Reactia specialistilor si mediului de afaceri la taxa de solidaritate: Mergem cu viteza accelerata spre zid

Joi, 19 Octombrie 2017, ora 15:06
1148 citiri
Reactia specialistilor si mediului de afaceri la taxa de solidaritate: Mergem cu viteza accelerata spre zid
Foto: Arhiva Ziare.com

Taxa de solidaritate aplicata firmelor, cea mai noua gaselnita a Guvernului, si modul haotic in care a fost prezentanta in doua zile consecutive de ministrul Ionut Misa, au starnit reactii vehemente in randul economistilor si mediului de afaceri.

Specialistii in fiscalitate sustin ca cele mai recente decizii ale guvernantilor vor avea un efect devastator asupra economiei, mai ales asupra mediului privat, care este obligat sa scoata bani din piatra seaca pentru a sprijini acum financiar bugetul statului, care nu are cum sa faca altfel fata promisiunilor electorale ale Puterii.

Daca vom continua asa, nu numai ca cresterea noastra economica de care tot aminteste Guvernul nu se va resimti in buzunare, dar fiecaruia dintre noi ii va merge mai prost si, la un moment dat, statul nu va mai avea de unde sa stoarca bani, daca si mediul privat va saraci.

Dar iata ce spun analistii:

Incompetenta devastatoare

Florin Citu, economist si vicepresedinte PNL, sustine ca declaratiile lui Misa arata ca ministrul de Finante nu stie cum se plateste salariul in Romania.

"Incompetenta ministrului Ionut Misa devine devastatoare pentru economie. A spus atat de multe lucruri care nu sunt adevarate si ar trebui sa le demontam pe toate. Angajatorul, astazi, contribuie foarte mult la bugetul de stat si este solidar cu angajatul, pentru ca plateste 23% din acele contributii (...). Ionut Misa nu stie cum se plateste salariul in Romania", a declarat Citu la RFI Romania.

"In acelasi timp, domnul Ionut Misa are probleme de a intelege sau nu cred ca stie legile din Romania, pentru ca in acest moment exista o taxa de 0,25% pentru plata creantelor salariale, constituirea unui fond de garantare pentru plata creantelor salariale, care se aplica la fondul de salarii.

La aceasta taxa face referire, dar este in legea 200 din 2006, care transpune o directiva europeana. Deci ceea ce ne spune domnia sa este ca vrea sa creasca aceasta contributie de la 0,25% la 2%, vrea sa creasca taxele pe angajator", subliniaza senatorul PNL.

Cel mai distructiv ministru

La randul sau, Claudiu Nasui, alt specialist in finante, dar si deputat USR, considera ca Ionut Misa va ramane in istorie drept "cel mai distructiv ministru de Finante pe care l-a avut Romania".

Acesta face un bilant al mandatului lui Misa, in care ministrul "a reusit deja sa goneasca bine de tot investitorii straini (-18,6%) prin haosul de declaratii si propuneri proaste cu care merge pana in panzele albe".

"A reus ...citeste mai departe despre "Reactia specialistilor si mediului de afaceri la taxa de solidaritate: Mergem cu viteza accelerata spre zid" pe Ziare.com

#Citu taxa solidaritate Misa, #taxa solidaritate ministrul Finantelor, #Ionut Misa taxa reactii , #Stiri Taxe si impozite