Comisia Europeana a amendat miercuri Google, divizie a grupului Alphabet, cu 1,49 de miliarde de euro pentru blocarea publicitatii companiilor concurente in rezultatele cautarilor, aceasta fiind a treia penalizare aplica companiei in ultimii doi ani.
Google a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata impunand o serie de clauze restrictive in contractele cu site-urile internet ale tertilor, ceea ce ia impiedicat pe rivalii Google sa afiseze pe site-urile respective anunturi publicitare proprii asociate cu rezultatele cautarilor, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
"Comisia a amendat Google cu 1,49 EUR miliarde de euro pentru utilizarea abuziva ilegala a pozitiei sale dominante pe piata serviciilor de intermediere in materie de anunturi publicitare asociate cu cautarile online. Google si-a consolidat pozitia dominanta in materie de anunturi publicitare asociate cu cautarile online si s-a protejat impotriva presiunii concurentiale prin impunerea unor restrictii contractuale anticoncurentiale pe site-urile de internet ale tertilor", a afirmat in comunicat Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica in domeniul concurentei.
Vestager a explicat ca acest lucru este ilegal din punctul de vedere al normelor antitrust ale Uniunii Europene.
Comportamentul abuziv a durat peste 10 ani si a impiedicat alte societati sa concureze pe baza meritelor si sa inoveze. In acelasi timp, acest comportament a impiedicat consumatorii sa se bucure de avantajele... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 14:46
Comisia Europeana a respins cea mai recenta oferta a Google pentru inchiderea investigatiei antitrust in care compania este acuzata de discriminarea concurentei in rezultatele interogarilor online, iar timpul de rezolvare a disputei este scurt, a declarat comisarul pentru Concurenta Joaquin Almunia.
Comisarul a declarat la un post de radio spaniol ca oferta Google nu este acceptabila intrucat nu raspunde ingrijorarii ca discrimineaza companiile concurente in rezultatele interogarilor, relateaza Bloomberg.
"Mingea este inca in curtea Google. Fara un program scurt, mingea va ajunge la noi si atunci va fi momentul sa luam decizii", a spus Almunia.
Almunia a incercat in luna mai a anului trecut sa ajunga la un acord cu Google, in privinta acuzatiilor ca aceasta promoveaza propriile servicii in rezultatele cautarilor, copiaza recenziile de calatorii ale companiilor concurente si are contracte care sufoca furnizorii de publicitate rivali.
Cel putin doua oferte de acord propuse de Google au fost respinse din cauza opozitiei Microsoft si Expedia.
Un purtator de cuvant al Google din Bruxelles a declarat ca operatorul celui mai utilizat motor de cautare a facut modificari semnificative pentru a raspunde preocuparilor Comisiei Europene, marind considerabil vizibilitatea serviciilor concurente si rezolvand alte probleme specifice.
Almunia a aratat ca oferta actuala a Google nu elimina posibilele piedici din calea serviciilor rivale de cautare, cum ar fi cele pentru... mai mult
Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 13:07
Grupul sud-coreean Samsung s-a oferit sa renunte la declansarea in Europa de procese legate de patente impotriva rivalilor, pentru a obtine incheierea amiabila a unei investigatii antitrust, au anuntat, joi, autoritatile de reglementare din UE.
Propunerea Samsung vine dupa ce Comisia Europeana a avertizat ca procesele intentate de Samsung incalca reglementarile antitrust ale UE, scrie New York Times. Samsung ar putea evita o amenda de pana la 18,3 miliarde de dolari daca executivul comunitar accepta oferta.
Samsung si Apple, cei mai mari producatori de smartphone-uri din lume, au in derulare procese in tribunale din peste zece tari, in incercarea de a obtine o cota cat mai mare din piata profitabila a dispozitivelor mobile.
Partile interesate in propunerea Samsung au o luna la dispozitie pentru comentarii
"Samsung s-a oferit sa nu mai incerce timp de cinci ani sa obtina, impotriva companiilor care accepta o schema de licentiere, decizii judecatoresti privind patentele care reprezinta standarde la nivelul industriei", se arata intr-un comunicat al Comisiei.
