Exporturile record ale Romaniei, puse in pericol de lipsa investitiilor straine

Luni, 20 Februarie 2012, ora 07:14
2198 citiri
Exporturile record ale Romaniei, puse in pericol de lipsa investitiilor straine
Romania, in topul Europei la cresterea exporturilor

Romania a avut, pentru al doilea an consecutiv, cea mai mare crestere a exporturilor din Europa. Avansul este rezultatul investitiilor straine realizate in urma cu cinci-zece ani, iar lipsa banilor din afara se va reflecta in exporturi peste doi ani.

Cresterea exporturilor realizate de Romania in 2011 a fost de 20,5% in euro si 21,1% in lei, fata de anul anterior, ceea ce ne plaseaza pe locul intai in Europa.

"Suntem campionii Europei la cresterea exporturilor pentru al doilea an consecutiv. Cresterea s-a datorat cursului de schimb atractiv, avantajului investitional pe care il ofera Romania, investitiilor companiilor in tehnica inalta si competitivitatii fortei de munca.

In ultimii ani, am fost preferati de multinationalele care cand au trebuit sa taie din activitate, nu au facut-o in Romania", a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR), pentru Business24.

Romania a exportat in valoare de 45 miliarde de euro, iar importurile au fost de 54,73 miliarde de euro, in crestere cu 16,7% fata de anul 2010. Rezulta, astfel, un deficit de 9,72 miliarde de euro, apropiat de cel din 2010.

Romania, dependenta de straini

Aproximativ 80% dintre exporturi sunt realizate de companii straine, iar 54% de primele 100 de firme din top, din totalul celor 18.000 de firme exportatoare. Dintre cele 100 de firme doar doua mai au capital romanesc: Interagro si Oltchim.

Aceasta dependenta de companiile straine este normala, dupa parerea lui Ionescu. Situatia este intalnita si in state puternice, precum China, SUA sau Franta. "Evident ca Romania pierde deoarece acestea isi iau profitul si se duc la ele acasa, insa situatia este una fireasca", mai spune reprezentantul ANEIR.

Insa Romania nu pierde doar din acest punct de vedere. Domeniul exporturilor este pus in pericol de scaderea dramatica a investitiilor straine directe din ultimii ani. Dupa anul de varf 2008, in care au intrat in tara 8,5 miliarde de euro din strainatate, Romania a ajuns, in 2011, la un nivel al investitiilor de cinci ori mai mic.

Este drept ca, din aceste sume, o parte sunt investitii speculative, iar exporturile sunt influentate de investitiile reale, insa gradul de scadere se pastreaza.

"Investitiile straine au scazut in ultimii ani, insa ceea ce vedem acum in exporturi este efectul marilor investitii realizate in urma cu 5 - 10 ani, dupa ce Romania a intrat in NATO. Scaderea investitiilor din acest moment se va reflecta asupra exporturilor abia peste doi ani", mai spune Mihai Ionescu.

Situatia proasta a investitorilor straini din Romania a fost marcata, anul trecut, de inchiderea fabricii Nokia de la Jucu, Cluj, insa Ionescu spune ca acest eveniment a capatat proportii ireale.

"Plecarea Nokia a fost o iesire normala, important este sa vina altii. Noi am exagerat si am facut o drama nationala din aceasta plecare", conchide reprezentantul ANEIR.

#export romania, #import romania, #deficit comercial, #investitii straine directe, #nokia fabrica faliment, #mihai ionescu aneir , #Exporturi