Cetatenii romani cu drept de vot din strainatate, care vor sa voteze prin corespondenta la alegerile parlamentare de anul acesta sau la o sectie de votare mai aproape de casa, au inceput deja se inscrie online pe portalul www.votstrainatate.ro.
Inscrierile au inceput pe 1 aprilie, iar pana acum cei mai multi romani care s-au inregistrat sunt din Elvetia (48), Germania (14), Marea Britanie (11), Italia (9) si Franta (5), arata Autoritatea Electorala Permanenta.
"Credem cu tarie ca de data aceasta lucrurile vor functiona chiar mai bine, apreciem ca AEP a tinut cont de unele dintre observatiile si recomandarile noastre si ii incurajam pe toti compatriotii nostri sa foloseasca aceasta metoda a votului prin corespondenta cu toata increderea, pentru ca nu este doar sigura si eficienta, dar este si foarte moderna si civilizata.
Iar noi, romanii din Elvetia, dovedim ca am inteles acest lucru, dovada stand ca peste 50% din cererile de inscriere la votul prin corespondenta vin de la romanii din Elvetia", au declarat pentru Ziare.com reprezentantii asociatiei Romani in Basel.
Inregistrarea se realizeaza printr-un formular online, aflat pe site-ul gestionat de Autoritatea Electorala Permanenta, in care se introduc datele personale si optiunea de transmitere in tara sau la reprezentanta diplomatica a votului exprimat prin corespondenta.
Trebuie anexata si copia scanata sau fotografia actului de identitate si a documentului care dovedeste dreptul de sedere, eliberat de... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 17:01
Fostul premier Dacian Ciolos, cel care deschide lista Aliantei USR - PLUS pentru alegerile europarlamentare din luna mai, a declarat, duminica, la Constanta, ca, indiferent ce se va intampla pana in anul 2020, el va candida si pentru Parlamentul Romaniei, pentru ca, spune el, proiectul sau este in Romania.
"Daca va fi nevoie si atat cat va fi nevoie voi merge si in Parlamentul European si voi fi disponibil si pentru Parlamentul Romaniei. De un lucru pot sa va asigur ca, indiferent ce se va intampla pana in 2020, voi fi si candidat pentru Parlamentul Romaniei. Pentru ca proiectul meu este in Romania, chiar daca acum candidez pentru Parlamentul European nu o fac pentru a pleca la Bruxelles, nu am nevoie.
Am stat la Bruxelles cinci ani de zile, daca voiam puteam sa raman acolo si aveam multe lucruri de facut pentru Europa, inclusiv cu impact pozitiv pentru Romania, dar am ales sa vin sa ma implic aici in Romania. Si aceasta candidatura, acum, la Parlamentul European, este tot pentru proiectul la care vreau sa contribui in Romania, in mod foarte clar", a spus Ciolos, intr-o conferinta de presa.
Acesta a dat asigurari ca se afla in relatii bune cu presedintele Klaus Iohannis. "In relatii bune, am mai spus lucrul acesta, nu exista motiv sa nu fim in relatii bune", a aratat el.
Referitor la alegerile prezidentiale, la intrebarea daca va fi contracandidat al actualului sef al statului, Dacian Ciolos a raspuns ca el personal nu poate lua o decizie in acest sens.
"Eu... mai mult
Duminica, 17 Martie 2019, ora 16:33
Jean-Claude Juncker viziteaza Romania, joi, pentru prima data in calitate de presedinte al Comisiei Europene, pentru a se adresa Parlamentului pe tema viitorul Uniunii Europene, acelasi subiect urmand sa fie abordat si in cadrul unei dezbateri cu cetatenii care va avea loc la Muzeul National de Arta al Romaniei.
Deputatii si senatorii se reunesc in sedinta de plen comuna, joi dimineata, de la ora 10:30, pentru a asculta alocutiunea presedintelui CE, Jean-Claude Juncker, intitulata "Viitorul Europei".
Aceeasi tema va fi abordata intr-o intalnire cu cetatenii, organizata de catre Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti la Muzeul National de Arta al Romaniei, intalnire programata la ora 16:30, la care Juncker va veni insotit de comisarul Corina Cretu. Cei doi oficiali europeni vor raspunde la intrebarile celor prezenti, precum si la cele puse prin intermediul retelelor de socializare intrucat evenimentul va fi transmis online.
