Incepand cu data de 9 mai, romanii nu vor mai putea face tranzactii cash mai mari de 50.000 de lei pe zi (intre persoane fizice) si de 10.000 de lei pe zi (intre persoanele fizice si juridice).
Potrivit analistilor KeysFin, decizia va aduce un control mai bun al finantelor publice si, mai ales, un castig in plus pentru mediul bancar.
Noua lege "pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar " (nr. 70/2015), publicata in Monitorul Oficial, prevede ca platile care acum se pot face in numerar vor fi limitate.
Potrivit analistilor KeysFin, masura reprezinta o lovitura puternica pentru cei care lucreaza acum cu sume importante de cash.
"Tinta autoritatilor o reprezinta limitarea sumelor mari de cash care circula in economie si, in general, stimularea platilor prin conturi, ce pot fi urmarite de organele fiscale si impozitate", afirma KeysFin.
"Este o masura menita sa reduca evaziunea dar care, pe de alta parte, limiteaza circulatia banilor intr-o economie imatura. Nu este exclus ca, in loc sa stimuleze activitatea economica, aceasta sa influenteze in mod negativ apetitul pentru investitii in zona gri a economiei, una semnificativa", au explicat expertii.
"Vorbim in general de afaceri din retail, intermedieri financiare, imobiliare si auto, acolo unde se fac inca platile la sacosa si unde, de altfel, evaziunea fiscala inregistreaza cote ridicate",afirma acestia.
Noile reglementari vor afecta inclusiv tranzactiile... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2015, ora 16:51
2Limitarea platilor in numerar intra in vigoare de luna viitoare, potrivit Legii pentru intarirea disciplinei financiare privind incasarile si platile, publicata in Monitorul Oficial.
Legea va intra in vigoare peste 30 de zile, insa prevederile referitoare la limitarea comisioanelor interbancare se aplica peste un an.
Gata cu gentile pline cu bani: Limitarea platilor cash e de ajuns pentru a reduce evaziunea?
Potrivit Legii, sunt interzise incasarile in numerar, integral sau fragmentate, pentru facturile de peste 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare depaseste 5.000 lei, respectiv 10.000 lei.
De asemenea, sunt limitate incasarile in numerar de la persoane fizice, in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de persoana. Fac exceptie incasarile de la persoanele fizice ce pot sa depaseasca acest plafon pentru contracte de vanzare ...citeste mai departe despre "Gata cu gentile de bani - cand intra in vigoare limitarea platilor cash" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2015, ora 12:50
Camera Deputatilor a adoptat, saptamana trecuta, proiectul de lege care limiteaza incasarile si platile in numerar efectuate de firme. De asemenea, Comisia pentru buget, finante si banci a aprobat un amendament prin care se introduce un plafon si pentru operatiunile intre persoane fizice. Insa ce efecte vor avea aceste masuri?
Pentru a intra in vigoare, noile reguli trebuie sa fie promulgate de presedintele tarii, Klaus Iohannis, iar apoi publicate in Monitorul Oficial.
Prevederile arata ca incasarile si platile in numerar intre persoanele fizice se vor putea efectua intr-o limita zilnica de 50.000 de lei/tranzactie, iar plafonul pentru firme este de 10.000 de lei.
Interzicerea platilor cash pentru masini, case si terenuri - ce a decis Guvernul
Ce efecte are
Este evident faptul ca scopul urmarit la introducerea acestei noi reglementari este acela de a diminua evaziunea fiscala, considera Gabriel Sincu, director executiv al diviziei asistenta fiscala si juridica al firmei... citeste mai departe despre "Gata cu gentile pline cu bani: Limitarea platilor cash e de ajuns pentru a reduce evaziunea?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Martie 2015, ora 07:10
Aplicarea unui set de zece masuri, cum ar fi limitarea platii in numerar a salariilor, acordarea ajutoarelor sociale prin carduri preplatite si loteriile fiscale ar putea reduce ponderea economiei gri in PIB cu pana la 9,9 puncte, de la 28,4% in prezent, intr-un interval de sapte ani, potrivit PwC.
"Prin aplicarea celor zece masuri s-ar aduce in circuitul economiei fiscalizate, intr-un interval de 7 ani, suma de 14 miliarde de euro, cu impact asupra dezvoltarii economice", a declarat joi Bogdan Belciu, partener in cadrul PwC Romania, intr-o conferinta, potrivit Mediafax.
El a adaugat ca platile in numerar reprezinta un factor favorizant al economiei gri, intrucat sunt imposibil de urmarit in ceea ce priveste raportarea achizitiilor si vanzarilor efectuate, precum si remunerarea fortei de munca.
"Ponderea numerarului in circulatie in Romania ramane semnificativa, in ultimii 5 ani ea depasind 60% din PIB, respectiv de 6 ori mai mare fata de nivelul inregistrat de tarile din zona euro, in timp ce ponderea platilor cu cardul este de doar 4,4% din PIB, adica de peste 3 ori mai mica decat media UE si de peste 4 ori mai mica decat media tarilor din vestul Europei", a spus reprezentantul PwC.
In urma unui studiu PwC privind impactul platilor electronice in economie, consultantii propun un set de masuri care pot conduce la cresterea veniturilor bugetare si pot reduce economia gri.
Alaturi de limitarea platii in numerar a drepturilor salariile, acordarea ajutoarelor... mai mult
Joi, 11 Decembrie 2014, ora 13:52
Senatul a adoptat, marti, un proiect de lege prin care a fost extinsa limitarea incasarilor si platilor in numerar intre operatorii economici.
Potrivit raportului Comisiei pentru buget-finante, proiectul de lege are ca obiect de reglementare dezvoltarea instrumentelor de verificare a realitatii operatiunilor economice, urmarirea fluxurilor banesti, precum si intarirea disciplinei financiare, prin extinderea limitarii incasarilor si platilor in numerar intre operatorii economici, informeaza Agerpres.
