Ministerul Justitiei a refuzat sa avizeze ordonanta de urgenta privind amnistia si gratierea, motiv pentru care planul este in impas. De aceea, Liviu Dragnea a trecut la planul B care presupune modificari legislative si schimbari in componenta guvernului, au declarat surse politice pentru Ziare.com.
Astfel, de saptamana viitoare, secretar general al Guvernului ar urma sa fie devina deputatul Eugen Nicolicea, considerat omul care rezolva problemele. Deputatul Nicolicea nu a raspuns la apelul Ziare.com pentru a confirma sau infirma informatia.
Un alt pas foarte important este modificarea HG 561/2009 privind Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum si a altor documente, in vederea adoptarii/aprobarii.
Astfel, pe viitor, avizarea actelor normative ale guvernului la nivel de ministere va deveni facultativa. Ministri vor alege ce avize cer si daca tin cont de ele. Deci OUG privind amnistia si gratierea va putea fi emisa legal si fara avizul ministerului Justitiei.
Textul noii Hotarari de Guvern a fost deja elaborat, spun sursele Ziare.com, ministrul Justitiei a cerut modificarea unor formulari. Asa ca inca se lucreaza la forma finala a proiectului, care ar putea fi adoptat, cel mai probabil, saptamana viitoare. ...citeste mai departe despre "Eforturi disperate pentru ordonanta de gratiere si aministie: se fac schimbari in... mai mult
Miercuri, 29 August 2018, ora 10:23
Fostul ministru al Educatiei Remus Pricopie (PSD) ii cere colegei sale de partid Viorica Dancila, premier al Romaniei, sa nu permita adoptarea unei ordonante de urgenta privind gratierea si amnistierea unor fapte, in legatura cu care se speculeaza intens in mass-media.
"Potrivit unor surse media, in sedinta de guvern de maine, ar urma sa fie adoptata o ordonanta de urgenta prin care sa fie reglementate doua subiecte asupra carora nu exista un acord la nivelul societatii romanesti: amnistia si gratierea.
Daca aceste informatii se confirma, trag un semnal de alarma privind gravitatea momentului.
Ii recomand doamnei Prim-ministru Viorica DANCILA sa nu isi asocieze numele cu un astfel de act normativ, intr-un context care nu ii justifica urgenta si pe teme atat de importante pentru democratia din Romania.
Daca isi va asuma o astfel de decizie, nu numai ca vom asista la noi tensiuni sociale, dar vom deschide un nou capitol care va fi consemnat de istorie ca practica nedemocratica", a scris Remus Pricopie luni pe Facebook.
Citeste mai multe despre:
Florin Iordache nu exclude modificarea Codurilor Penale prin ordonanta de urgenta: Guvernul poate face oriceO saptamana de foc pentru Justitie, cu Guvernul Dancila si CCR in rolurile principale: Ordonanta de urgenta, suspendare sau repliere?
Nu este prima oara cand rectorul SNSPA se opune unor initiative ale Guvernului PSD-ALDE, Remus Pricopie fiind unul dintre cei mai vocali contestatari ai masurii luate de... mai mult
Luni, 16 Iulie 2018, ora 15:12
Noi proteste sunt anuntate miercuri, cand va avea loc sedinta de Guvern in care vor fi discutate din nou gratierea si modificarile codurilor penale.
"Miercuri iesim in strada in cazul in care anuntul ministrului este unul care nu tine cont de ce au cerut strada si multe alte organizatii si institutii", se arata pe pagina de Facebook evenimentului NU Legii Gratierii si Amnistiei.
Dupa dezbaterea organizata, luni, de Ministerul Justitiei pe ordonantele de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale, Florin Iordache a anuntat ca nu renunta la initiative, dar ca va mai lucra la forma si modalitate de adoptare, urmand ca miercuri sa vina cu "acte coerente".
Potrivit unor surse Ziare.com, Guvernul va duce gratierea in Parlament, prin proiect de lege, unde calculele politice arata ca are oricum sanse sa treaca, avand in vedere majoritatea confortabila de care se bucura PSD.
In schimb, modificarile la codurile penale, adica acele masuri despre care institutiile din justitie au avertizat ca ar duce la dezincriminarea abuzului in serviciu, a conflictului de interese si ar face inutila institutia denuntatorului, ar urma sa fie adoptate prin ordonanta de urgenta.
Scenariul a fost confirmat ulterior de presedintele Comisie juridice din Senat, social-democratul Serban Nicolae, la Antena3.
