Boc face primii pasi spre renuntarea la cota unica

Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 09:48
1429 citiri
Boc face primii pasi spre renuntarea la cota unica

Intentia premierului Emil Boc de a suprataxa toti bugetarii care au venituri salariale mai mari decat Traian Basescu nu se poate materializa decat prin renuntarea la cota unica, sustin specialistii Comisiei de buget-finate din Parlament.

Introducerea unei contributii de solidaritate pentru cei care au venituri de la stat peste salariul Presedintelui Romaniei, asa cum s-a exprimat primul-ministru, presupune ca statul sa ofere o contraprestatie pentru banii luati de la functionarii publici.

Una dintre solutiile viabile din acest punct de vedere ar fi modificarea cotelor contributiilor sociale. Altfel spus, ceea ce statul ar lua acum de la cei bogati pentru ajutorarea celor saraci, se va intoarce tot la cei bogati sub forma de pensii si beneficii suplimentare peste cativa ani, sau chiar mai devreme.

Din acest motiv, juristii, inclusiv cei din PDL, sustin ca o modalitate mai facila prin care s-ar putea constitui Fondul special in care se vor varsa "contributiile de solidaritate" este cea a modificarii cotei unice.

"Cel mai usor ar fi pe calea impozitarii, prin introducerea unei cote diferentiate in Codul Fiscal. Asa s-ar putea respecta si destinatia banilor, care ar trebui sa se constituie intr-un fond de solidaritate. Daca se va realiza pe calea impozitarii, atunci statul nu va mai fi obligat sa ofere o contraprestatie in schimbul acestor bani", a declarat pentru Ziare.com Gheorghe Ialomiteanu, vice-presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor.

Deputatul PD-L de Brasov il contrazice astfel pe Emil Boc care a precizat, miercuri seara, ca persoanele care primesc de la stat salarii mai mari decat Presedintele nu vor fi obligate sa plateasca un impozit mai mare, ci o contributie de solidaritate.

"Veniturile care sunt peste 80 de milioane (n.r. lei vechi) vor fi taxate cu 90%. Daca cineva de la stat castiga din diverse surse 150 milioane de lei vechi, diferenta de la 80 milioane la 150 milioane, respectiv 70 de milioane, va fi taxata cu 90%. Este o contributie de solidaritate care va merge intr-un fond special din care Guvernul va putea sa asigure sprijin salarial pt cei cu salarii mici, astfel incat sa putem proteja persoanele vulnerabile in aceasta perioada de criza. Nu este vorba de o taxa, ci de o contributie", a declarat Emil Boc la sfarsitul sedintei de Guvern de Marti.

La randul sau, Viorel Stefan, presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor a declarat pentru Ziare.com ca ii "scapa ratiunea economica a acestei intentii"

"Am senzatia ca domnul prim-ministru face declaratii doar de dragul impactului mediatic. Problema ar trebui pusa altfel. Nimeni nu ar trebui sa aiba salarii peste cel al Presedintelui. Ceea ce propune premierul este o modalitate prin care sa scoatem scoatem bani de la buget cu o mana si sa-i luam inapoi cu alta", a precizat pesedistul Viorel Stefan.

In opinia acestuia, Executivul ar trebui sa se ocupe mai degraba de institutilor guvernamentale, unde salariile sunt mici, dar sporurile depasesc, de cele mai multe ori, cu peste 100% nivelul salariilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#boc, # cota unica, # salarii, # sporuri, # pensii, # impozit, # venituri , #stiri Emil Boc