Partile interesate in propunerea Samsung au la dispozitie o luna pentru a trimite comentarii.
Comisia, care a acuzat in mai si Motorola Mobility cu practici anticompetitive similare, a afirmat ca investigatia in cazul Samsung va aduce mai multa claritate la nivelul industriei telecom. mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 14:54
Google a transmis Comisiei Europene (CE) un nou set de propuneri pentru solutionarea investigatiei antitrust inceputa in urma cu trei ani de executivul UE cu privire la practicile companiei in sectorul cautarilor pe internet, transmite Bloomberg.
"Am primit noi propuneri de la Google in saptamana care a trecut. Daca vom fi satisfacuti cu noile propuneri, putem avansa catre o solutie agreata in urmatoarele luni", a declarat pentru Bloomberg comisarul european pentru Concurenta, Joaquin Almunia.
Google este acuzata ca promoveaza propriile servicii specializate de cautare, precum Google News sau Google Finance. Totodata, CE incearca sa determine daca Google copiaza de la companii concurente recenzii la produse turistice sau la restaurante si daca are acorduri cu alte site-uri sau cu dezvoltatori de software indreptate impotriva concurentilor din industria publicitatii.
Google a propus anterior Comisiei Europene sa eticheteze serviciile proprii si sa ataseze acestora link-uri catre cele mai populare servicii specializate ale companiilor rivale. Propunerea a fost respinsa in luna iulie de Almunia, dupa ce mai multi concurenti ai Google, printre care si Microsoft, au cerut CE sa obtina concesii mai dure din partea Google.
"Odata ce vom fi finalizat analiza, odata ce vom fi verificat daca aceste noi propuneri ar putea inlatura motivele noastre de ingrijorare, vom transmite Google ce are de facut", a afirmat Almunia, referindu-se la noile propuneri.
Propunerile... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 12:18
UE ar putea incepe o ancheta pentru a determina daca Google si-a sustinut platforma Android si serviciile destinate smartphopne-urilor si tabletelor prin licentierea sub cost si contracte de exclusivitate cu producatorii.
Autoritatile antitrust ale UE s-au concentrat, in faza preliminara a investigatiei, pe acordurile dintre Google si furnizorii de smartphone-uri care ar putea incalca reglementarile privind concurenta, arata documente obtinute de Financial Times.
Investigatia informala, deschisa de peste un an, a fost accelerata de sesizari recente transmise Comisiei de 14 companii rivale intre care Microsoft, Nokia si Oracle.
Acuzatiile includ licentierea software-ului Android sub costuri si "posibile cereri din partea Google pentru anularea sau amanarea lansarilor de smartphone-uri" bazate pe sisteme de operare rivale sau livrate cu servicii mobile rivale.
Comisia va analiza si daca Google a impus acorduri de exclusivitate cu producatorii de smartphone-uri si tablete in privinta preinstalarii unor servicii ale Google care sunt livrate de obicei impreuna cu Android, precum YouTube.
Aproximativ 74% din totalul dispozitivelor mobile vandute in T1 erau dotate cu Android
Utilizarea la scara larga a Android de catre producatorii de smartphone-uri a consolidat pozitia Google de lider pe servicii mobile online, precum cautare sau harti. Dispozitivele mobile cu sistemul de operare Android au reprezentat 74% din totalul vanzarilor la nivel global in primul... mai mult
Sambata, 15 Iunie 2013, ora 11:10
Google propune modificarea paginii sale de cautare, astfel incat serviciile sale proprii sa fie diferentiate de cele ale companiilor concurente, timp de cinci ani, pentru inchiderea unei investigatii antitrust a Comisiei Europene.
Proprietarul celui mai utilizat motor de cautare din lume a propus sa diferentieze serviciile proprii de cautare de alte linkuri nou create, catre trei servicii de cautare concurente, plasate vizibil, potrivit unui comunicat al CE, transmite Bloomberg.
Google va oferi tuturor site-urilor posibilitatea de a nu permite includerea continutului lor in serviciile sale specializate, asigurand in acelasi timp ca decizia nu va afecta pozitia acestor site-uri in rezultatele motorului sau general de cautare.