Intalnirile de acest tip au fost demarate de catre Comisia Europeana dupa iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana si lansarea celor cinci scenarii privind viitorul UE. Astfel, comisarii europeni au mers in tarile membre la astfel de dezbateri cu publicul larg pentru a explica beneficiile proiectului european si perspectivele sale.
La Bucuresti, prima dezbatere de acest tip a avut loc pe 20 aprilie, invitatul fiind Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei, aplaudat de public pentru pledoaria in favoarea unui viitor comun al... mai mult
Joi, 11 Mai 2017, ora 08:23
Dintr-un anumit punct de vedere, vacanta prelungita a politicienilor de la Bucuresti e o binecuvantare. In lipsa valurilor pe care ai nostri le fac de cele mai multe ori pentru nimic, avem ocazia sa digerem mai bine evenimentele care schimba fata lumii asa cum o stiam pana acum.
Reluarea activitatii de prin ministere si administratia centrala s-a produs lent si parca doar pentru cele mai grave urgente, cum ar fi initierea procedurilor de extradare a fugarului Sebastian Ghita - omul care pare sa fi paralizat pentru moment scena politica romaneasca.
Dincolo de emotiile provocate de prinderea si eventuala intoarcere in tara a celui care ar putea provoca inca un cutremur la varful unor institutii, am mai aflat ca legea care ar fi trebuit sa fie piatra de temelie a guvernarii PSD - salarizarea unitara - se mai amana inca o tura si e foarte probabil ca proiectul sa aiba aceeasi soarta cu legea din 2010: Magnifica in forma, vitala pentru viitorul tarii si o urgenta pentru dezvoltarea durabila la care visam de atata timp, doar ca inaplicabila si o imposibilitate de pus in practica.
Singurul lucru pe care l-am aflat dupa ce a trecut Pastele este ca depunerea proiectului in Parlament s-a amanat din nou, acum fara niciun orizont de asteptare. Totusi, doamna Olguta Vasilescu e sigura sigura ca se va aplica de la 1 iulie.
Faptul ca legea salarizarii unitare ar trebui sa fie elaborata in Parlament este poate testul cel mai important, ultim intr-un anumit sens, pe care... mai mult
Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 15:55
Pentru Ungaria "nu este indiferent ce se va intampla duminica si dupa alegeri", intrucat ungurii sunt "interesati" de "o reprezentare puternica din partea comunitatii maghiare in Parlamentul Romaniei".
Este declaratia ministrului ungar al Dezvoltarii, Sesztak Miklos, venit vineri in Harghita.
"Pentru Guvernul Ungariei si pentru Ungaria nu este indiferent ce se va intampla duminica si dupa alegeri, noi suntem interesati sa existe o reprezentare puternica din partea comunitatii maghiare in Parlamentul Romaniei", a spus ministrul.
Sesztak Miklos a afirmat ca vizitele reprezentantilor Guverului de la Budapesta in Romania in ultimele sapamani "nu sunt intamplatoare", fiind legate de scrutinul de duminica, si i-a indemnat pe maghiari sa iasa la vot.
"Ieri a fost premierul Orban (Viktor Orban - n.red.) la Satu Mare, cu doua saptamani in urma a fost presedintele Parlamentului, domnul Kover (Laszlo - n.red.), a fost si vicepremierul acum doua-trei saptamani, toate aceste prezente nu ...citeste mai departe despre "Guvernul Ungariei indeamna maghiarii din Romania sa iasa la vot: Rezultatul alegerilor nu ne e indiferent" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 22:33
Fostul campion mondial de box Mike Tyson, condamnat pentru viol, a vizitat ca invitat de onoare Palatul Parlamentului, in care s-a si ratacit pentru cateva momente.
Vizita a inceput, miercuri, in zona in care se afla Senatul, unde pugilistul a avut parte de o primire oficiala facuta de un grup de senatori. Tyson s-a declarat impresionat de cladire, despre care a spus ca este "uimitoare".
El a mentionat insa ca "politica este neplacuta" si a refuzat sa confirme daca il sustine pe Donald Trump in cursa pentru alegerile prezidentiale din SUA.
Pugilistul a fost escortat de garzi de corp si a grabit pasul pentru a se indeparta de reporterii care l-au insotit pe parcursul vizitei care nu a fost lipsita de situatii neprevazute. Nu de putine ori, Tyson a fost directionat gresit, iar membri din staff-ul sau si-au manifestat indignarea folosind un limbaj licentios.
