ul aflat la cea de-a doua generatie nu i-a impresionat deloc pe rusi
"Nu e atat de robust si destul de zgomotos", noteaza stopru.com, cand vine vorba de portbagaj si spatiul pentru depozitarea lopetii si a periei pentru indepartat zapada.
Unul dintre avantajele pentru sofatul in conditii de iarna e parbrizul incalzit, insa autorul articolului se plange ca zona stergatoarele nu este incalzita.
De asemenea, "capota ar acumula gheata, care tinde sa zboare direct in parbriz in timpul mersului", mai scrie publicatia in cauza.
O alta problema ar fi ca usa portbagajului ingheata destul de usor si se deschide greu.
"Indepartarea zapezii de pe acoperis este o sarcina foarte dificila din cauza sinelor fixe. Pentru a indeparta zapada, aveti nevoie de o perie fina, ceea ce este foarte incomod", se mai arata in articol.
In final, dupa o zapada puternica, suprafata masinii a fost acoperita de o crusta inghetata, ceea ce a facut ca usile sa nu mai poata fi deschise.
I.G. ...citeste mai departe despre "Duster, testat in conditii extreme de rusi: Ce probleme au depistat" pe Ziare.com mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 12:00
China reprezinta o problema mai mare pentru Statele Unite in comparatie cu ingerintele Rusiei in alegerile prezidentiale din 2016, a declarat presedintele american Donald Trump intr-un interviu acordat postului CBS.
"Deoarece consider ca au existat si ingerinte ale Chinei. Si consider ca, din pacate, China reprezinta o problema mai mare", a afirmat liderul de la Casa Alba, citat de agentia Tass.
Vicepresedintele SUA, Mike Pence a acuzat de asemenea China ca incearca sa influenteze rezultatul scrutinului legislativ partial programat in Statele Unite in noiembrie.
Biroul Federal pentru Investigatii (FBI), Senatul SUA si Camera Reprezentantilor ancheteaza cazul ingerintelor Rusiei in campania electorala si presupuse contacte intre apropiati ai presedintelui Donald Trump si oficiali rusi, iar procurorul special Robert Mueller coordoneaza investigatiile.
Cel putin trei membri ai fostei echipe de campanie electorala a presedintelui Donald Trump - Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous - au fost inculpati in investigatia din SUA privind ingerintele Rusiei.
Citeste si:
Departamentul de Justitie al SUA a inculpat 13 rusi in ancheta privind amestecul in alegerile prezidentialeAncheta Trump-Rusia: Steve Bannon a fost audiat timp de 20 de ore si le-a spus procurorilor tot ce stieUn nou scandal pe ancheta FBI privind Rusia: Republicanii lui Trump, acuzati ca au schimbat in secret un raportMichael Flynn, fostul consilier al lui Trump, care l-a primit pe Dragnea... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2018, ora 11:22
Americanii au descoperit ca in ambasada lor din Moscova ar fi lucrat un spion rus mai mult de un deceniu.
Respectiva persoana, o femeie, a fost angajata de Secret Service si ar fi avut acces la informatii confidentiale, inclusiv programul presedintelui si al vicepresedintelui, arata The Guardian.
Femeia a lucrat fara probleme ani de zile inainte de a incepe sa fie banuita de ceva, lucru care s-a intamplat in 2016, in timpul unei verificari de rutina realizata de Oficiul Regional de Securitate al Departamentului de Stat al SUA (RSO) . Atunci, s-a stabilit ca femeia avea intalniri regulate si neautorizate cu membrii ai FSB, serviciul secret al Rusiei.
RSO a lansat un semnal de alarma in ianuarie 2017, dar Secret Service nu a inceput o ancheta pe scara larga. In schimb, au lasat-o sa isi desfasoare in continuare activitatea. Pana la urma, femeia a fost concediata vara trecuta cu putin timp inainte de expulzarile personalului american cerute de Kremlin dupa ce Washingtonul a impus mai multe sanctiuni Rusiei.
"Secret Service a incercat sa ascunda problema prin concedierea ei. Daunele au fost deja provocate, dar conducerea Secret Service nu a efectuat nicio investigatie interna pentru a evalua pagubele si pentru a afla daca a recrutat si alti angajati pentru a afla informatii", a declarat o sursa, adaugand ca doar printr-o ancheta amanuntita se pot determina adevaratele pagube.
Intrebati despre femeie si concedierea sa, reprezentantii Secret Service au incercat sa... mai mult
Vineri, 03 August 2018, ora 09:54
Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova, a cerut retragerea trupelor ruse din Transnistria.
Solicitarea a fost facuta sambata in cadrul Conferintei de Securitate de la Munchen, unde premierul a precizat ca Guvernul de la Chisinau vrea o relatie echilibrata cu Moscova.