Site-urile specializare de cautare concentrate pe cautarea de produse sau pe interogari cu caracter local vor putea sa marcheze anumite categorii de informatii astfel incat acestea sa nu fie inregistrate sau folosite de Google.
Publisherii de ziare vor avea la dispozitie un mecanism prin care vor controla pagina cu pagina afisarea continutului lor pe Google News.
Google nu va mai include in acordurile cu publisherii vreo obligatie scrisa sau nescrisa de a colabora exclusiv cu Google in domeniul publicitatii prin serviciile de cautare online. In plus, companiile de publicitate nu vor mai fi impiedicate prin contract sa efectueze campanii de promovare pe platforme concurente.
Comisarul pentru Concurenta Joaquin Almunia a incercat sa... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 17:27
Google trebuie sa schimbe modul in care prezinta in Europa rezultatele cautarilor sale sau risca sa fie acuzata de incalcarea legislatiei antitrust pentru "redirectionarea traficului", a anuntat comisarul european pentru Concurenta, Joaquim Almunia.
"Inca investigam, dar convingerea mea este ca (n.r. Google) redirectioneaza traficul", a declarat oficialul european pentru Financial Times.
Almunia se refera astfel la tratamentul preferential al Google pentru rezultatele oferite de propriile sale servicii.
Pozitia comisarului european este, astfel, diferita de cea a Comisiei Federale pentru Comert a SUA, care nu a considerat ca practicile Google in acest caz ridica vreo problema.
"Aceasta nu este doar o pozitie dominanta (n.r. pe piata, a Google), ma tem ca este un abuz de pozitie dominanta", adaugat Almunia. Aceste declaratii vin ca un ultimatum direct catre companie, chiar inainte ca negocierile pentru o intelegere in acest caz sa intre intr-o faza critica.
Comisarul european sustine ca ingrijorarile Comisiei sunt legate de modul in care Google "isi prezinta propriile servicii" si ca "nu discuta algoritmul" pe baza caruia functioneaza cunoscutul motor de cautare.
O posibila solutie in acest caz ar putea fi ca Google sa precizeze situatiile in care propriile sale servicii sunt plasate mai bine decat cele ale competitorilor in afisarea rezultatelor cautarilor artificial si in mod intentionat. mai mult
Duminica, 13 Ianuarie 2013, ora 13:46
Departamentul de Justitie american a anuntat demararea investigatiilor impotriva Apple si a altor furnizori de carti digitale, pentru a afla daca acestea au uzat practici neconcurentiale pe piata cartilor electronice.
Apple, dar si alte companii, precum Hachett Livre de la Lagardere, publisherul Harper Collins de la News Corp, Simon & Schuster de la CBS, Pemguin de la Pearson PLC si GmbH de la Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck, sunt investigate si de Comisia Europeana, anuntul fiind facut in urma cu cateva zil, scrie Engadget.
In ciuda faptului ca oficialii Departamentului de Justitie nu au dat numele companiilor investigate, este foarte posibil ca ei sa se concentreze pe aceiasi furnizori si publisheri majori de e-book-uri. Cel mai probabil, mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 14:37
Compania Apple este anchetata de Comisia Europeana pentru practici antitrust, impreuna cu ale cinci companii de publishing.
UE va supraveghea in urmatoarea perioada unul dintre magazinele online ale Apple, iBook store, furnizeaza carti digitale pentru iPad si iPhone, pentru a afla daca gigantul a uzat sau nu de practici neconcurentiale pe piata cartilor electronice.
Ancheta va viza intelegerile intre Apple si Hachett Livre de la Lagardere, dar si publisherul Harper Collins de la News Corp, Simon & Schuster de la CBS, Pemguin de la Pearson PLC si GmbH de la Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck, potrivit BusinessWeek.
Reprezentantii Comisiei Europene au declarat marti la Bruxelles ca ancheta vrea sa determine daca grupurile de publishing si Apple s-au angajat in intelegeri neconcurentiale.
"Comisia e ingrijorata ca aceste practici ar putea incalca legile antitrust din Uniunea Europeana care interzic formarea de carteluri si practici care restrictioneaza businessul din domeniu", se arata intr-un comunicat trimis oficialii UE. mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 17:05