Din cauza Ordonantei 114, OMV pierde 40 de milioane de euro si amana exploatarea gazelor din Marea Neagra

Vineri, 03 Mai 2019, ora 15:19
1190 citiri
Din cauza Ordonantei 114, OMV pierde 40 de milioane de euro si amana exploatarea gazelor din Marea Neagra
Foto: Arhiva Pixabay

OMW Petrom anunta ca Ordonanta 114, cu modificarile ulterioare, ii va cauza, doar in 2019, pierderi de circa 40 de milioane de euro si va determina, totodata, scaderea productiei de energie electrica a centralei sale de la Brazi. De asemenea, aceeasi ordonanta va determina amanarea deciziei de a extrage gazele din Marea Neagra.

Prin intermediul unui document adresat actionarilor sai, OMV Petrom anunta ca - desi va pierde mult in 2019 din cauza masurilor luate de Guvern, in ultimele luni - va continua sa caute solutii pentru a produce eficient energie, in Romania.

"La sfarsitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta nr. 19, care a modificat Ordonanta de Urgenta nr. 114/2018, in urma consultarilor cu jucatorii de pe piata.

Consideram ca Ordonanta de Urgenta nr. 19 reprezinta o evolutie necesara in vederea revenirii la o piata liberalizata a gazelor naturale.

Conform evaluarii noastre preliminare, impactul net al acestor masuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ (40) milioane de euro", se arata in documentul postat de companie pe site-ul BVB.

Tot Ordonanta 114 - impreuna cu Legea Offshore - a fost cea care a determinat OMV Petrom sa isi amane decizia de a incepe exploatarea gazelor din Marea Neagra.

In context, compania informeaza ca - desi legile din Romania sunt descurajante - nu si-a pierdut speranta de a gasi solutii pentru a extrage gazele din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra.

"Mediul legislativ actual nu ofera premisele necesare pentru o decizie de investitie in valoare de cateva miliarde (in exploatarea gazelor din Marea Neagra -n.red.) . Ramanem dornici sa vedem zacamintele din Marea Neagra dezvoltate si vom continua dialogul cu autoritatile pentru a intelege calea de urmat", le-a transmis OMV Petrom actionarilor sai.

In acelasi document, OMV Petrom anunta ca - desi si-a inceput anul producand masiv - centrala sa pe gaze de la Brazi va livra, in acest an, mai putina energie electrica decat in 2018. Iar de vina vor fi tot ordonantele Cabinetului Dancila.

Mai exact, Ordonanta 114 (cu completarile si modificarile din Ordonanta 19) obliga OMV Petrom sa livreze buna parte din gazul pe care-l produce catre populatie si CET-uri, la pret plafonat. In plus, OMV va vinde parte din gaze catre terti. In consecinta, compania va ramane cu mai putine gaze pe care sa le foloseasca pentru productia de energie electrica, la centrala sa de la Brazi. ...citeste mai departe despre "Din cauza Ordonantei 114, OMV pierde 40 de milioane de euro si amana exploatarea gazelor din Marea Neagra" pe Ziare.com

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#OMV pierde 40 milioane Ordonanta Teodorovici, #OMV Petrom pierdere Guvern Dancila, #OMV Petrom gaze offshore Marea Neagra , #Stiri Preturi