Suntem in pragul unor schimbari epocale in sistemul nostru international (pe plan geopolitic, tehnologic, economic), iar evolutiile incep sa ne fie din ce in ce mai defavorabile, asa ca in urmatorii ani va trebui sa luam decizii fundamentale de dezvoltare si aparare a tarii, de aceea prezenta la Forumul Economic Mondial de la Davos era importanta, spune Iulian Fota.
Lumea se reasaza, iti trebuie cat mai multa informatie, know-how, direct de la sursa, iar Davosul era locul in care "poti sa ai intalniri care altfel ti-ar lua luni de zile si te-ar costa o gramada de bani", si totodata "cea mai simpla metoda de a pune interesul Romaniei, sau ingrijorarile, obiectiile, punctele de vedere, in circulatia agendei mondiale", adauga fostul consilier prezidential pe probleme de securitate Iulian Fota.
Ce se intampla la Davos
Elita lumii s-a reunit saptamana aceasta la Davos (Elvetia), unde a avut loc editia 50, aniversara, a Forumului Economic Mondial. Circa 3.000 dintre cei mai importanti oameni ai planetei (foto) s-au strans la un loc pentru a discuta despre problemele majore actuale, si, din pacate, printre ei nu s-a aflat nici macar un reprezentant al Romaniei.
Din niciun domeniu - nici politic, nici economic, nici din lumea afacerilor, nici macar din mediul cultural, academic sau din randurile societatii civile. Nimeni.
In schimb, au fost prezente circa 3.000 de nume importante din 117 tari, printre care 53 de sefi de stat si de guvern, dar si 116 miliardari.... mai mult
Duminica, 26 Ianuarie 2020, ora 00:00
Davos e o statiune montana pitoreasca din Elvetia care gazduieste in fiecare an Forumul Economic Mondial. Intre timp, elitele nu mai raman doar in cercul lor restrans la Davos.
E atat de usor sa critici Forumul Economic Mondial de la Davos. 3.000 de participanti din intreaga lume se reunesc in acest an, printre care 116 miliardari, consemneaza un ziar, adaugand ca multi sunt sefi ale unor concerne multinationale si reprezentanti ai corporatiei americane BlackRock. Participa si presedintele SUA, Donald Trump, cel al Braziliei, Jair Bolsonaro, precum si mai multi sefi de guvern, printre care Angela Merkel si premierul italian Giuseppe Conte.
O imagine eronata
Din nou, elitele raman in cercul lor restrans si vorbesc despre probleme pe care nu le inteleg. Probabil mai beau si multa sampanie in timpul acestor discutii. Aceasta imagine e proiectata de multe ori - dar ea nu corespunde realitatii.
Sigur ca se mai bea cate un pahar de sampanie si nu pot exclude ca nu se ajunge si la cate un exces din cand in cand, dar majoritatea celor care vin la Forumul Economic Mondial muncesc din greu. Aici, la Davos, ajung sa stea de vorba niste oameni care se evita reciproc in alte situatii. In viata de zi cu zi, multe dintre persoanele care conduc mari concerne sau guverne sunt atat de ocupate cu problemele proprii, incat nu prea mai observa ce se intampla in jur.
Economia nu e totul...
La Davos, lucrurile stau altfel. Printre subiectele care se discuta se numara... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 10:54
Cancelarul german Angela Markel va avea marti o intalnire cu liderii OCDE, Bancii Mondiale (BM), FMI, Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), a anuntat purtatorul de cuvant Steffen Seibert.
Intalnirea, care va avea loc la Berlin, va fi pe tema situatiei economiei mondiale si a masurilor de combatere a crizei din zona euro, despre care Merkel considera ca incep sa dea rezultate, transmite AFP.
Participantii la intalnire vor fi secretarul general al OCDE, Angel Guria, directorul general al FMI Christine Lagarde, noul presedinte al Bancii Mondiale, Jim Young Kim, directorul general al OMC, Pascal Lamy, precum si noul sef al OIM, Guy Ryder. mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 10:31
Problema legata de datoriile din zona euro este unul din subiectele cele mai aprinse discutate in cadrul Forumului Economic Mondial, tinut in Davos, Elvetia. Comisarul european pentru probleme economice, Olli Rehn, a declarat ca guvernele din uniunea monetara au cazut de acord sa majoreze capacitatea de finantare a fondului de sprijin financiar, pentru a-l face mai flexibil, insa nu vor ridica nivelul garantiilor, in prezent de 440 de miliarde de euro.Astfel, a dat nastere unei nou runde de discutii pe marginea capacitatii efective a fondului de a ajuta tarile aflate in dificultate, deoarece multi economisti sunt de parere ca suma nu va fi de ajuns pentru Portugalia si Spania, si cu atat mai putin pentru alte tari care ar putea avea nevoie de ajutor. De exemplu, unii oficiali europeni au cerut garantii de 1 trilion de euro, pentru a calma spiritele in pietele financiare. Daca planul va fi, in cele din urma, aprobat, fondurile totale disponibile ar trebui sa se ridice la 700 de miliarde de euro, inclusiv fondurile din partea Fondului Monetar International. Liderii europeni nu au intarziat sa apere euro in fata oficialilor prezenti la Davos. Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei, a declarat ca analistii care prevad prabusirea euro pur si simplu nu inteleg spiritul Europei. "Moneda euro inseamna Europa, iar Europa inseamna 60 de ani de pace", a spus Sarkozy.
"Nu ne vom intoarce niciodata cu spatele la euro, nu il vom abandona niciodata", a completat el, adaugand ca si... mai mult
Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 01:10