Nou mars si duminica
De asemenea, inca un protest este anuntat si pentru duminica, 5 februarie, in Capitala si in Baia Mare, dar numarul oraselor este posibil sa... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 15:00
Multi dintre cei 90.000 de participanti la mitingurile din toata tara de duminica, 29 ianuarie, se intreaba ce urmeaza.
Acesta este si motivul pentru care zeci de jurnalisti si cameramani au venit luni dimineata pentru a relata dezbaterile organizate de Ministerul Justitiei pe tema ordonantelor de gratiere si amnistie.
Acelasi tip de ingrijorare care a insotit marsul celor 50.000 de oameni prin Bucuresti era prezent si printre reporterii veniti sa asiste la consultarile puse in scena de ministrul Florin Iordache.
Dupa mai mult de patru ore de dezbateri, intrebarea despre ce urmeaza ramane suspendata in spatiul public, dar manifestantii se pare ca au reusit sa puna o presiune destul de mare pe Liviu Dragnea si PSD. Ministrul Iordache a anuntat la sfarsitul consultarilor ca "nu a luat nicio decizie in ce priveste ordonantele de urgenta. Pana nu finalizez textele celor doua acte normative, nu pot sa va spun cu ce recomandare ma voi duce la guvern".
La consultari au participat trei categorii de persoane - reprezentantii condamnatilor pentru coruptie sau ai celor cu procese pe rol, reprezentantii societatii civile si cateva persoane fizice care au sustinut puncte de vedere mai mult sau mai putin exotice.
Aceasta consultare organizata de Ministerul Justitiei si patronata de Florin Iordache a avut drept scop crearea unei aparente de democratie pentru actiunea conspirationista din urma cu aproape doua saptamani, cand Guvernul Grindeanu a vrut sa adopte ordonantele... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 17:33
Finantatorul FC Steaua, Gigi Becali, a spus luni, la dezbaterea de la Ministerul Justitiei, ca OUG privind gratierea este "un proiect smechereste", pentru ca cel care a furat un carnat este la puscarie, iar un altul care a furat 200 de milioane este gratiat.
Becali a incercat sa duca discutia apoi spre regimul de executare a pedepselor, acuzand ca directorii de penitenciare sunt stapani de sclavi si a cerut ca seful ANP Marius Vulpe, care este prezent la dezbatere, "sa fie dat afara".
"Este un proiect smechereste. Va dau cazul Visinescu: iese peste trei ani. De aia oamenii ies in strada. Eu am propus intre trei si patru ani pentru abuz in serviciu. Eu am fost acolo (in penitenciar, n.r.) si stiu. (...) Ala care a furat un carnat e la puscarie, ala care a furat 200 de milioane este gratiat. Directorii de penitenciare sunt stapani de sclavi", a spus Becali in interventia sa la dezbaterea publica de la Ministerul Justitiei.
Vezi aici, in format LIVE TEXT, cum se desfasoara dezbaterea
Becali a aratat ca cea mai mare problema a puscariilor este Administratia Nationala a Penitenicarelor. "Am un coleg care in patru ani nu a venit niciodata acasa", a adaugat Becali.
El a sustinut ca, daca tot se face o "lege a gratierii", trebuie ca prevederile acestea sa permita sa iasa 6.000 sau 7.000 de oameni din inchisori. "De exemplu, santajul ar trebui trecut in proiect", a precizat Becali.
Gigi Becali a fost incarcerat din 20 mai 2013 pana in 3 aprilie 2015, cand a fost... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 10:58
Ministerul Justitiei organizeaza, luni, o dezbatere publica privind proiectele de ordonanta de urgenta care vizeaza gratierea si modificarea codurilor penale, la care sunt asteptate peste 200 de persoane.
Dezbaterea are loc la o zi dupa ce in jur de 50.000 de oameni au manifestat pasnic in Bucuresti impotriva celor doua proiecte si alti 40.000 in 20 de orase din tara si in diaspora.
O alta demonstratie a fost anuntata, pe Facebook, pentru luni dimineata, in fata Ministerului Justitiei.
Dezbaterea publica la care presa a fost initial interzisa: 2 ore pentru 200 de participanti, 3 minute de caciula
Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a anuntat ca la dezbatere, programata sa inceapa la ora 10:00, sunt asteptati toti cei care s-au inscris (peste 200 de persoane), lucrarile urmand sa aiba loc, cel mai probabil, in doua serii, din cauza capacitatii limitate a salii.
Jurnalistii vor avea acces la dezbatere, desi initial urmau sa participe doar la o declaratie de presa dupa eveniment.
