Rusia isi reface flota de submarine nucleare. Kazan, cel mai nou sumersibil, va fi urmat de alte 6 nave

Luni, 03 Aprilie 2017, ora 14:26
9585 citiri
Rusia isi reface flota de submarine nucleare. Kazan, cel mai nou sumersibil, va fi urmat de alte 6 nave
Foto: Defence Russia

Rusia pare sa puna tot mai mare pret pe flota sa de submarine nucleare, lansand la apa, la sfarsitul lunii martie, al doilea sumersibil din clasa Yasen, iar planurile lui Vladimir Putin prevad ca, in cel mult 3 ani, alte sase nave similare sa completeze forta navala din adancuri.

"Anul trecut am operat la un nivel neintalnit in era post-sovietica. Flota noastra de submarine a cumulat aproape 3.000 de zile petrecute pe mare, ceea ce reprezinta o cifra excelenta", a tinut sa precizeze amiralul Vladimir Korolev, comandantul Marinei militare a Rusiei, informeaza Defense News.

"Lansarea unui submarin multirol este un eveniment atat pentru Marina, cat si pentru intreaga natiune.

Suntem pe punctul de a crea o flota de submarine capabile sa opereze in toata lumea pentru a asigura securitatea nationala", a tinut sa mai puncteze amiralul Korolev, odata cu lansarea submarinului Kazan in largul coastelor arctice.

Programul submarinelor nucleare din clasa Yasen a avut nevoie de aproape 20 de ani pentru a deveni realitate, criza economica de la mijlocul anilor '90 aproape ingropand planurile de dezvoltare a submarinelor nucleare multirol.

Kazan este al doilea sumersibil din clasa Yasen pe care rusii il introduc in flota de submarine, iar nava se remarca mai ales prin versatilitatea de care da dovada in privinta incarcaturii de rachete, putand folosi tuburile de lansare atat pentru proiectile conventionale, cat si pentru rachetele Kalibr, capabile sa poarte o incarcatura nucleara.

Aceasta pare sa si fie noua caracteristica pe care Kremlinul o cere de la noile sale submarine, precum si de la mai vechile vase din clasa Oskar II trecute prin procesul de modernizare.

"Rusia are planuri serioase cu submarinele sale. Multe dintre ele vor fi inarmate cu rachete de croaziera, folosite in cazul atacurilor cu armament conventional.

Dar, Rusia are abilitatea de a folosi si rachete nucleare cu raza lunga de actiune, asa cum este Kalibr, pe care sa le lanseze din mare. S-ar putea sa nu o faca, dar este un element ce nu poate fi ignorat", sustine Pavel Podvig, expert in capacitatile nucleare ale Rusiei.

Programul multianul de modernizare a capacitatii militare a tarii prevede ca, pana in 2020, alte 6 submarine din clasa Yasen sa fie lansate la apa, iar ministrul adjunct al Apararii, Yury Borisov, a cerut la mijlocul lunii trecute ca noile nave sa fie construite pentru a putea purta rachete Kalibr.

Alte nave din flota de sumersibile a Rusiei sunt si ele capabile sa foloseasca rachetele Kalibr, asa cum sunt submarinele de ultima generatie din clasa Kilo, folosite in interventia militara din Siria.

Conform informatiilor oficiale, flota din adancuri de care dispune Rusia numara 27 de submarine nuclare multirole cu viteza rapida de inaintare, in vreme ce americanii au in uz 60 astfel de nave.

Kazan, cel mai nou submarin rusesc lansat la apa, are o lungime de 118 metri, se poate scufunda la 609 metri adancime, este operat de un echipaj de 64 de oameni, iar la o viteze de sub 20 de noduri este aproape imposibil de detectat.

#flota submarine Rusia, #submarin nuclear Kazan, #rachete nucleare Rusia, #submarin nuclear , #Presedintele Rusiei