Taxa de solidaritate aplicata firmelor, cea mai noua gaselnita a Guvernului, si modul haotic in care a fost prezentanta in doua zile consecutive de ministrul Ionut Misa, au starnit reactii vehemente in randul economistilor si mediului de afaceri.
Specialistii in fiscalitate sustin ca cele mai recente decizii ale guvernantilor vor avea un efect devastator asupra economiei, mai ales asupra mediului privat, care este obligat sa scoata bani din piatra seaca pentru a sprijini acum financiar bugetul statului, care nu are cum sa faca altfel fata promisiunilor electorale ale Puterii.
Daca vom continua asa, nu numai ca cresterea noastra economica de care tot aminteste Guvernul nu se va resimti in buzunare, dar fiecaruia dintre noi ii va merge mai prost si, la un moment dat, statul nu va mai avea de unde sa stoarca bani, daca si mediul privat va saraci.
Dar iata ce spun analistii:
Incompetenta devastatoare
Florin Citu, economist si vicepresedinte PNL, sustine ca declaratiile lui Misa arata ca ministrul de Finante nu stie cum se plateste salariul in Romania.
"Incompetenta ministrului Ionut Misa devine devastatoare pentru economie. A spus atat de multe lucruri care nu sunt adevarate si ar trebui sa le demontam pe toate. Angajatorul, astazi, contribuie foarte mult la bugetul de stat si este solidar cu angajatul, pentru ca plateste 23% din acele contributii (...). Ionut Misa nu stie cum se plateste salariul in Romania", a declarat Citu la RFI Romania.
"In acelasi... mai mult
Joi, 19 Octombrie 2017, ora 15:06
Ministrul de Finante, Ionut Misa, a incercat sa explice, joi, ce reprezinta taxa de solidaritate de 2% anuntata miercuri seara. Ne-a bulversat insa si mai tare.
Chiar daca discutiile cu reporterii au durat destul de mult si acestia au tot incercat sa il faca pe ministru sa explice ce reprezinta aceasta taxa, jurnalistii s-au declarat nemultumiti la final, moment in care Misa a spus ca o sa trimita un comunicat de presa in care o sa explice.
"E vorba de o contributie de solidaritate sociala, nu e o taxa noua. In baza legii 200 din 2006 exista un fond de sprijinire a salariatilor pentru situatia in care care angajatorul nu mai plateste contributiile. Exista o directiva europeana care reglementeaza instituirea unui fond pentru toti angajatii pentru toate companiile la care au lucrat si au intrat in insolvenmta", a spus Misa, incercand sa explice ca din acesti bani se platesc contributiile angajatului in situatia in care compania intra in faliment.
Ministrul a mai afirmat ca exista o directiva europeana care nu poate fi eliminata si care cere acest lucru, dar ca nu exista si un procent fix stabilit, acesta putand avea orice valoare.
Misa a explicat ca din acest 2%, 90% merge la bugetul de stat pentru a acoperi diverse cheltuieli si 10% catre achitarea contributiilor sociale ale salariatilor companiilor care au intrat in insolventa.
Intrebat despre impactul bugetar, ministrul a spus ca au calculat in asa fel incat sa nu scada salariul si nici sarcina fiscala a... mai mult
Joi, 19 Octombrie 2017, ora 11:50
O supraimpozitare a salariilor este nelalocul ei in Romania, spune deputatul ALDE Varujan Vosganian, fost ministru de Finante, referindu-se la posibila introducere a taxei de solidaritate. In Romania, din salariu nu te imbogatesti si o astfel de taxa nu exista nicaieri in Europa, spune Vosganian, care il contrazice astfel pe premierul Mihai Tudose.
Prim-ministrul spunea, luni, ca inca se fac simulari privind taxa de solidaritate si ca nu s-a stabilit daca aceasta va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2018.
"Nu am stabilit un prag, va fi aplicata doar persoanelor fizice care castiga foarte mult, care beneficiaza de o multime de lucruri din partea statului si care intelegem ca functioneaza in toata lumea - sa plateasca peste un anumit prag valoric o taxa in plus de solidaritate cu statul care i-a oferit prilejul sa castige atatia bani", a spus Tudose.
Vosganian nu este insa de acord:
"In legatura acum cu taxa de solidaritate, ea n-ar fi o contributie catre stat, pentru ca daca ar fi catre stat, n-ar fi de solidaritate, ar trebui sa fie solidaritate cu cei care sunt la nevoie. Pentru acestia, statul a creat o seama de parghii, cum ar fi de pilda ajutoarele sociale. Acum, in privinta asta, eu am o opinie pe care colegii mei din ALDE o impartasesc: nu se poate pune in discutie faptul ca munca salariala te imbogateste.
