UE: Intel a vrut sa-si scoata de pe piata firma concurenta AMD

Luni, 30 Iulie 2007, ora 09:06
1152 citiri

Grupul american Intel este acuzat de Comisia Europeana ca a incercat prin practici ilegale sa scoata de pe piata procesoarelor pentru computere personale si servere compania concurenta Advanced Micro Devices (AMD), transmite Reuters. Cele doua companii produc toate procesoarele care intra in componenta celor aproximativ un miliard de PC-uri si servere existente la nivel mondial, piata din care Intel detine o cota de circa 80%.

Comisia acuza Intel, in cel mai recent caz antitrust lansat impotriva unui grup tehnologic important, ca a incalcat prevederile legale "pentru a exclude principalul sau rival, AMD, de pe piata microprocesoarelor". Consilierul juridic al Intel, Bruce Sewell, a declarat ca grupul a respectat legea, iar documentul in care sint prezentate acuzatiile Comisiei include mai multe erori. "Sintem convinsi ca piata microprocesoarelor functioneaza normal, iar comportamentul Intel a fost legal, a permis concurenta si a fost in beneficiul consumatorilor", a spus Sewell.

Comisia Europeana sustine ca Intel a comis trei tipuri de incalcari ale legislatiei antitrust. Potrivit acuzatiilor, grupul ar fi acordat reduceri de pret producatorilor de computere, pentru ca acestia sa cumpere majoritatea procesoarelor de la Intel, si a platit producatorii pentru a amina sau a anula lansarea unor produse care aveau in componenta cipuri AMD. De asemenea, Intel ar fi vindut procesoare clientilor strategici sub pretul pietei, in contextul concurentei cu AMD. Intel poate raspunde acuzatiilor si poate solicita o audiere.

Comisia Europeana poate amenda Intel, dupa analizarea raspunsului companiei, daca va considera ca acuzatiile sint justificate. O astfel de amenda se poate ridica pina la 10% din cifra anuala de afaceri, dar analistii considera ca sansele ca penalizarea sa fie atit de ridicata sint reduse. Intel poate face apel fata de o eventuala decizie negativa a institutiei europene.

AMD a anuntat vineri ca acuzatiile Uniunii Europene impotriva Intel vor fi in beneficiul consumatorilor si al producatorilor de computere. Compania si-a majorat cota de piata in raport cu Intel, in 2005 si in 2006, dar spre sfirsitul anului trecut a suferit un recul, dupa ce grupul concurent a lansat noi procesoare si a redus preturile la modelele mai vechi.

Continuarea in <a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=12693&art=33050&cHash=03074b9b84>Cotidianul</a>

<b>Bloombiz</b>