Peste 90% dintre romani nu sunt de acord cu gratierea infractorilor condamnati pentru coruptie, respectiv amnistiei faptelor de coruptie.
Conform unui studiu comandat de Geeks for Democracy, procentul respectiv este de 91%/.
Acelasi studiu arata ca 87% dintre romanii care au votat cu PSD/ALDE/UDMR la alegerile parlamentare din 2016 se opun gratierii si amnistiei.
De asemenea, 63% dintre romani considera ca pedepsele pentru coruptie sunt prea mici.
73% dintre respondenti cred ca viata lor este afectata de coruptie in proportie mare si foarte mare si 80% dintre romani considera ca lupta anticoruptie este importanta pentru ei.
Acelasi studiu a aratat ca 91% dintre romani doresc sa continuam sa fim parte a Uniunii Europene.
Studiul a fost realizat in perioada 4-11 decembrie de catre ISSPOL, prin metoda CATI, pe un esantion reprezentativ national de 1.064 de persoane si are o marja de eroare de 3%.
Studiul a fost facut in contextul in care se discuta de mai multa vreme despre dorinta PSD de a da o ordonanta de urgenta pentru amnistie si gratiere. Mai mult, luni, premierul Viorica Dancila a anuntat ca liderii PSD au decis ca modificarile la Codurile Penale sa fie facute prin ordonanta de urgenta.
Legile de modificare s-au intors la Parlament, dupa ce CCR a declarat mai mute articole neconstitutionale. Acum, in Legislativ vor ramane doar acele articole unde au fost gasite nereguli, iar cele constitutionale vor fi incluse intr-o ordonanta de... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 13:35
Fostul ministru al Educatiei Remus Pricopie (PSD) ii cere colegei sale de partid Viorica Dancila, premier al Romaniei, sa nu permita adoptarea unei ordonante de urgenta privind gratierea si amnistierea unor fapte, in legatura cu care se speculeaza intens in mass-media.
"Potrivit unor surse media, in sedinta de guvern de maine, ar urma sa fie adoptata o ordonanta de urgenta prin care sa fie reglementate doua subiecte asupra carora nu exista un acord la nivelul societatii romanesti: amnistia si gratierea.
Daca aceste informatii se confirma, trag un semnal de alarma privind gravitatea momentului.
Ii recomand doamnei Prim-ministru Viorica DANCILA sa nu isi asocieze numele cu un astfel de act normativ, intr-un context care nu ii justifica urgenta si pe teme atat de importante pentru democratia din Romania.
Daca isi va asuma o astfel de decizie, nu numai ca vom asista la noi tensiuni sociale, dar vom deschide un nou capitol care va fi consemnat de istorie ca practica nedemocratica", a scris Remus Pricopie luni pe Facebook.
Citeste mai multe despre:
Florin Iordache nu exclude modificarea Codurilor Penale prin ordonanta de urgenta: Guvernul poate face oriceO saptamana de foc pentru Justitie, cu Guvernul Dancila si CCR in rolurile principale: Ordonanta de urgenta, suspendare sau repliere?
Nu este prima oara cand rectorul SNSPA se opune unor initiative ale Guvernului PSD-ALDE, Remus Pricopie fiind unul dintre cei mai vocali contestatari ai masurii luate de... mai mult
Luni, 16 Iulie 2018, ora 15:12
Ideea ca Executivul a incetinit lupta anticoruptie este o "fumigena" lansata de actuala opozitie parlamentara, sustine vicepresedintele PSD Doina Pana, in plin scandal privind modificarea codurilor penale prin ordonanta de urgenta.
"Lupta impotriva coruptiei in Romania avanseaza. Este o fumigena uriasa lansata pe piata de cei care nu se pot impaca cu gandul ca de fapt au pierdut alegerile din 11 decembrie", a spus Pana, la RFI Romania.
Vicepresedintele PSD spune ca reactiile din sistemul judiciar sunt "exacerbate": "In legislatia romaneasca, modificarea legilor in ce priveste justitia nu trebuie sa aiba aviz CSM, ci un punct de vedere, care exista deja. Legile nu le face CSM-ul si nu le fac judecatorii sau procurorii, ei aplica legea. Legile le face Parlamentul sau Guvernul".
Comisia Europeana a transmis miercuri intr-o declaratie comuna a presedintelui CE, Jean-Claude Juncker si a prim-vicepresedintelui Frans Timmermans privind situatia din Romania, ca "lupta impotriva coruptiei trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata. Urmarim cu foarte mare ingrijorare evolutiile recente din Romania".
Iata ce a spus Doina Pana, marti seara, despre ordonanta gratierii
Citeste mai multe despre Doina Pana, vicepresedinte PSD: Legile nu le fac judecatorii si procurorii, pe RFI Romania.