Fostul campion mondial a avut un moment de ratacire la Senat chiar in holul care da spre cabinetul presedintelui ...citeste mai departe despre "Mike Tyson, condamnat pentru viol, invitat de onoare in Parlament: Politica e neplacuta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2016, ora 16:49
Asteptat de romanii din afara tarii, si avand inca in memorie cozile imense de la alegerile prezidentiale, votul prin corespondenta se anunta deja un fiasco, cu aproximativ 3 luni inainte de parlamentare.
La cateva zile dupa ce romanii din diaspora au amenintat cu boicotarea alegerilor parlamentare, nemultumiti de legea actuala, Ziare.com a stat de vorba cu deputatul de diaspora Aurelian Mihai.
Acesta reprezinta romanii din Europa de Vest si considera nerealist un asemenea boicot.
"Dupa 11 ani traiti in Madrid, mi se pare fantezista ideea unui boicot. Nu-mi imaginez ce au dorit sa exprime persoanele care au vorbit despre un boicot in diaspora. Traind si participand la fiecare alegere din diaspora, pot spune ca nu vad ca realista o asemenea chestiune. Cred ca multe persoane vorbesc in numele multor cetateni, desi nu au reprezentativitate.
Ceea ce am auzit cu referire la acest boicot cred ca nu poate fi decat cel mult o lozinca folosita din punct de vedere politic pentru ...citeste mai departe despre "De ce s-au inscris putini romani la votul prin corespondenta - Deputat de diaspora: Lipsa informatiei si teama de Fisc" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 August 2016, ora 09:05
Parlamentul Romaniei figureaza pe locul al treilea intr-un top al celor mai impresionante zece cladiri din lume publicat de ziarul englez 'The Independent'.
Inspirat de cartea lui Tom Wilkinson 'Bricks & Mortals: Ten Great Buildings and the People They Made' , publicata de Bloomsbury luna trecuta, clasamentul a fost realizat pe baza sugestiilor venite de la jurnalisti si membri ai societatii civile.
Pe primul loc in aceasta lista figureaza Pantheonul din Roma, urmat de manastirea medievala Rocamadour din sudul Frantei.
Cladirea Parlamentului Romaniei, propunere a jurnalistului Daniel Knowles, este descrisa de acesta drept "hidoasa, dar oarecum impresionanta".
Mezquita de Cordoba (construita ca moschee si transformata ulterior in catedrala), se situeaza pe pozitia a patra. Urmeaza, in ordine, Biblioteca Universitatii Cambridge, castelul Neuschwanstein din Germania, capela de la King's College din Cambridge, catedrala St. Paul din Londra, complexul de la Taj Mahal si catedrala catolica din Liverpool. mai mult
Marti, 05 August 2014, ora 08:40
Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Mariana Campeanu, a declarat miercuri, la o conferinta privind egalitatea de sanse intre femei si barbati, ca reprezentarea femeilor in Parlament a crescut de la o legislatura la alta, ajungand in prezent la 11,5%, dar este inca departe de situatia din Parlamentul European unde depaseste 33%.
"In Romania s-au facut ceva pasi in ultima vreme (in privinta egalitatii de sanse intre femei si barbati - n.r.). In Parlamentul care este acum in functiune exista o crestere a reprezentarii femeilor la 11,5% de la 9,8% cat a fost in Parlamentul anterior. Este insa atat de mica incat, poate, nu ar trebui sa o scoatem in evidenta, dar este, totusi, un progres. Mai trebuie sa tinem cont si de faptul ca in Guvernul Romaniei sunt sase femei ministru", a spus Mariana Campeanu, subliniind ca in Parlamentul European mai mult de o treime dintre deputati sunt femei.
In administratia locala reprezentarea femeilor este foarte slaba
In continuare, ministrul Muncii a mentionat rezultatele unui studiu privitor la situatia femeilor si a barbatilor in pozitii de decizie in administratia publica centrala, realizat de Ministerul Muncii, potrivit carora peste jumatate din posturile de decizie in administratia publica centrala sunt ocupate de femei.
"Totusi, in administratia locala reprezentarea femeilor este foarte slaba. Avem foarte putine femei primar, sunt destul de putine femei consilieri locali si judeteni. Este o... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 08:47