In Romania, din munca salariala nu te imbogatesti. Probabil, cu rarisime exemple, cum ar fi, eu stiu, presedinti de banci, munca salariala nu... mai mult
Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 21:10
Guvernul Mihai Tudose urmeaza sa introduca o taxa de solidaritate, masura prevazuta in programul de guvernare recent actualizat de PSD, iar ministrul propus pentru Finante, Ionut Misa, a explicat joi in ce cazuri se va aplica.
Misa a spus, in cadrul audierilor din comisii, ca taxa se va aplica salariilor brute mai mari de 14.500 de lei.
"Avem in dezbatere acest subiect, al taxei de solidaritate. Luam in calcul plafonul de 14.500 de lei", a spus ministrul propus.
La iesirea de la audieri, Misa a fost rugat sa dea detalii si a spus ca ia in calcul un procent fix din venit, fara a preciza o cifra.
Ministrul propus a explicat ca asteapta intai definitivarea analizei privind aceasta masura.
"Incercam sa o implementam in anul 2017, probabil ea va fi in anul 2018. Asteptam sa vedem, dupa ce primesc toate datele centralizate, vedem care este impactul.
Numarul persoanelor, din analiza de astazi, este destul de mic, el se situeaza pana in 10 procente" din numarul total de romani cu venituri, a spus Ionut Misa.
Taxa poarta numele de contributie de solidaritate, insa Guvernul nu explica concret in programul de guvernare si ce inseamna asta.
Iata ce prevede programul de guvernare 2017-2020 al PSD
Citeste si: Modificari radicale in programul PSD, cu impact major pentru firme si populatie: Nu mai scade TVA, se introduc impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate ...citeste mai departe despre "Ministrul de Finante anunta cine va plati taxa de... mai mult
Joi, 29 Iunie 2017, ora 14:33
Premierul Ponta a spus ca nu va renunta la taxa de solidaritate aplicata celor din sistemul bugetar cu salarii mari si ca singura exceptie pe care o va accepta vor fi profesorii universitari.
"De la profesori (n.r. cu salarii) peste 4.500 nu mai impozitez, in rest nu o las balta, dar doar acolo, e tot ce pot sa fac", a declarat Ponta, potrivit Realitatea TV. Afirmatia a fost facuta la Bookfest, cand dialoga cu cateva persoane din mediul universitar. Primul-ministru a participat la lansarea cartii "Despre China", de Henry Kissinger, carte pe care a marturisit ca a citit-o deja in engleza, in forma electronica, fiind cunoscutp pasiunea lui despre aceasta tara.
Cat priveste taxa de solidaritate, Ponta i-a indemnat pe "domnii" care castiga de la stat sute de milioane si se considera atat de competenti "sa se duca la companii private" daca vor sa aiba aceste salarii. "Sa iei la stat 350 de milioane de lei (vechi - n.r.) pe luna ca sa fii consilier intr-o societate de stat care nici nu are concurenta, cu asta nu o sa ma impac si tot o sa rezolv problema", a sustinut el. Premierul a povestit ca a discutat deja cu ministrul de Finante, Florin Georgescu, "care gandeste ca el pe aceasta problema". "O sa venim cu solutia legislativa in asa fel incat sa nu ne dea in judecata si sa castige dupa aceea", a afirmat seful Executivului. mai mult
Duminica, 03 Iunie 2012, ora 15:53
Ministrul elen de Finante, Evangelos Venizelos, a aparat marti politica economica a guvernului de la Atena, afirmand ca nu au loc discutii despre default-ul datoriilor (incetare de plati), si a atribuit incapacitatea de a respecta tintele deficitului bugetar recesiunii profunde. "Nu au loc discutii despre default", a afirmat Venizelos intr-o conferinta de presa citata de Mediafax.
Grecia a anuntat in aceasta saptamana ca va rata tinta de deficit bugetar stabilita pentru acest an.
Stirea ca deficitul Greciei va fi de 8,5% din PIB si nu 7,6% cum se estima initial, in pofida reducerii drastice a cheltuielilor si a majorarii taxelor, i-a lasat pe oficialii europeni cu problema de a gasi o cale de evitare a default-ului statului elen.
Venizelos a avertizat ca si respectarea tintei revizuite a deficitului bugetar din acest an va necesita eforturi.
O parte din planurile de reforma ale guvernului trebuie sa fie aprobate de Parlament.
"Daca mecanismele statului nu vor functiona si daca nu vom avea coeziune nationala si solidaritate, in mod evident vom avea probleme cu tinta de 8,5% din PIB", a avertizat ministrul.
El a spus ca Grecia poate astepta pana la jumatatea lui noiembrie pentru a primi urmatoarea transa de imprumut de la UE si FMI.
Ministrii de Finante din zona euro au declarat luni ca analizeaza daca creditorii privati ai Greciei ar trebui sa reevalueze mai mult in scadere datoriile elene, faptul fiind vazut drept un nou pas spre default-ul tarii.
Venizelos a spus ca... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 16:51