Ministrul Justitiei anunta ca vine cu un proiect pentru modificarea Codurilor penale in cel mult o luna si jumatate

Vineri, 03 Martie 2017, ora 23:26
1002 citiri

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine ca in cel mult o luna si jumatate va prezenta Guvernului un proiect de lege care apoi va fi trimis spre dezbatere in Parlament, pentru punerea in acord a legislatiei penale cu deciziile Curtii Constitutionale.

"Ca orizont de timp, chiar ieri vorbeam cu colegii mei de la Ministerul Justitiei, intentionam ca in maxim o luna, o luna si jumatate, sa prezentam Guvernului un draft, un proiect de lege care sa fie insusit de catre Guvern si sa fie trimis Parlamentului spre dezbatere. Cu alte cuvinte, exista obligatie pe de o parte si dezbatere parlamentara, pe de alta parte, excluzand ideea Ordonantei de Urgenta", a declarat, vineri, ministrul Justitiei, intr-un interviu pentru Radio Iasi.

El a spus ca modificarea legislatiei penale este "opera legiuitorului" si ca punerea de acord a legislatiei "apare ca o necesitate obiectiva, adica nu mai este o problema de apreciere".

Intrebat daca va mai exista un prag in privinta abuzului in serviciu, precum cel de 200.000 de lei existent in OUG13, ministrul Tudorel Toader a raspuns: "Decizia Curtii Constitutionale are un dispozitiv si multe considerente. Ce spune dispozitivul deciziei? Ca un functionar public va raspunde pentru neglijenta in serviciu atunci cand i se va reprosa neindeplinirea unei obligatii de serviciu, dar obligatie de rang legal, adica prevazuta intr-o lege organica ordinara, Ordonanta de Urgenta sau Ordonata simpla sau cand i se va imputa neindeplinirea respectivei obligatii. (...) Legiuitorul trebuie sa stabileasca un prag minim, sub care raspunderea e disciplinara, peste care raspunderea poate fi de natura penala".

Cat priveste necesitatea modificarii codurilor pe argumentul aglomeratiei din penitenciare, ministrul Justitiei a spus ca "politica penala are un caracter preventiv" si ca "daca ne uitam in istoria dreptului penal romanesc au fost relativ multe acte de clementa".

"Daca ne uitam in legislatiile altor state moderne exista momente in care legiuitorul penal national vine cu o lege de gratiere sau de amnistie. Am vazut cu totii inclusiv faptul ca instanta europeana, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, spune statului roman ca poate apela la actul de clementa - gratierea/amnistie - dand ca exemple alte state, in speta Italia, care au apelat la iertarea de pedeapsa respectiv iertarea de tragere la raspundere penala, repet, gratiere sau amnistie. Asadar, din moment ce in Codul Penal avem aceste institutii juridice penale, evident gratiere ...citeste mai departe despre "Ministrul Justitiei anunta ca vine cu un proiect pentru modificarea Codurilor penale in cel mult o luna si jumatate" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Tudorel Toader modificare Cod penale, #Guvern modifica Coduri Penale Parlament , #Stiri Guvern