Proiectul a avut amendamente, in cadrul Comisiei, precum cel potrivit caruia "operatiunile de incasari in numerar efectuate de persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) (persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti etc. n.r.) de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii, se efectueaza in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana".
"Sunt interzise incasarile fragmentate de la o persoana pentru operatiunile de incasari in numerar prevazute la alin. (1), cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu o valoare mai mare de 10.000 lei", arata un alt amendament adoptat.... mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 09:26
Firmele vor putea sa realizeze operatiuni de incasari si plati in numerar in limita unor anumite plafoane zilnice. Mai mult, daca vor efectua tranzactii cu persoane fizice vor trebui, de asemenea, sa respecte o serie de limite. Totusi, exista anumite operatiuni carora nu li se vor aplica respectivele limite. Toate aceste aspecte au fost aprobate deja de Guvern si se afla in dezbatere in Parlament.
Proiectul de lege referitor la stabilirea unor plafoane pentru tranzactiile in numerar efectuate de firme, aprobat de Guvern in sedinta din 2 aprilie, a fost inregistrat recent la Parlament.
Mai exact, proiectul de lege pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar se afla in dezbatere la Senat, unde a primit avize favorabile din partea Consiliului Legislativ, al Consiliului Economic si Social si al Comisiei pentru afaceri europene.
Citeste mai multe despre In limita a ce sume vor putea efectua firmele plati si incasari in numerar pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 07 Mai 2014, ora 14:19
Proiectul de lege care prevede plafonarea platilor in numerar si limitarea comisioanelor interbancare la tranzactiile prin carduri a fost aprobat de Guvern si transmis Parlamentului spre adoptare, au declarat surse oficiale.
Ministerul Finantelor a elaborat un proiect prin care vor fi limitate comisioanele interbancare la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, dupa ce la finele lunii ianuarie masurile au fost propuse intr-un proiect de ordonanta de urgenta.
"Institutiile emitente nu pot aplica institutiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit", se precizeaza in proiectul de lege.
Acordurile dintre institutiile acceptante si beneficiarii platilor vor contine informatii detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate acestora, a comisioanelor interbancare, precum si a comisioanelor suplimentare aplicate in functie de marca si categoria respectivelor carduri de plata.
Nerespectarea acestor plafoane va fi sanctionata cu amenzi de la 10.000 lei la 200.000 lei.
Limitarea comisioanelor, anuntata la sfarsitul lunii ianuarie, a starnit reactia prompta a sistemului bancar, iar lobby-ul bancherilor ajutati si de banca centrala a facut ca Guvernul sa renunte la aprobarea acestor prevederi prin... mai mult
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 16:17
Actul normativ privind limitarea platilor in numerar si a comisioanelor interbancare va intra in vigoare numai dupa ce trece prin Parlament, in conditiile in care Ministerul Finantelor Publice a republicat pe site-ul propriu, sub forma unui proiect de lege, prevederile in acest sens.
Initial, se intentiona promovarea actului normativ prin Ordonanta de Urgenta.
De altfel, premierul Victor Ponta afirma, la inceputul acestei luni, ca propunerea privind limitarea platilor si incasarilor in numerar pentru persoane fizice si juridice si scaderea comisioanelor va fi, in final, proiect de lege, iar bancile trebuie sa fie de acord cu masura daca va fi adoptata de Parlament.
Comisioane limitate la 2% si 3%
Potrivit proiectului mentionat, platile si incasarile in numerar vor fi plafonate pentru toate categoriile de persoane, insa si comisioanele interbancare pentru plata cu cardul vor fi limitate la maximum 0,2% din valoarea tranzactiei in cazul cardurilor de debit, respectiv 0,3% in cazul cardurilor de credit.
"Operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica de la/catre oricare din aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar", se precizeaza in proiectul de act normativ.
Astfel, platile in... mai mult
Luni, 10 Februarie 2014, ora 17:26
Limitarea platilor in numerar, mai ales la tranzactii cu terenuri, aminteste de dictonul "drumul spre iad e pavat cu bune intentii", spune guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care apreciaza ca initiatorii nu cunosc birocratia mare a unei astfel de tranzactii si se mira ca multe terenuri sunt nelucrate.
"Drumul spre iad este pavat cu intentii bune. Nu cunosc tari in lume unde sa nu se mai faca plati cash, desi problema economiei gri si a spalarii banilor apare in multe state (...) Am vazut ca se penalizeaza cumpararea de teren cu numerar. Sa-mi spuna cum reusim sa aducem un biet batran cu 2.000 de metri patrati sa-l aducem la banca, sa-i facem cont, sa parcurga toate procedurile de cunoastere a clientului", a spus Isarescu.
Isarescu: Procedura de vanzare a terenului presupune o birocratie ridicata
El a aratat ca, oricum, procedura de vanzare a terenului presupune o birocratie ridicata, cu drumuri la primarie, la notar si este in sine un efort, mai ales pentru detinatorii de pamant in varsta.
"Nici nu stiti cate formalitati sunt pentru cumpararea unui teren, sau cei care au elaborat legea nu stiu. Si apoi ne minunam ca avem zone in paragina", a completat Isarescu.
In ceea ce priveste comisioanele interbancare, guvernatorul BNR crede ca acestea au fost exagerate, dar pe termen mediu - lung se vor alinia practicilor europene.
"Cateodata trebuie sa fortezi. Nu stiu daca, in momentul actual, a forta prea mult nu va avea afecete inverse. Colegii de la BNR au... mai mult
Joi, 06 Februarie 2014, ora 17:07