Rusia pare sa puna tot mai mare pret pe flota sa de submarine nucleare, lansand la apa, la sfarsitul lunii martie, al doilea sumersibil din clasa Yasen, iar planurile lui Vladimir Putin prevad ca, in cel mult 3 ani, alte sase nave similare sa completeze forta navala din adancuri.
"Anul trecut am operat la un nivel neintalnit in era post-sovietica. Flota noastra de submarine a cumulat aproape 3.000 de zile petrecute pe mare, ceea ce reprezinta o cifra excelenta", a tinut sa precizeze amiralul Vladimir Korolev, comandantul Marinei militare a Rusiei, informeaza Defense News.
"Lansarea unui submarin multirol este un eveniment atat pentru Marina, cat si pentru intreaga natiune.
Suntem pe punctul de a crea o flota de submarine capabile sa opereze in toata lumea pentru a asigura securitatea nationala", a tinut sa mai puncteze amiralul Korolev, odata cu lansarea submarinului Kazan in largul coastelor arctice.
Programul submarinelor nucleare din clasa Yasen a avut nevoie de aproape 20 de ani pentru a deveni realitate, criza economica de la mijlocul anilor '90 aproape ingropand planurile de dezvoltare a submarinelor nucleare multirol.
Kazan este al doilea sumersibil din clasa Yasen pe care rusii il introduc in flota de submarine, iar nava se remarca mai ales prin versatilitatea de care da dovada in privinta incarcaturii de rachete, putand folosi tuburile de lansare atat pentru proiectile conventionale, cat si pentru rachetele Kalibr, capabile sa poarte o incarcatura... mai mult
Luni, 03 Aprilie 2017, ora 14:26
Rusia intentioneaza sa construiasca un submarin fara echipaj dotat cu rachete nucleare, in cadrul masurilor de contracarare a sistemelor antiracheta instalate de NATO in Romania si Polonia, arata documente militare ruse obtinute de presa.
Potrivit unui document discutat zilele trecute la o reuniune militara la care a fost prezent inclusiv presedintele Vladimir Putin, armata rusa lucreaza la Sistemul oceanic multirol Status-6, arata Business Insider.
Proiectul consta in construirea unui submarin fara echipaj care sa poata efectua bombardamente nucleare in zone de coasta.
"Sistemul va avea rolul de a distruge componente importante ale inamicilor in zone de coasta, generand daune inacceptabile pe teritoriul unei tari prin crearea unor zone de contaminare radioactiva care sa faca imposibile pe termen lung activitati militare, economice sau de alt gen", precizeaza documentul postat pe un blog al armatei ruse.
Submarinul teleghidat, la care armata rusa lucreaza de trei ani, ar ...citeste mai departe despre "Raspunsul Rusiei la sistemul antiracheta din Romania - un nou submarin nuclear?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 19:50
Renasterea militara a Rusiei a generat ridicarea unei noi "Cortine de Fier" din zona arctica si pana in Mediterana, avertizeaza un comandant al Marinei americane, convins ca Moscova isi pregateste pasii pentru o confruntare cu NATO.
"Suntem martori la o manifestare mult mai agresiva si mai capabila a fortelor navale din Rusia", a afirmat amiralul Mark Ferguson, comandantul fortelor navale americane din Europa, citat de revista Defense News.
Viteza si strategii surprinzatoare
"Capacitatea navala a Rusiei este conceputa sa se adreseze direct avantajelor oferite de navele NATO.
Ne semnalizeaza si ne avertizeaza in acest fel ca au de gand sa ne conteste superioritatea maritima", a precizat comandantul american intr-un discurs tinut la Washington, la Consiliul Atlantic.
In viziunea sa, armata rusa este trezita la viata prin extinderea capacitatilor existente in perioada Razboiului Rece.
"Recent s-a vazut ca rusii au integrat viteza si strategiile surpriza in actiunile lor. Limbajul care vine din partea Armatei Ruse reflecta mentalitatea si actiunile caracteristice unei confruntari directe cu NATO", apreciaza amiralul Ferguson.
Vor sa rupa lantul NATO
In primavara acestui an, comandantul fortelor navale americane din Europa afirma ca Rusia isi creioneaza o noua strategie maritima, punand accent pe marile din jurul tarii, ca si pe consolidarea pozitiilor strategice din zona arctica si din Mediterana.
