Statul vrea sa cedeze unui potential investitor privat 51% din proiectul de 6,5 miliarde de euro al reactoarelor nucleare 3 si 4 din Cernavoda, dar va pastra, alaturi de Nuclearelectrica (SNN), cel putin 30% din actiuni.
Pentru inceput se va crea o societate mixta din aportul exclusiv in numerar al Nuclearelectrica si al investitorului privat selectat, corespunzator unor cote de 49%, respectiv 51%, se arata intr-o strategie a Nuclearelectrica privind atragerea unui partener in aceasta investitie.
Strategia va fi supusa aprobarii AGA Nuclearelectrica din 22 august.
Nuclearelectrica va contribui initial la capitalul social al firmei mixte cu aport in numerar in functie de necesitati, dar nu mai mult de 2 milioane de euro, reprezentand 49% din capitalul initial al firmei mixte. Firma mixta se va transforma, dupa doi ani, in producator independent de electricitate (IPP).
In aceasta societate mixta, Nuclearelectrica va transfera valoarea investita in EnergoNuclear (firma mixta creata pentru acest proiect in urma cu mai multi ani si care este acum controlata integral de Nuclearelectrica).
Ulterior fazei initiale de constituire a firmei mixte, se va avea in vedere valorificarea investitiei efectuate de Nuclearelectrica in EnergoNuclear, urmarindu-se obiectivul principal ca Nuclearelectrica sa detina o participare in firma mixta, in afara aporturilor initiale si dupa caz, care sa asigure protejarea investitiilor Nuclearelectrica in EnergoNuclear.
"In cadrul... mai mult
Luni, 11 August 2014, ora 13:02
Guvernul trebuie sa ia in acest an o decizie privind continuarea proiectului de constructie a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, grupul italian Enel urmand sa hotarasca ulterior daca ramane implicat in proiect sau nu.
"Nu parasim proiectul (de la Cernavoda - n.r.). Proiectul este cu semnul intrebarii. (...) Le-am spus oamenilor nostri ca, in conditiile in care cel mai mare actionar vrea sa vanda jumatate din proiect, jumatate de participatie, si nu a gasit deocamdata cumparator, nu este clar daca proiectul va continua. Daca nu continua, vom pleca", a declarat miercuri Luca D'Agnese, CEO Enel Romania.
El a adaugat ca Guvernul va trebui sa decida in acest an daca pastreaza proiectul sau nu, grupul italian de utilitati urmand sa decida ulterior daca ramane implicat. Reprezentantul Enel afirma ca in prezent exista un risc semnificativ ca proiectul sa nu gaseasca investitori.
"Noi am fost hotarati sa ramanem, in acest timp Guvernul nu a gasit inlocuitori pentru investitorii care au plecat. Costul proiectului a crescut. (...) Nu luam nicio decizie pana nu ne convingem ca proiectul exista", a spus D'Agnese.
Proiectul, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau planificate sa inceapa in 2010. Din compania de proiect au facut parte initial Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (grup franco-belgian).
Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 17:12
Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, prelungirea acordului de investitii pentru realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda dupa 1 ianuarie 2013, pentru a atrage noi investitori, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Andrei Zaharescu.
"Memorandumul pentru continuarea realizarii proiectului unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda cuprinde situatia la zi si problemele care sunt de rezolvat. Memorandumul propune extinderea duratei de valabilitate a acordului de investitii dupa 1 ianuarie 2013 pentru a crea premisele atragerii de noi investitori", a afirmat Andrei Zaharescu.
Potrivit unor surse guvernamentale, actualul acord de investitii, care expira la finalul lui 2012, cand trebuia luata o decizie asupra investitiei, a fost astfel prelungit cu sase luni, in forma actuala, urmand ca in aceasta perioada sa fie discutate modificari ale documentului.
Acesta a adaugat ca in eventualitatea in care Nuclearelectrica nu va ajunge la o intelegere privind investitia cu ceilalti doi actionari ai EnergoNuclear, ENEL si Arcelor Mittal, statul va rascumpara actiunile acestora cel mult la valoarea lor nominala.
"Acordul va continua prin cooperare intre Nuclearelectrica, ENEL si Arcelor Mittal in cadrul EnergoNuclear pentru o perioada de pana la cel tarziu 31 decembrie 2013. Daca Nuclearelectrica nu ajunge la intelegere, memorandumul propune continuarea proiectului prin rascumpararea la cel mult valoarea nominala a actiunilor... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 16:52
Autoritatile romane au invitat din nou la discutii companiile CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez pentru realizarea proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, a declarat, miercuri, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Rodin Traicu.
"Saptamana trecuta am avut o sedinta cu EnergoNuclear referitoare la ce s-a intamplat pana in 15 septembrie 2012. S-a decis, dupa prezentarea studiului de fezabilitate, sa se reia oportunitatile de atragere de investitori, deoarece motivele pentru care s-au retras nu mai sunt actuale", a afirmat Rodin Traicu.
Secretarul de stat a precizat ca statul nu mai intentioneaza sa detina participatia majoritara in proiect.
"Statul nu mai vrea sa fie majoritar, suntem deschisi la orice forma de colaborare", a precizat Traicu.
Grupul CEZ a anuntat in octombrie 2011 vanzarea actiunilor detinute in cadrul proiectului de finalizare a constructiei centralei nucleare de la Cernavoda catre Nuclearelectrica S.A, iar in ianuarie 2012, companiile GDF Suez, Iberdrola si RWE Power au anuntat, la randul lor, retragerea din acest proiect, din motive ce tin de strategia fiecarei companii.
