ArcelorMittal si Enel vor sa ramana in proiectul Cernavoda

Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 23:22
1645 citiri
ArcelorMittal si Enel vor sa ramana in proiectul Cernavoda

Companiile ramase in proiectul construirii reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, ArcelorMittal, Enel si Nuclearelectrica, sunt decise sa continue investitia, potrivit Ministerului Economiei, informeaza Mediafax. 

Companiile semnatare ale Acordului Investitorilor au avut luni o intalnire, dupa ce grupurile energetice RWE (Germania), GDF Suez (Franta-Belgia) si Iberdrola (Spania) au anuntat, printr-un comunicat comun, ca se vor retrage din proiect, motivand incertitudinile economice si privind piata energiei.

"Trei dintre investitori au anuntat la reuniune ca se vor retrage din proiect, din motive ce tin de strategia fiecarei companii. Companiile ramase in proiect, Nuclearelectrica, Arcelor Mittal si Enel, si-au reafirmat decizia de a continua proiectul", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Institutia aminteste ca la finele anului trecut Comisia Europeana a emis o opinie favorabila referitoare la aceasta investitie.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei Karoly Borbely a declarat recent pentru MEDIAFAX ca autoritatile discuta cu companii din SUA, Canada si Rusia posibilitatea ca acestea sa preia actiuni in firma care construieste reactoarele nucleare 3 si 4 la Cernavoda, dupa ce grupurile europene CEZ, Iberdrola, RWE si GDF SUEZ au renuntat la proiect.

RWE si GDF SUEZ detin cate 9,15% din capitalul EnergoNuclear, iar Iberdrola are o cota de 6,2%. Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat pentru MEDIAFAX ca proiectul de la Cernavoda ramane unul prioritar pentru Romania.

La randul sau, Tudor Serban, consilier al ministrului Economiei, a declarat ca Romania va cauta noi investitori pentru constructia celor doua reactoare.

Constructia unitatilor 3 si 4, ale carei costuri sunt evaluate la patru miliarde de euro, este derulata de firma mixta EnergoNuclear, in care statul, prin Nuclearelectrica, detine participatia majoritara.

Primul investitor care a anuntat ca se retrage din proiect a fost grupul ceh de utilitati CEZ, care avea o participatie de 9,15% in EnergoNuclear.

CEZ si-a anuntat aceasta intentie in septembrtie 2010. Unitatile 3 si 4 ar dubla, in cazul in care vor fi construite, puterea instalata a centralei de la Cernavoda, la circa 2.800 MW si ar asigura, impreuna cu cele doua reactoare functionale, aproximativ 40% din energie produsa la nivel national.

Potrivit planurilor initiale ale Guvernului, constructia celor doua reactoare ar fi trebuit sa inceapa in 2009 si sa se incheie in 2014-2015. In 2009 termenele pentru inceperea si finalizarea lucrarilor au fost extinse pana in 2011-2012, respectiv 2016-2017. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#mittal, #enel, #cernavoda, #energie, #centrala , #stiri Enel