Guvernul Grindeanu a adoptat marti noaptea, fara consultarea CSM, ordonanta de urgenta care schimba Codurile Penale in favoarea unor politicieni, printre care Liviu Dragnea si Florin... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 20:36
Adoptarea ordonantei de urgenta privind modificarea codurilor penale si a proiectului ordonantei de urgenta privind gratierea continua sa faca valuri in presa externa, iar una dintre cele mai cunoscute institutii de presa ale lumii a avut o initiativa inedita.
The New York Times le transmite un mesaj, in limba romana si in engleza, celor care au avut de-a face cu coruptia in tara noastra.
"Ai experimentat coruptia in Romania? Spune-ne povestea ta", titreaza publicatia.
"Noul guvern al Romaniei se confrunta cu intensificarea unei miscari de protest impotriva unor masuri considerate permisive fata de coruptie. The New York Times vrea sa colecteze marturii din partea romanilor care au simtit efectele coruptiei.
In ce fel coruptia va afecteaza viata? Ati fost victima sau martor la fapte de coruptie la servici sau in timpul liber, la medic, in educatie sau in alte domenii? Este posibil sa va folosim marturiile intr-un articol viitor", este detaliat demersul lor, mai jos.
Pe langa informatii precum nume si prenume, varsta, profilurile de retele sociale, celor care vor sa raspunda li se cere sa raspunda in cel mult 500 de cuvinte unei intrebari: "Ati fost victima sau martor la fapte de coruptie? Povestiti-ne experienta personala".
Citeste si:
Presa externa despre modificarea Codurilor Penale: O lovitura pentru lupta de ani de zile impotriva coruptiei din Romania
Cum ne vad strainii? In Romania exista, de azi, un tip acceptabil de coruptie - Washington Post... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 20:31
Vicepresedintele PSD Doina Pana sustine ca ordonanta gratierii este o idee buna si ca "am fi nebuni ca stat" sa nu venim o astfel de masura in fata CEDO si sa platim penalitati.
"Oricum, aceasta ordonanta ajunge in Parlament, daca ea trebuie sa mai suporte modificari, se va intampla acolo. Guvernul a pus in legalitate ceea ce CCR a hotarat. Legat de proiectul initial de urgenta, acum ordonanta de urgenta, o vad o idee buna, ca sa nu riscam sa intram in acea decizie pilot.
Sper sa fie o procedura care sa nu dureze o nu stiu cata vreme, ca sa nu riscam o hotarare pilot de la CEDO. (...) Eu zic ca va trece de Parlament. (...) Am fi nebuni ca stat sa nu venim cu un pachet in fata CEDO", a spus Pana, la Digi 24.
Presedintele Klaus Iohannis a spus recent, insa, ca Romania nu va primi amenda de la CEDO
Aceasta a facut un calcul sumar in care a demonstrat ca o eventuala amenda din partea CEDO ar insemna ca fiecare detinut din inchisorile tarii ar urma sa primeasca in jur de 250 de euro, explicand ca acesti bani sunt multi pentru romanii "care muncesc din greu".
In plus, Pana a sustinu ca protestele au fost pasnice si ca nu are nicio problema cu acestea.
"Prin acest pachet de masuri, noi evitam sa primim acea condamnare la CEDO, care ar fi foarte costisitoare si foarte nedreapta. Trecand peste sentimentele de omenie, sa ne uitam ce inseamna din punctul de vedere al romanilor care nu sunt in inchisoare, care muncesc din greu pentru cei 250 de euro cat ar primi... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 23:47
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus marti seara ca vrea ca Guvernul PSD-ALDE sa decida in aceasta saptamana, "intr-un fel sau altul", in privinta ordonantelor privind gratierea si modificarea codurilor penale.
"Va asigur ca, daca o sa avem ceva adoptat de la Guvern pe tema asta, o sa comentez. Ce astept eu si toti care au votat asteapta - sa decida. Ori ia o decizie ca nu decid nimic, ori sa decida.
In tot acest baraj de comunicare nu mai putem sa discutam. Rugamintea mea este decida acest lucru intr-un fel sau altul. Sa decida lucrurile in care cred ei, nu in care cred altii. Trebuie sa inteleaga ca reprezinta un guvern legitim.
(...) Vreau sa aiba puterea de a lua decizii, nu impins de la spate. As dori ca saptamana viitoare sa nu mai vorbim despre a fi sau a nu fi. Sa decida saptamana asta, intr-un fel sau altul", le-a spus Liviu Dragnea jurnalistilor.
Acesta a subliniat ca vrea sa vada intai ordonantele ca sa inteleaga "de ce a iesit lumea in strada", dupa ce, pe 22 ianuarie, imediat dupa prima seara de proteste, a vorbit despre "o noua mineriada, o manifestatie neautorizata impotriva guvernului Romaniei, impotriva ordinii constitutionale si impotriva votului popular din 11 decembrie".
"Nu sunt sigur ca forma aia este cea care va intra vreodata in guvern. Ma abtin sa comentez, pentru ca s-ar putea sa comentez ceva care s-ar putea sa nu existe deloc.