"Sper ca pana la finalul anului sa avem discutii pentru proiectul nou. Sper ca pana atunci sa primim raspunsuri si sa discutam. Ne asteptam la un raspuns pozitiv si din partea CEZ. In acelasi timp, Arcelor Mittal si Enel ne-au asigurat ca pentru cel putin un an de zile raman in proiect", a adaugat Rodin Traicu.
Acesta a... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 14:38
Guvernul nu poate sustine financiar o participatie mai mare de 40% din compania mixta care ar urma sa investeasca patru miliarde de euro pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, a declarat luni ministrul interimar al Economiei, Lucian Bode.
"Au fost discutii cu companii canadiene (pentru participarea la constructia reactoarelor 3 si 4 - n.r.) si din Coreea. Le-am spus tuturor ca dimensiunea financiara a Romaniei nu poate depasi 40% din actiuni", a afirmat Bode intr-o conferinta de presa.
Compania mixta creata pentru derularea investitiei este EnergoNuclear, controlata in proportie de 84,65% de stat, prin Nuclearelectrica. Ceilalti actionari sunt grupul italian de utilitati Enel, care detine 9,15% din titluri, si ArcelorMittal Romania, care are o participatie de 6,2%.
Bode a adaugat ca, la fel ca in cazul proiectului de peste un miliard de euro al hidrocentralei Tarnita-Lapustesti, si la proiectul reactoarelor nucleare 3 si 4 problema este finantarea.
Centrala nuclearelectrica de la Cernavoda a fost proiectata sa functioneze cu cinci reactoare din tehnologia canadiana CANDU, dar deocamdata functioneaza doar doua unitati. Statul incearca de peste patru ani sa construiasca alte doua unitati, insa nu gaseste investitori.
In 2010 patru companii acceptate in proiect s-au retras - CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (Franta-Belgia).
In luna aprilie, un director din Ministerul Economiei declara ca potentialii... mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 18:14
Participatia statului roman la EnergoNuclear, compania de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, ar putea fi redusa de la 51% chiar si sub 25%, a declarat luni directorul general al Complexului Energetic (CE) Craiova, Constantin Balasoiu, potrivit NewsIn."Se discuta mai multe scenarii. Un scenariu posibil este ca statul roman, prin Nuclearelectrica, sa-si pastreze actuala participatie de 51%, participatia maxima posibil. Iar participatia minima, cel mai jos scenariu, ar fi sa scada sub 25%", a declarat luni la Constanta Constantin Balasoiu, prezent la Forumul Regional al Energiei FOREN 2010.
La randul sau, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban, spunea la sfarsitul lunii mai ca s-a decis reducerea participatiei statului roman la EnergoNuclear, compania de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, de la 51%, o varianta posibila putand fi la circa 25%.
mai mult
Luni, 14 Iunie 2010, ora 14:17
Statul roman si-ar putea reduce participatia pe care o detine la EnergoNuclear, compania mixta care va construi reactoarele nucleare 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, de la 51%, cat are in prezent, la 20-34%, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro Adriean Videanu, relateaza Mediafax."Dat fiind situatia de criza va fi dificil ca statul roman sa finanteze partea de 51%.
Trebuie sa privim cu realism acest lucru, si dat fiind faptul ca grupurile 3 si 4 reprezinta poate cel mai atractiv proiect nuclear in aceasta zona a Europei, este pacat ca noi, statul, sa blocam dezvoltarea acestui proiect.
Ne diminuam partea, astfel incat statul roman sa fie un actionar care sa participe activ la dezvoltarea proiectului si sa nu fie o frana.
Undeva intre 20 si 34%", a spus ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri.
Adriean Videanu considera ca prin reducerea participatiei, statul va permite crearea unei competitii in sectorul energetic.
"E un element de credibilitate pentru a incuraja investitiile private in productia de energie. Asa, daca statul devine singurul si unicul producator, chiar daca eu doresc sa privatizez managementul celor doua companii energetice, cred ca este important sa dam un semnal in zona aparitiei majoritare a sectorului privat in zona productiei de energie", a mentionat Videanu.
Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri declara la inceputul lunii ianuarie ca in doua-trei luni va lua o decizie cu privire la reducerea participatiei... mai mult
Vineri, 21 Mai 2010, ora 10:52
Din cauza crizei financiare, Romania ia in calcul reducerea participatiei la constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, la intocmirea bugetului pe 2010, a declarat marti ministrul Economiei, Adriean Videanu. Potrivit unor surse, s-ar putea reveni la varianta initiala in care statul detinea 20% din investitie. Problema este ca Romania a pierdut, pe langa ocazia unei bune afaceri, si credibilitate in fata investitorilor, din cauza razgandirilor. Autoritatile vor discuta despre reducerea participatiei statului la constructia reactoarelor nucleare 3 si 4, la intocmirea bugetului pe 2010, sustine Adriean Videanu, ministrul economiei. "Trebuie sa luam o decizie si (...) sa fim realisti", a declarat ieri Videanu, citat de Mediafax. "Reducerea participatiei se datoreaza faptului ca prin politicile bugetare actuale s-a redus capacitatea de a finanta proiectul asa cum l-am gandit noi in 2008", a declarat Varujan Vosganian, fostul ministrul al economiei si finantelor. Acesta anunta in urma cu un an schimbarea participatiei statului de la 20% la 51% si sustinea ca Romania are resurse pentru acest proiect.
mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 09:55