"Rusii vorbesc despre stabilirea unei prezente... mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 11:49
Portavionul care urma sa schimbe fata marinei militare din Rusia va fi construit abia dupa 2025, au anuntat oficiali din cadrul industriei de aparare de la Moscova.
In schimb, constructorii de nave militare sunt decisi sa realizeze 8 vase de patrulare pana in 2020. Sase dintre acestea sunt destinate misiunilor din Marea Neagra, arata portalul International Business Times.
Planuri schimbate
Odata cu denuntarea contractului de 1,2 miliarde euro dintre Franta si Moscova pentru achizitionarea a doua nave din clasa Mistral, rusii se vad nevoiti sa-si faca planuri de modernizare a fortelor navale prin forte proprii.
In mai, vicepresedintele Comisiei de Industrie Militara, Oleg Bochkaryov, declara ca Rusia este gata sa-si construiasca singura transportoarele de elicoptere.
Intre timp, planurile s-au modificat si in ceea ce priveste realizarea unui portavion care ar fi trebuit sa evolueze intr-o noua clasa navala. Proiectul va fi lasat pe mana designerilor pana in 2025, abia dupa aceea urmand sa se treaca la realizarea lui.
De altfel, surse din industria militara a Rusiei au recunoscut pentru agentia TASS ca respectarea cerintelor fortelor navale rusesti in acest proiect este o adevarata munca de Sisif.
"Este destul de greu sa realizezi un design care sa raspunda tuturor cerintelor specifice exprimate de Marina Militara pentru acest portavion si sa nu gandesti proiectul ca raspunzand cerintelor actuale, ci celor ale viitorului", a explicat unul dintre... mai mult
Luni, 22 Iunie 2015, ora 15:49
Doi dintre generalii activi din fiecare tabara implicata in Razboiul Rece, James E. Cartwright si Vladimir Dvorkin, au analizat impreuna riscul declansarii unui potential razboi nuclear intre Occident si Rusia.
Cartwright si Dvorkin au tratat la rece riscurile ridicate de fiecare forta implicata in conflictul din Ucraina de a duce tensiunile militare la un nivel neatins pana in prezent, intr-o opinie comuna publicata de ziarul New York Times.
O noua criza globala
Stabilitatea relatiilor dintre Rusia si Occident a fost zdruncinata din temelii de criza izbucnita primavara trecuta in Ucraina, adaugand o dimensiune nucleara conflictului, dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a fost sfatuit sa amplaseze o parte din arsenalul nuclear al tarii in Crimeea.
Eforturile diplomatice au facut pana acum prea putin pentru a limita o astfel de amenintare, ceea ce indica necesitatea unei discutii cruciale intre Rusia si Statele Unite pe aceasta tema pentru a elimina riscul unei lansari accidentale.
Chiar daca Razboiul Rece a luat sfarsit, traim in continuare intr-o lume dominata de doctrina atacurilor cu arme nucleare.
Aceasta lasa in picioare doar trei optiuni pentru combatanti: primul atac, lansare in caz de alarma sau represalii duse dupa atac.
Nu se intrevede niciun motiv ca Statele Unite sau Rusia sa fi eliminat aceste calcule din strategia de aparare a fiecarei tari, in conditiile in care arhitectura fortelor de distrugere reciproca a ramas intacta in ultimii... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2015, ora 10:35
2Rusia face o demonstratie de forta, dupa ce doua noi submarine au intrat in serviciul Marinei. Primul dintre ele, submarinul nuclear de atac din clasa Yasen, botezat Severodvinsk, iar cel de-al doilea, submersibilul Alexander Nevsky, din clasa Borei.
Cele doua submarine rusesti au fost lansate cu doua zile inainte de Ziua Marinei ruse, potrivit RIA Novosti.
Constructia submarinului Severodvinsk a inceput in anul 1993, dar finalizarea acestuia a fost amanata din motive economice, el fiind lansat in teste in anul 2010.
Submarinul rusesc, ai carui rivali sunt submarinele din Marina Statelor Unite, din clasele Seawolf si Virginia, este echipat cu rachete echivalente celor Tomahawk americane si poate transporta un focos nuclear, avand o raza de ...citeste mai departe despre "Rusia, demonstratie de forta: Inca doua noi submarine de ultima generatie (Video)" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 26 Iulie 2014, ora 12:17