Sunt suparat ca este o perioada de timp de o saptamana, doua saptamani, in care in loc sa comunicam... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 19:11
Zeci de institutii si personalitati au reactionat vehement dupa scandalul urias declansat in data de 18 ianuarie de guvernul Grindeanu, cerand renuntarea la ordonantele privind gratierea colectiva si modificarea codurilor penale, insa cererea a ramas pana acum fara ecou, asa ca duminica seara contestatarii ies din nou in strada, in mai multe orase din tara si din strainatate.
Pe pagina de Facebook a evenimentului "Nu legii gratierii si amnistiei" este prezentat programul protestelor de duminica seara si numele institutiilor care vor fi direct vizate in Capitala: Ministerul Justitiei, care a initiat proiectele, Avocatul Poporului, care nu le contesta public, Guvernul Romaniei, care e gata sa le aprobe, si CNA, care nu sanctioneaza derapajele grave inregistrate la unele televiziuni de stiri.
Argumentele impotriva celor doua ordonante promovate de PSD si sustinute de ALDE sunt diverse, numeroase si au fost prezentate public in ultimele zece zile, cand, rand pe rand, presedintele Romaniei, procurori, judecatori, reprezentanti ai societatii civile, ambasadori si formatori de opinie au cerut PSD sa opreasca acest demers care nu are in vedere interesul public.
Cum a inceput totul
Proiectele de ordonanta de urgenta au intrat in atentie miercuri, 18 ianuarie, cand presedintele Klaus Iohannis a venit, pe neasteptate si in premiera, la Palatul Victoria, pentru a purta o discutie cu premierul si a prezida sedinta de Guvern. Seful statului a declarat atunci ca Sorin... mai mult
Duminica, 29 Ianuarie 2017, ora 12:37
Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a decis sa organizeze luni, pentru doua ore, o dezbatere publica pe tema celor doua ordonante de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale, proiectele care au scos in strada zeci de mii de oameni si au starnit indignarea presedintelui Romaniei, magistratilor si opiniei publice.
Conform comunicatului postat pe site-ul Ministerului Justitiei, dezbaterea va avea loc luni, intre orele 10:00 si 12:00, in conditii foarte stricte.
Astfel, deoarece capacitatea Salii de consiliu care va gazdui dezbaterea este de maxim 50 de persoane, cei care doresc sa asiste trebuie sa trimita un mesaj in acest sens la adresa dean@just.ro pana la data de 27 ianuarie 2017, ora 12:00.
"Avand in vedere capacitatea salii, inscrierile urmeaza a fi confirmate", iar "Timpul alocat fiecarei interventii este de 3 minute pentru fiecare asociatie, respectiv participant individual", se mai precizeaza in comunicatul MJ.
Initiativa vine la aproape 2 saptamani de cand proiectul de ordonanta de urgenta privind gratierea colectiva si proiectul de ordonanta de urgenta privind modificarea codurilor penale au fost postate pe site-ul Ministerului Justitiei, starnind vii reactii de dezaprobare din partea reprezentantilor magistratilor si societatii civile.
Citeste mai multe despre:
CSM a dat aviz negativ pentru ordonantele pe JustitieCSM: Procedura de adoptare a ordonantelor Ministerului Justitiei incalca ConstitutiaCe a inteles ministrul Justitiei... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 16:33
Presedintele avea dreptul sa convoace un referendum pe tema gratierii. Insa referendumul nu poate opri adoptarea ordonantelor pe Justitie: "implementarea rezultatului referendumului e obligatorie, dar actele normative isi produc efectele si nu se mai poate face nimic", explica avocatul Claudiu Dinu, lector universitar si fost consilier prezidential.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Claudiu Dinu a detaliat problemele din cele doua proiecte de ordonanta, privind gratierea si modificarea Codurilor Penale, incepand cu lipsa urgentei, posibila incurajare a infractionalitatii, dar si riscul eliberarii unor infractori foarte periculosi, inclusiv criminali si violatori.
Claudiu Dinu ne-a mai spus ca referendumul propus de Liviu Dragnea in privinta imunitatilor este juridic imposibil, iar in privinta familiei traditionale pentru a avea efecte va fi nevoie de doua referendumuri.
Avea presedintele dreptul sa convoace un referendum pe tema gratierii?
Cred ca ar fi putut organiza referendum pe tema gratierii. Constitutia ii permite presedintelui sa organizeze referendumuri pe teme de interes national. Ceea ce s-a spus in spatiul public, ca initiativa legislativa a cetatenilor nu poate viza problema amnistiei si gratierii, se refera la alta ipoteza, la initiativa legislativa a cetatenilor, atunci cand vorbim de un proiect de lege. E altceva.
In cazul referendumului, singura conditie impusa de Constitutie presedintelui este ca problema sa fie de interes national.... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 07:00