Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis in calitate de reclamant, cu sprijinul asociatiei 2Celsius si sustinut de ClientEarth, a pornit actiunea in justitie impotriva Primariei Generale a Municipiului Bucuresti privind inabilitatea acesteia de a asigura un aer curat pentru cetatenii Capitalei.
Conform legislatiei in vigoare, Primaria Capitalei este responsabila de pregatirea si adoptarea planurilor de calitate a aerului pentru regiunea capitalei.
Ecopolis ataca in justitie o serie de prevederi ale Planului Integrat privind Calitatea Aerului (PICA), elaborat de primarie in scopul combaterii poluarii aerului, se arata intr-un comunicat postat pe platforma aerlive.ro, care afiseaza datele primite de la senzorii independenti din Bucuresti.
Ecopolis sustine ca aproape toate masurile propuse in PICA nu respecta cerintele legale de a fi cuantificabile si eficiente in solutionarea problemelor specifice.
Masurile sunt atat de evazive incat este imposibil de a le fi evaluat impactul, continutul Planului nu isi atinge obiectivul, iar Primaria trebuie sa imbunatateasca PICA pentru a indeplini cerintele legale prevazute in Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului inconjurator - care transpune Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind calitatea aerului inconjurator si un aer mai curat pentru Europa.
Anexele Directivei stabilesc nivelurile maxime ale anumitor poluanti. Limitele pentru PM10 si NO2 au intrat in vigoare in 2005 si 2010,... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 21:15
Bucurestenii au, incepand din 12 decembrie, inca un etalon pentru a intelege cat de poluat este aerul din orasul in care locuiesc, in urma investitiei realizate de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Fundatia ETA2U, alaturi de organizatiile partenere: OPTAR, 2Celsius si Observatorul Roman de Sanatate.
Acestea au lansat platforma www.aerlive.ro in varianta beta, si masoara calitatea aerului prin intermediul a zece senzori amplasati in puncte cheie ale orasului.
Platforma isi propune pentru 2020 sa ajunga la cel putin 50 de senzori integrati si le va permite bucurestenilor sa gazduiasca in propriul camin senzori de masurare a calitatii aerului, daca isi doresc.
"Cele mai multe depasiri - 11 zile - au fost inregistrate la statia Calea Mosilor, iar cea mai mare depasire a limitei a fost inregistrata la statia Piata Sudului, statia masurand o valoare a PM10 de 123 ug/m3 (mai mult de dublul limitei europene, de 50 µg/m3)", se arata in comunicatul care anunta lansarea aerlive.ro.
"Datele obtinute prin intermediul platformei aerlive.ro sunt un nou semnal de alarma cu privire la impactul negativ pe care aerul poluat il are asupra sanatatii fiecarui bucurestean. Peste 25.000 de romani mor anual prematur din cauza poluarii aerului, iar majoritatea acestora sunt din Bucuresti, conform Agentiei Europene a Mediului. Poluarea este responsabila pentru o treime din cazurile de cancer la plamani, iar copiii sunt cei mai afectati. Expunerea la particulele toxice... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 10:54