Compania americana ExxonMobil se pregateste sa faca un pas inapoi si sa renunte la planurile de a exploata, in regim offshore, gazele din Marea Neagra, potrivit deputatului Virgil Popescu.
"Informatiile pe care le-am obtinut din piata energiei arata ca, in cursul unei sedinte care a avut loc, la finele saptamanii trecute, la Guvern, ExxonMobil si-a anuntat deja intentia de a renunta la proiectul exploatarii gazelor din Marea Neagra", a declarat pentru Ziare.com Virgil Popescu (PNL), vicepresedinte al Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor.
De ce a decis tocmai acum ExxonMobil ramane sa aflam. Ziare.com a solicitat in scris informatii cu privire la acest subiect atat Ministerului Energiei, cat si companiei ExxonMobil. Pe masura ce institutia si compania de vor raspunde, vom reveni cu amanunte.
Cert este ca, in urma cu un an, perspectiva exploatarii gazelor din Marea Neagra - al caror volum era estimat de o companie de consultanta la 200 de miliarde de metri cubi - parea certa. La acel moment, parlamentarii lucrau la un proiect de lege care sa stabileasca precis conditiile in care aceste gaze urmau sa fie exploatate.
La un moment dat - chiar in timp ce unele articole ale legii se discutau in comisiile reunite de specialitate ale Camerei Deputatilor si Senatului - fostul lider PSD Liviu Dragnea a inceput sa prezinte pentru presa noi impozite si conditii pe care statul urma sa le impuna petrolistilor.
Dupa mai multe negocieri si scandaluri,... mai mult
Luni, 15 Iulie 2019, ora 13:09
OMW Petrom anunta ca Ordonanta 114, cu modificarile ulterioare, ii va cauza, doar in 2019, pierderi de circa 40 de milioane de euro si va determina, totodata, scaderea productiei de energie electrica a centralei sale de la Brazi. De asemenea, aceeasi ordonanta va determina amanarea deciziei de a extrage gazele din Marea Neagra.
Prin intermediul unui document adresat actionarilor sai, OMV Petrom anunta ca - desi va pierde mult in 2019 din cauza masurilor luate de Guvern, in ultimele luni - va continua sa caute solutii pentru a produce eficient energie, in Romania.
"La sfarsitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta nr. 19, care a modificat Ordonanta de Urgenta nr. 114/2018, in urma consultarilor cu jucatorii de pe piata.
Consideram ca Ordonanta de Urgenta nr. 19 reprezinta o evolutie necesara in vederea revenirii la o piata liberalizata a gazelor naturale.
Conform evaluarii noastre preliminare, impactul net al acestor masuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ (40) milioane de euro", se arata in documentul postat de companie pe site-ul BVB.
Tot Ordonanta 114 - impreuna cu Legea Offshore - a fost cea care a determinat OMV Petrom sa isi amane decizia de a incepe exploatarea gazelor din Marea Neagra.
In context, compania informeaza ca - desi legile din Romania sunt descurajante - nu si-a pierdut speranta de a gasi solutii pentru a extrage gazele din perimetrul Neptun Deep din Marea... mai mult
Vineri, 03 Mai 2019, ora 15:19
OMV Petrom anunta ca amana din nou, cel mai probabil pentru anii viitori, luarea unei decizii privind exploatarea gazelor din Marea Neagra. De vina sunt taxele si plafonarile de preturi pe care statul le-a impus in sectorul petrolier, prin adoptarea Legii offshore si a Ordonantei 114.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, OMV Petrom a anuntat, la finele lunii octombrie - la scurt timp dupa adoptarea Legii offshore - ca amana pentru 2019 decizia privind exploatarea gazelor din Marea Neagra. La acel moment, OMV anunta ca trebuie sa faca noi calcule ca sa stabileasca daca mai merita sa extraga gazele, in conditiile in care statul ii impusese un nou sistem de taxare a veniturilor suplimentare si il obliga sa vanda jumatate din productie pe piata locala.
Nici bine n-a apucat, insa, OMV Petrom sa isi termine calculele ca, pe 29 decembrie, Cabinetul Dancila a adoptat Ordonanta 114, prin care ii impovareaza pe petrolisti cu taxe de 2% din cifra de afaceri. In plus, ordonanta stabileste ca, pentru urmatorii 3 ani, gazele din productia interna se vor putea vinde doar la pretul fix de 68 lei MWh, care este mai mic decat pretul mediul practicat acum pe piata de profil.
In mod normal, aceasta plafonare de pret nu afecteaza in mod direct companiile care vor extrage gazele din Marea Neagra, deoarece aceasta nu vor ajunge sa vanda productie, in urmatorii 3 ani. Cu toate acestea, plafonarea de pret - care incalca norme europene - trimite un semnal de instabilitate a pietei si de... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 11:04
Dupa ce a anuntat ca isi amana decizia de a extrage gazele din Marea Neagra, compania Black Sea Oil & Gas a semnat, astazi, un acord cu Transgaz. Prin intermediul acestui document, petrolistii nu garanteaza ca vor exploata gazele din Marea Neagra. Daca o vor face, insa, au semnat sa le transporte prin infrastructura Transgaz.
Black Sea Oil & Gas (BSOG) informeaza, prin intermediul unui comunicat de presa remis Ziare.com, ca directorul societatii, Mark Beacom, si cel al Transgaz, Ion Sterian, au semnat un contract de transport al gazelor din Marea Neagra.
Potrivit documentului, "contractul este incheiat pe o perioada de 15 ani si are ca data de incepere a transportului gazelor naturale ziua de 1 februarie 2021, la o capacitate de transmisie de 1 miliard de metri cubi/an".
