Desi dupa doi ani de recorduri exporturile au scazut anul trecut, oamenii de afaceri sunt increzatori si spun ca Romania poate compensa prin identificarea unor noi piete de desfacere.
Omul de afaceri Aldo de Blasio, care a infiintat in Romania Networking Business Group (NBG) crede ca exista, in urmatorii doi ani, doua mari directii de urmat: una spre Europa occidentala (Franta, Spania, Anglia, Germania) si cealalta spre Europa orientala (Ucraina, Rusia).
La randul sau, Valentin Preda, presedintele Bursei de Afaceri din Romania, crede ca printre pietele cu potential pentru exportatorii romani se numara si Mexic.
Omul de afaceri italian atrage atentia ca, in Romania, pentru o perioada mare de timp, s-a produs si s-a vandut orice, fara niciun fel de planificare.
"Firmele mici producatoare romanesti s-au lansat in ultimii 10 ani ca urmare a cererilor unei piete dezorganizate. Pentru o mare perioada de timp s-a produs orice si s-a vandut orice, fara necesitatea unei planificari, a unei agende stabilite in avans", spune de Blasio.
El considera ca, in momentul in care criza a ajuns in Romania fara preaviz, s-a creat un blocaj in vanzari. "Atunci a fost momentul in care structurile ce vindeau dezorganizat, fara vreo strategie de crestere, s-au blocat. Astazi acesti producatori au fabrici, tehnologie moderna si functionala, dar nu stiu unde si cum sa vanda ce produc. In plus au bancile si societatile de leasing care le sufla in ceafa".
"Matrimoniale" pentru... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 09:45
Exporturile Romaniei ar putea depasi in acest an pragul de 50 miliarde euro, insa atingerea acestei valori este conditionata de clarificarea situatiei de la Oltchim Ramnicu Valcea si de mentinerea angajamentelor Ford, spun reprezentantii Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
La finele anului trecut, ANEIR preconiza pentru acest an exporturi de 50 miliarde euro.
In urma crizei economice, Romania a pierdut circa 6.000 de exportatori, anunta ANEIR.
In 2008, primele locuri la export erau ocupate de sectoarele metalurgie, petrochimiei si industriei usoare. In 2012 insa, exporturile companiilor care activeaza in aceste domenii s-au redus semnificativ.
IMM-urile, factor al cresterii exporturilor
In luna decembrie 2011, exportatorii romani s-au situat pe primul loc in competitia cu tarile europene in privinta recuperarii din criza.
"La aceasta reusita au contribuit si IMM-urile, chiar daca in topul exportatorilor directi IMM-istii sunt nesemnificativi. Din cei 17.500 de exportatori, 1.000 de exportatori fac 85% din exportul tarii, iar restul au activitati nesemnificative fata de marile companii", a spus Ionescu.
Ionescu recomanda exportatorilor sa isi calculeze preturile la un curs de 4,4 lei/euro si importatorilor la 4,2 lei/euro si spune ca BNR a devenit un aliat al exportatorilor.
Anul trecut, exporturile Romaniei au totalizat 45,01 miliarde euro, in crestere cu 20,5%.
In primele sapte luni ale anului in curs... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 16:28