75% dintre romani cred ca Pilonul II de pensii private obligatorii ar trebui mentinut, iar satisfactia lor fata de acest sistem este in crestere, potrivit unui sondaj national de opinie realizat recent.
Sondajul derulat de catre institutul ISRA Center la solicitarea APAPR in perioada octombrie-noiembrie 2019 arata ca dupa aproape 12 ani de functionare a sistemului de pensii obligatorii private, doua treimi dintre romani cred ca Pilonul II de pensii este o idee buna, iar trei sferturi spun ca acesta ar trebui mentinut.
"Nivelul de satisfactie al romanilor privind administrarea Pilonului II este in crestere la nivelul principalilor indicatori (acces la informatie, claritatea informatiei, costurile de administrare). 45% spun ca au multa si foarte multa incredere in sistemul de pensii private", mai arata sondajul, potrivit unui comunicat de presa al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Pilonul II - singurul mod de economisire pentru cei mai multi romani
Sondajul mai arata ca, in pofida cresterii cu 15% a salariului mediu pe economie in 2019, tot mai putini romani spun ca pot economisi o parte din veniturile lor: doar 34% dintre romani economisesc cu regularitate (in scadere fata de 45% in 2018), in timp ce 60% dintre cei intervievati spun ca nu pot pune deoparte niciun leu din ce castiga (in crestere fata de 51% in 2018).
Corelatia acestor informatii, precizeaza institutul ISRA Center, sugereaza o inclinatie spre consum a... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2020, ora 11:25
Sistemul de pensii administrate privat a suferit in ultimii ani cateva socuri negative, iar Guvernul va incerca sa corecteze vineri o mare parte dintre inechitati, iar restul in cursul anului urmator, a declarat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
"Sistemul de pensii administrate privat a suferit in ultimii ani cateva socuri negative. Eliminarea acestor socuri negative din sistem nu se va intampla peste noapte, dar vom incerca sa corectam chiar astazi o mare parte dintre inechitati si restul anul urmator. Sunt costuri de tranzitie pe care nu ni le putem asuma", a spus ministrul Finantelor.
Potrivit acestuia, vineri, in sedinta de guvern, se va da o prima citire ordonantei cu modificarile aduse OUG 114, iar cerintele de capital pentru Pilonul II introduse prin acest act normativ vor fi eliminate.
"Vestea buna este ca astazi, in sedinta de guvern de la ora 17:00, se va da o prima citire a ordonantei cu elementele pe care le vom schimba din Ordonanta 114 si cerintele de capital pentru sistemul Pilon II pentru pensii introduse prin Ordonanta 114 vor fi eliminate. Si acea optiune de a trece de la Pilonul II la Pilonul I, la care au aderat doar 504 persoane, va fi eliminata. Restul vor fi pe parcursul anului viitor", a dat asigurari Citu.
Si premierul Ludovic Orban a anuntat, la inceputul sedintei de guvern de vineri dimineata, ca in a doua sedinta de azi, care incepe la ora 17:00, se va dezbate in prima lectura proiectul de modificare a OUG 114, pe care isi... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 12:28
Guvernul ar putea amana, prin ordonanta de urgenta, termenul pana la care administratorii fondurilor de pensii private trebuie sa isi majoreze capitalul social (prevedere din OUG 114), a declarat vineri ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.
Potrivit acestuia, astfel va exista mai mult timp pentru discutii de ordin tehnic pe aceasta tema.
Teodorovici a precizat ca a avut, joi, discutii pe aceasta tema cu administratorii fondurilor de pensii private si urmeaza ca acestia sa ii trimita o scrisoare, in cursul zilei de azi, pentru a-i prezenta ultimele propuneri.
"Am avut ieri (joi - n.red.) discutii cu administratorii fondurilor de pensii si a ramas ca trimit azi o scrisoare catre noi ca raspuns la ceea ce am discutat ieri. In cazul in care ceea ce s-a discutat este convenit, atunci clar va fi in ordonanta.
Trebuie sa luam o decizie pana la final de martie, pentru ca altfel efectul se produce si atunci sigur va fi o modificare legata de Pilonul II de pensii in aceasta ordonanta, dar in sensul poate de a intinde termenul de aplicabilitate a OUG 114, o prorogare pe termen foarte scurt, pentru a fi mai mult timp pentru discutii de ordin tehnic", a declarat Teodorovici.
Tododata, ministrul de Finante a subliniat ca administratorii fondurilor de pensii private s-au aratat dispusi sa investeasca in proiectele statului si astfel sa vina cu un aport mai mic la cresterea capitalului social.
"Ei au fost interesati de acest aspect si au trimis cateva documente. Ar fi... mai mult
Vineri, 22 Martie 2019, ora 17:26
Varujan Vosganian, vicepresedinte al ALDE, s-a pronuntat marti categoric impotriva preluarii banilor din Pilonul II de pensii, cel administrat privat, la pilonul de stat.