Dezbaterea publica privind proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala si proiectul de Ordonanta de urgenta privind gratierea unor pedepse este programata luni, intre orele 10:00 si 12:00 la sediul Ministerului Justitiei (MJ), Sala de consiliu, etajul I, precizeaza reprezentantii MJ.
Timpul alocat fiecarei interventii este de trei minute pentru fiecare asociatie, respectiv participant individual.
Protest... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 08:10
Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a decis sa organizeze luni, pentru doua ore, o dezbatere publica pe tema celor doua ordonante de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale, proiectele care au scos in strada zeci de mii de oameni si au starnit indignarea presedintelui Romaniei, magistratilor si opiniei publice.
Conform comunicatului postat pe site-ul Ministerului Justitiei, dezbaterea va avea loc luni, intre orele 10:00 si 12:00, in conditii foarte stricte.
Astfel, deoarece capacitatea Salii de consiliu care va gazdui dezbaterea este de maxim 50 de persoane, cei care doresc sa asiste trebuie sa trimita un mesaj in acest sens la adresa dean@just.ro pana la data de 27 ianuarie 2017, ora 12:00.
"Avand in vedere capacitatea salii, inscrierile urmeaza a fi confirmate", iar "Timpul alocat fiecarei interventii este de 3 minute pentru fiecare asociatie, respectiv participant individual", se mai precizeaza in comunicatul MJ.
Initiativa vine la aproape 2 saptamani de cand proiectul de ordonanta de urgenta privind gratierea colectiva si proiectul de ordonanta de urgenta privind modificarea codurilor penale au fost postate pe site-ul Ministerului Justitiei, starnind vii reactii de dezaprobare din partea reprezentantilor magistratilor si societatii civile.
Citeste mai multe despre:
CSM a dat aviz negativ pentru ordonantele pe JustitieCSM: Procedura de adoptare a ordonantelor Ministerului Justitiei incalca ConstitutiaCe a inteles ministrul Justitiei... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 16:33
Presedintele avea dreptul sa convoace un referendum pe tema gratierii. Insa referendumul nu poate opri adoptarea ordonantelor pe Justitie: "implementarea rezultatului referendumului e obligatorie, dar actele normative isi produc efectele si nu se mai poate face nimic", explica avocatul Claudiu Dinu, lector universitar si fost consilier prezidential.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Claudiu Dinu a detaliat problemele din cele doua proiecte de ordonanta, privind gratierea si modificarea Codurilor Penale, incepand cu lipsa urgentei, posibila incurajare a infractionalitatii, dar si riscul eliberarii unor infractori foarte periculosi, inclusiv criminali si violatori.
Claudiu Dinu ne-a mai spus ca referendumul propus de Liviu Dragnea in privinta imunitatilor este juridic imposibil, iar in privinta familiei traditionale pentru a avea efecte va fi nevoie de doua referendumuri.
Avea presedintele dreptul sa convoace un referendum pe tema gratierii?
Cred ca ar fi putut organiza referendum pe tema gratierii. Constitutia ii permite presedintelui sa organizeze referendumuri pe teme de interes national. Ceea ce s-a spus in spatiul public, ca initiativa legislativa a cetatenilor nu poate viza problema amnistiei si gratierii, se refera la alta ipoteza, la initiativa legislativa a cetatenilor, atunci cand vorbim de un proiect de lege. E altceva.
In cazul referendumului, singura conditie impusa de Constitutie presedintelui este ca problema sa fie de interes national.... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 07:00
Sedinta de guvern de miercuri este asteptata cu mare interes dupa ce marti au aparut numeroase informatii ca Executivul ar urma sa adopte o ordonanta de urgenta prin care sa fie gratiate o serie de pedepse, dar si sa fie modificate legi ce privesc abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, conflictul de interese si institutia denuntatorului, spete pe care le putem intalni in dosarele unor politicieni aflati la putere, cum ar fi, de exemplu, presedintele Camerei Deputatilor Liviu Dragnea.
Potrivit unor surse citate de News.ro, premierul Sorin Grindeanu a avut, marti, o intalnire la Palatul Victoria cu sefa Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), judecatoarea Mariana Ghena, care a venit insotita de ministrul Justitiei, Florin Iordache.
Iar unul dintre principalele subiecte discutate ar fi fost o lege a gratierii.
Mai mult, HotNews.ro citeaza surse guvernamentale conform carora o ordonanta de urgenta in acest sens va fi data chiar miercuri de Executiv. Potrivit sursei ...citeste mai departe despre "Gratierea si amnistia, trecute prin ordonanta de urgenta? Scenarii negre pentru sedinta de Guvern de miercuri" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2017, ora 23:35