Cu toate astea, compania informeaza ca acest contract se va aplica "doar in cazul obtinerii deciziei finale de a investi in Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) ".
Proiectul MGD consta, de fapt, crearea unui "ansamblu submarin de productie pe zacamantul Doina care va fi conectat printr-o conducta de 18 km la platforma de productie monitorizata si operata de la tarm amplasata pe zacamantul Ana. O conducta submarina de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la tarm, unde urmeaza 4,1 km de conducta subterana pana la noua statie de tratare a gazelor (STG) . Gazele tratate vor fi livrate prin statia de masurare a gazelor localizata in perimetrul STG catre Sistemul... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 14:56
La doar o zi dupa ca OMV anuntase ca amana decizia de a investi in exploatarea offshore a gazelor din Marea Neagra, un alt mare concesionar face pasul inapoi.
Este vorba despre compania Black Sea Oil & Gas SRL, care a transmis, vineri, pentru Ziare.com ca forma Legii offshore, de curand adoptata de Camera Deputatilor, ca for decizional, sta la baza amanarii deciziei de a investi.
Mai exact, directorul companiei, Mark Beacom, a precizat ca:
"Black Sea Oil & Gas evalueaza in prezent impactul proiectului de Lege Offshore care a fost votat miercurea aceasta in plenul Camerei Deputatilor.
In paralel cu realizarea acestei evaluari, BSOG va continua, asa cum a facut in ultimii trei ani, sa avanseze cu toate activitatile necesare pentru a ajunge in punctul in care partenerii si actionarii vor putea lua o decizie in privinta proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia.
Aceste activitati includ finalizarea studiilor de inginerie (studiul de fezabilitate, proiectul tehnic si detaliile de executie), indeplinirea tuturor cerintelor de autorizare a proiectului, semnarea contractului de transport al gazelor naturale cu Transgaz S.A., a celui de vanzare-cumparare a gazelor, finalizarea comenzilor pentru echipamentele cu termen indelungat de achizitie, semnarea contractului de antrepriza generala si a celui pentru forajul sondelor de dezvoltare si finalizarea cu succes a aranjamentelor financiare pentru asigurarea finantarii proiectului.
Toate contractele mentionate vor fi... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2018, ora 16:31
Valoarea actiunilor Petrom a scazut cu peste 3%, joi, dupa ce OMV, principalul actionar al companiei, a anuntat ca isi amana decizia de a investi in exploatarea offshore a gazelor din Marea Neagra.
Compania Petrom, singurul mare producator de petrol si gaze din Romania, a fost privatizata in 2004, in timpul guvernarii Nastase. Grupul austriac OMV a cumparat atunci o parte importanta a actiunilor si si-a majorat, ulterior, participatia, ajungand sa detina 51% din Petrom. Financiar, grupul a evoluat mult de la momentul privatizarii, sub management austriac. Astfel, OMV Petrom a ajuns sa raporteze, in 2017, un profit net de 2.399.947.986 lei. La acest moment, compania este, probabil, cea mai valoroasa dintre toate cele listate pe bursa de la Bucuresti.
Chiar si asa, valoarea actiunilor Petrom poate scadea drastic, in momente de criza. Adica in situatiile in care multi investitori vor sa isi vanda actiunile si, pentru a o putea face, accepta sa ia pe ele un pret mai mic decat in mod normal.
Foto: BVB
Asa s-a intamplat azi, dupa ce OMV a anuntat ca - din pricina intarzierii cu care a fost adoptata Legea offshore - amana pentru 2019 luarea unei decizii privind investitia in exploatarea gazelor din Marea Neagra, unde are concesionat un important perimetru petrolier, alaturi de ExxonMobil.
O astfel de scadere a valorii actiunilor Petrom a mai avut loc in iulie, dupa ce ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, anuntase ca ia in calcul plafonarea pretului gazelor... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2018, ora 13:33
Compania OMV - care se numara printre concesionarii de perimetre petroliere din Marea Neagra, alaturi de ExxonMobil si Lukoil - a anuntat ca abia in 2019 va decide daca merita sau nu sa desfasoare operatiuni offshore in Romania. Potrivit directorului companiei, Rainer Seele, amanarea a fost cauzata de faptul ca tara noastra a intarziat prea mult cu adoptarea Legii offshore.
"Nu putem lua decizia de a investi la Petrom (parte a grupului OMV- n.red.) in acest trimestru, asa cum am planuit", a declarat Rainer Seele, potrivit Reuters.
Acesta a mai spus ca OMV trebuie, inainte de toate, sa evalueze conditiile in care ar urma sa faca investitii de "miliarde de euro". Iar cum evaluarea va dura, decizia de a investi sau nu in explotarile din offshore-ul romanesc va fi luata abia in 2019.
Rainer Seele si-a exprimat, totodata, ingrijoarea privind faptul ca, potrivit legii offshore, petrolistii vor fi obligati sa vanda 50% din productie pe piata din Romania.
"Suntem foarte ingrijorati din cauza faptului ca exista restrictii la vanzarea gazelor. Libertatea pe piata este foarte importanta", a mai spus directorul OMV pentru Reuters.
Reamintim ca miercuri Camera Deputatilor a adoptat, ca for decizional, proiectul de Lege offshore. Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finantelor, exploatarea ar urma sa fie mai avantajoasa pentru companii decat pentru statul roman.
Mai exact, prin exploatarea a circa 115 miliarde de metri cubi de gaz din Marea Neagra in regim... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2018, ora 10:53