"Vrem sa avem o relatie echilibrata si de prietenie cu Moscova, bazata pe dialog si pe respect reciproc. Sper ca Rusia sa aiba intentia sincera de a ajuta solutionarea conflictului transnistrean si sa-si retraga trupele si armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova", a afirmat Pavel Filip.
El a mai precizat ca incertitudinea planeaza si asupra Europei de Est, pentru ca tarile din regiune se confrunta si ele cu probleme asemanatoare, potrivit Mediafax.
"Prima categorie tine de probleme interne, cum ar fi reformele structurale, consolidarea institutiilor democratice, lupta cu coruptia, reducerea saraciei, modernizarea infrastructurii. A doua categorie de probleme este generata de faptul ca prin Europa de Est trec principalele linii de divizare geopolitica intre Est si Vest. Ce-a treia categorie, strans legata de precedenta, tine de relatiile fiecarei tari cu Rusia", a subliniat prim-ministrul Republicii Moldova.
Citeste si Prezenta trupelor ruse in Transnistria e neconstitutionala. Dodon acuza magistratii ca n-au vrut sa-si compromita cetatenia romaneasca ...citeste mai departe despre "Premierul Republicii Moldova cere retragerea trupelor ruse din Transnistria" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 18 Februarie 2018, ora 12:51
Hackeri rusi si venezueleni au intervenit in criza catalana, au transmis, vineri, dupa sedinta de guvern purtatorul de cuvant al guvernului spaniol, Inigo Mendez de Vigo, si ministrul Apararii, Maria Dolores de Cospedal.
Acestia au precizat ca luni vor discuta acest aspect la Consiliul ministrilor de Externe din Uniunea Europeana, arata El Pais.
"Este o problema serioasa, in care democratia trebuie sa se confrunte cu provocarile tehnologiei", a spus Mendez de Vigo.
Oficialul spaniol crede ca Europa trebuie sa ia foarte in serios aceasta problema. Guvernul a confirmat ca multe dintre mesajele si actiunile hackerilor de pe retelele de socializare provin de pe teritoriul Rusiei.
"Folosesc corect teritoriul Rusiei. Asta nu inseamna ca este guvernul rus. Asa ca trebuie sa actionam cu precautie", a spus ministrul Apararii.
Hackerii din Rusia si Venezuela au publicat chiar si stiri false despre Spania si Catalonia.
Purtatorul de cuvant al Partidului Popular din Parlamentul European, Esteban Gonzalez Pons, a sustinut ca aceasta intervenie a hackerilor este menita sa destabilizeze Uniunea Europeana.
Citeste si: Primarul Barcelonei acuza Guvernul lui Puigdemont ca a condus Catalonia la dezastru
A.G. ...citeste mai departe despre "Guvernul spaniol confirma ca hackerii rusi au avut o influenta in criza din Catalonia" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 11 Noiembrie 2017, ora 21:34
Rusii cu un apetit bogat pentru dulciuri au primit o veste proasta in acest an.
Importurile de prajituri s-au diminuat cu 67% in primele patru luni din 2015, comparativ cu aceeasi perioada din 2014, informeaza Moscow Times.
Scaderea este una uriasa, de la 18.200 de tone la doar 5.900 de tone, potrivit unei analize realizate de Center for Confectionery Market Research.
Motivul principal este "explozia preturilor cauzata de deprecierea rublei si, in general, de reducerea puterii de cumparare a populatiei", a explicat Ielizaveta Nikitina, directorul centrului de cercetare citat.
Proiectul grandios in care Rusia a investit miliarde de dolari, impotmolit in scandaluri de coruptie
Dupa ...citeste mai departe despre "Semnalul care arata ca situatia din Rusia e extrem de grava" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 23:48
Presedintele rus Vladimir Putin a recunoscut ca a atras mai multe "nenorociri" asupra tarii sale din cauza anexarii Crimeii de la Ucraina.
"Noi vom continua sa mergem inainte. Ne vom intari suveranitatea statala si tara", a spus liderul de la Kremlin, in discursul tinut cu ocazia aniversarii unui an de la alipirea peninsulei din Marea Britanie, informeaza Business Insider.
"Vom depasi dificultatile pe care ni le-am creat singuri de-a lungul timpului", a punctat Putin.
De asemenea, in discursul sau, liderul rus a mai spus ca vrea sa ajute si sa sprijine cetatenii din teritoriul anexat.
El a adaugat faptul ca nu a fost interesat nici de pozitia strategica a Crimeii sau expansiunea teritoriala.
Reamintim ca in aceeasi zi, Putin a semnat un acord simbolic ...citeste mai departe despre "Putin da cartile pe fata: Recunoaste ca a cauzat probleme Rusiei prin actiunile sale" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Martie 2015, ora 20:23