"Preluarea banilor de la Pilonul II la Pilonul I ar fi o frauda la Constitutie, ar fi un abuz si asa ceva nu cred ca e posibil", a spus deputatul ALDE, care este economist de profesie si a fost ministru al Finantelor si al Economiei.
In plus, vicele ALDE a subliniat ca banii din Pilonul II de pensii sunt ai romanilor, iar dreptul de proprietate este clar dovedit de faptul ca aceste sume pot fi lasate mostenire in caz de deces al titularului de cont.
Cat despre ideea vehiculata de liderii marcanti ai PSD si ai Guvernului, cum ca romanii ar urma sa opteze intre Pilonul I si II de pensii, Vosganian aminteste ca "in 2008 au optat" deja, asa incat acum ar insemna ca trebuie sa schimbe optiunea, iar automat cei care au dorit sa aiba contributii la Pilonul II ar trebui sa ramana acolo.
Ce spune ministrul de Finante despre Pilonul II
Amintim ca tot azi ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, nu a negat o posibila suspendare a platilor catre Pilonul II, sustinand ca atunci cand Guvernul va avea un concept clar il va prezenta public, evitand insa sa spuna daca el considera ca banii din acest pilon de pensii private apartin romanilor sau statului.
Intrebat daca se poate suspenda contributia la Pilonul II de pensii pe o perioada de 6 luni sau chiar un an, Teodorovici nu a negat aceasta varianta si... mai mult
Marti, 22 Mai 2018, ora 14:24
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca Pilonul II de pensii private este esential pentru consolidarea dezvoltarii economice si sociale sanatoase a Romaniei, in conditiile in care evolutiile demografice pe termen mediu indica faptul ca, in urmatorii 15 ani, fiecare angajat din Romania va ajunge sa sustina aproximativ 2,5 pensionari.
Intr-un comunicat remis joi AGERPRES, AOAR atrage atentia asupra faptului ca in cazul in care tendintele actuale de imbatranire a populatiei si de migratie se mentin, pana in anul 2050 Romania va deveni tara din Europa cu populatia cea mai imbatranita si cu un numar de persoane active in scadere semnificativa.
"Ca atare, reforma sistemului public de pensii nu este o solutie suficienta pentru problema cu care ne confruntam. In acelasi timp, dezvoltarea sau cel putin mentinerea la nivelul actual a sistemului de pensii private lansat in perioada 2007 - 2008 este minim necesara pentru imbunatatirea capacitatii generale a intregului sistem de pensii de a face fata asteptarilor populatiei active. Pentru majoritatea angajatilor romani, Pilonul II reprezinta singura forma reala de economisire, beneficiind de garantia absoluta asupra contributiilor proprii. Pilonul II de pensii constituie, deci, o sursa sigura de venit, complementara veniturilor potentiale din pensia publica, scopul primordial al acestui instrument fiind economisirea pentru perioada varstei a treia", sustin oamenii de afaceri.
De asemenea, banii... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 12:46
Pilonul 2 de pensii nu se desfiinteaza, dar e posibil ca romanii sa nu mai fie obligati sa cotizeze la acest fond, a declarat, miercuri, Lia Olguta Vasilescu.
Mai exact, ministrul Muncii a spus ca Guvernul analizeaza posibilitatea de a oferi fiecarui contribuabil posibilitatea de a opta intre Pilonul I si Pilonul II de pensii.
"Nu este niciun fel de modificare fata de ceea ce am comunicat acum trei luni si eu, si domnul presedinte Liviu Dragnea, in sensul ca nu se desfiinteaza acest Pilon II de pensii, nici nu am avea cum sa facem acest lucru, doar ca analizam la ora actuala posibilitatea ca fiecare persoana sa poata sa opteze, adica sa nu mai fie o obligatie prin lege ca persoana sa fie si la Pilonul I, si la Pilonul II de pensii si sa-i dam posibilitatea sa opteze", a sustinut ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, la Parlament, potrivit Mediafax.
Aceasta a adaugat ca in 2008, pe vremea cand nu implinise inca 35 de ani, a putut opta intre Pilonul I si Pilonul II si l-a ales pe primul.
"Eu, la vremea respectiva, asa am facut. Eram exact intre varsta de 34 si 35 de ani, in acel an s-a putut opta, nu am fost redistribuita direct la Pilonul II - asa cum spunea astazi un personaj din Parlament care nu avea cum sa cunoasca situatia mai bine decat mine - si eu, la vremea respectiva, am ales sa raman doar la Pilonul I de pensii, pe considerentul ca statul nu poate niciodata sa dea faliment.
