Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Comisia Europeana a amendat Google cu 1,49 miliarde de euro pentru practici abuzive

Comisia Europeana a amendat Google cu 1,49 miliarde de euro pentru practici abuzive
Comisia Europeana a amendat miercuri Google, divizie a grupului Alphabet, cu 1,49 de miliarde de euro pentru blocarea publicitatii companiilor concurente in rezultatele cautarilor, aceasta fiind a treia penalizare aplica companiei in ultimii doi ani.

Google a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata impunand o serie de clauze restrictive in contractele cu site-urile internet ale tertilor, ceea ce ia impiedicat pe rivalii Google sa afiseze pe site-urile respective anunturi publicitare proprii asociate cu rezultatele cautarilor, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

"Comisia a amendat Google cu 1,49 EUR miliarde de euro pentru utilizarea abuziva ilegala a pozitiei sale dominante pe piata serviciilor de intermediere in materie de anunturi publicitare asociate cu cautarile online. Google si-a consolidat pozitia dominanta in materie de anunturi publicitare asociate cu cautarile online si s-a protejat impotriva presiunii concurentiale prin impunerea unor restrictii contractuale anticoncurentiale pe site-urile de internet ale tertilor", a afirmat in comunicat Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica in domeniul concurentei.

Vestager a explicat ca acest lucru este ilegal din punctul de vedere al normelor antitrust ale Uniunii Europene.

Comportamentul abuziv a durat peste 10 ani si a impiedicat alte societati sa concureze pe baza meritelor si sa inoveze. In acelasi timp, acest comportament a impiedicat consumatorii sa se bucure de avantajele concurentei, a mai afirmat comisarul.

Amenda aplicata de Comisie, in valoare de 1,49 miliarde de euro, (1,29% din cifra de afaceri realizata de Google in 2018), ia in considerare durata si gravitatea incalcarii. Amenda a fost calculata pe baza valorii veniturilor obtinute de Google din intermedierea publicitatii asociate cu cautarile online in SEE.

Google a incetat practicile ilegale la cateva luni dupa publicarea de catre Comisie, in iulie 2016, a comunicarii privind obiectiunile cu privire la acest caz. Decizia impune Google sa puna, cel putin, capat comportamentului sau ilegal, in masura in care nu a facut deja acest lucru, si sa se abtina de la orice masura care ar avea acelasi obiectiv sau efect ori un obiectiv sau un efect echivalent.

Google este pasibila sa faca si obiectul unor actiuni civile in despagubire care pot fi introduse in instantele din statele membre de catre orice persoana sau intreprindere afectata de comportamentul sau anticoncurential. Noua directiva UE privind act ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana a amendat Google cu 1,49 miliarde de euro pentru practici abuzive" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 925 ori