De la comportamentul inadecvat al functionarului de la ghiseu la erorile tehnice care pot pricinui pagube, nedreptatile comise de banci impotriva clientilor pot merge dincolo de clauzele fragrant abuzive din contracte.
Conform ANPC, clientii au facut de la inceputul anului peste 6.000 de reclamatii cu privire la banci si IFN-uri.
Printre acestea, pe langa nemultumirile care fac frecvent obiectul actiunilor in instanta (precum nerespectarea clauzelor contractuale, neinscrierea in contractul de credit a tuturor comisioanelor, redactarea contractelor intr-o forma necorespunzatoare, existenta clauzelor abuzive etc.), clientii au sesizat si probleme ce sunt percepute la nivel general ca fiind mai putin "grave".
Reprezinta in fond tot un abuz, chiar daca in forma atenuata. Plangerile adresate bancii sau medierea sunt solutiile recomandate de specialisti.
Ce au reclamat clientii:
Functionarea defectuoasa a ATM-urilor
Potrivit avocatilor Decalex, in acest caz, chiar daca facem o plangere la banca, aceasta e acoperita, intrucat ATM - urile nu sunt ale bancilor, ele fiind inchiriate de banci de la diverse firme prestatoare de astfel de servicii. Prin urmare, o plangere la banca are ca raspuns in proportie de 99% dintre cazuri scuza potrivit careia a notificat compania care i-a inchiriat ATM-ul si urmeaza ca aceasta sa remedieze situatia in cel mai scurt timp posibil. Practic, bancile se spala pe maini si ies din aceasta ecuatie.
Citeste mai multe despre Abuzul... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 09:07
Clientii bancilor au trimis la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), de la inceputul anului, peste 800 de reclamatii ce vizeaza cresterea dobanzilor la credite si modificarea clauzelor contractuale fara instiintare in prealabil, potrivit datelor centralizate de ANPC.
"Trebuie sa analizam fiecare plangere in parte, pentru a vedea unde a fost incalcata legislatia si unde este vorba despre vina consumatorului, in caz ca acesta nu a citit cu atentie ce semneaza. Sunt situatii in care este vina bancii, atunci cand introduce, ulterior incheierii creditului, comisioane noi si majorari nejustificate, si situatii in care omul a acceptat de buna voie o dobanda variabila", a aprecizat, luni, seful Directiei de Integrare Europeana din ANPC, Mihail Meiu.
La inceputul anului 2009, ANPC a demarat o campanie de informare a populatiei sub deviza "Nu semna cu ochii inchisi!", pentru a reduce numarul de cazuri in care romanii se angajeaza la un credit bancar fara a cunoaste toate conditiile contractului.
Potrivit lui Meiu, anul trecut, peste 4.000 de consumatori au depus plangeri la ANPC legate de serviciile bancare.
In 2008, totalul reclamatiilor inregistrate de ANPC a fost de aproximativ 52.000, peste jumatate dintre ele fiind rezolvate in favoarea consumatorilor. "Multe dintre reclamatiile primite nu vizau activitatea ANPC si au fost redirectionate catre alte institutii", a mai spus Mihail Meiu.
mai mult
Luni, 16 Martie 2009, ora 14:43
Consumatorii europeni sunt nemultumiti de serviciile bancare, furnizorii de energie si de transportul in comun si nu se simt bine aparati de puterile publice, potrivit unui raport publicat luni de Comisia Europeana, relateaza AFP. "Sunt foarte ingrijorata de rezultatul prost din trei sectoare de servicii esentiale in viata cetatenilor", a comentat comisarul pentru protectia consumatorului, Meglena Kuneva, prezentand acest raport bazat pe date stranse in 2008. Insa, Comisia nu poate face altceva decat sa "insiste pe langa state asupra pertinentei acestor plangeri", a recunoscut ea. Un consumator din doi "nu se simte protejat corespunzator de dispozitiile in vigoare in UE", subliniaza raportul. Cea mai mare nemultumire se inregistreaza in Franta, cu 60% pareri negative, in crestere cu 20% fata de 2006. Consumatorii francezi sunt foarte critici fata de puterile publice, acuzate de 52% dintre respondenti ca nu le apara drepturile. 76% se orienteaza spre asociatiile de protectie a consumatorilor - proportia cea mai ridicata din toate statele UE. Concret, Kuneva a criticat cresterea preturilor, practicata de distribuitorii de electricitate si gaz. CE va efectua in 2009 "o analiza aprofundata a situatiei consumatorilor pe piata de electricitate en detail", ale carei rezultate vor fi prezentate la sfarsitul anului, a anuntat ea. "Consumatorii merita mai mult", a subliniat Kuneva. Ea a mai denuntat practicile tarifare din sectorul bancar, mai ales "taxele bancare cu care... mai mult
Luni, 02 Februarie 2009, ora 17:32