Cand vorbim despre firme private este cu totul alta discutie, dar eu va... mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 10:32
Premierul Mihai Tudose a declarat marti ca, in cazul in care se va ajunge ca Pilonul II de pensii sa devina optional, populatia nu va fi consultata in legatura cu aceasta varianta, dar va avea posibilitatea sa opteze.
"Daca se ajunge in acea situatie, nu va fi o consultare a populatiei, ci va fi prezentata situatia si populatia opteaza", a spus Mihai Tudose, intrebat cum va consulta Guvernul populatia in cazul in care Pilonul II de pensii va deveni optional.
Aceasta declaratie este la fel de neclara ca cea de saptamana trecuta, cand premierul a anuntat ca Pilonul II nu va fi desfiintat, dar ca este posibil sa devina optional, romanilor urmand sa le fie prezentata o analiza comparativa, pentru a lua decizia cea mai buna in ceea ce priveste pensia lor.
El a precizat, insa, ca nu a fost luata o decizie in acest sens, avand in vedere ca in prezent se desfasoara o analiza.
"La ceea ce lucreaza Ministerul de Finante acum, impreuna cu Casa de Pensii, cu cei de la ASF, este o analiza pe Pilonul I si pe Pilonul II, sa vedem unde si cum stau banii romanilor cel mai bine. Ca sa va spun in premiera, cred ca solutia este sa anuntam populatia, in functie de nivelul de salarizare, unde e mai bine sa isi puna banii: la Pilonul I, la Pilonul II, toti la Pilonul I sau sa ramana ca acum.
Dar devine optional. Optional doar daca vrei de la Pilonul II la Pilonul I, pentru ca invers nu se poate. Nu desfiinteaza nimeni Pilonul II, nu il nationalizeaza nimeni, nu ii face nimic rau.... mai mult
Marti, 12 Septembrie 2017, ora 14:21
Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 5,06 miliarde lei (1,24 miliarde euro) la sfarsitul lunii aprilie, in crestere cu 3,58% fata de luna anterioara, arata un raport publicat marti de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), conform NewsIn. Cele noua fonduri de pensii obligatorii de pe piata aveau, la sfarsitul lui aprilie, 5,29 milioane participanti la pilonul II inscrisi la Casa Nationala de Pensii (CNPAS), in crestere cu 0,42% fata de luna anterioara.
Fondul ING continua sa controleze peste o treime (39,02%) din piata pensiilor private de pe pilonul II, cu active de 1,97 miliarde lei la finalul lui aprilie. Pe locul al doilea se afla AZT Viitorul Tau, gestionat de Allianz-Tiriac Pensii Private, cu active de 1,17 miliarde lei si fondul Aripi, gestionat de Generali, cu active de 408,31 milioane lei.
Guvernul a inghetat pentru 2009 la 2% contributia la pensiile private obligatorii, intarziind schema de majorare treptata a contributiilor inca din al doilea an de la lansarea sistemului. In 2010, contributia la pilonul II a fost majorata la 2,5%, urmand ca in acest an sa fie de 3%.
In programul initial, nivelul contributiei la pensiile private obligatorii urma sa se majoreze cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an, incepand din 2009, pana ce ajunge la 6% din salariul brut al participantilor intr-un interval de opt ani, respectiv 2016. mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 14:44
"Administratorii nu colecteaza banii, pentru ca ii colecteaza statul, nu ii depoziteaza, pentru ca de asta se ocupa niste banci, nu-i garanteaza, pentru ca nu se garanteaza decat valoarea nominala, care este irelevanta, si nu platesc. De platit pensiile, le vor plati niste fonduri de plata care nu au fost inca infiintate. Este o afacere sigura si foarte mare, servita pe tava, care va depasi 1 miliard de euro pe an in 2013 si care practic nu are riscuri pentru cei care fac afacerea. Toate riscurile sunt transferate de la administrator la contribuabil", a declarat Liviu Voinea, Director Executiv GEA, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro, despre sistemul pensiilor private obligatorii. Va ajunge Romania in aceeasi situatie ca Ungaria, unde activele fondurilor de pensii private au ajuns inapoi la buget pentru a reduce deficitul?
Ar fi de dorit, dar nu cred ca vom ajunge prea curand, pentru ca lobby-ul fondurilor de pensii este foarte puternic in Romania.
Este o decizie politica si nu cred ca ar fi gresita. Ungaria nu este singura tara care a facut asta. Si Slovacia a facut-o.
Cand Romania a introdus Pilonul II, ne-am raportat la experienta altor tari est-europene, pentru ca in Vest nu are nicio tara pilonul II, si am zis "ia uite cum au facut Slovacia, Ungaria, tarile baltice".
Atunci au fost bune, acum cand au desfiintat Pilonul II nu mai sunt atat de bune ca exemplu.
De ce a ales Ungaria o masura atat de dura?
Este normal. Fondurile de pensii reprezinta o gaura la... mai mult
Miercuri, 09 Martie 2011, ora 23:31